ΚΟΣΜΟΣ

Τραμπ: Νεκρός και ο διάδοχος του αλ Μπαγκντάντι

Τραμπ: Νεκρός και ο διάδοχος του αλ Μπαγκντάντι

Την είδηση ότι ο επικρατέστερος για διάδοχος του αλ Μπαγκντάντι στην ηγεσία του ISIS είναι νεκρός έδωσε μέσω Twitter o Αμερικανός πρόεδρος.

Όπως αναφέρει ο ΝτόναλντΤραμπ, ο νούμερο 1 αντικαταστάτης του νεκρού πλέον ηγέτη του Ισλαμικού Κράτους εξουδετερώθηκε από αμερικανικά στρατεύματα.

«Το πιθανότερο να αναλάμβανε την κορυφαία θέση στην ιεραρχία (του ISIS)» έγραψε ο Τραμπ, χωρίς ωστόσο να αναφέρει το όνομα. 

Οι ΗΠΑ είχαν επιβεβαιώσει χθες, Δευτέρα, τον φόνο του Αμπού αλ-Χάσαν αλ-Μουχάτζιρ, εκπροσώπου του Ισλαμικού Κράτους και υψηλόβαθμου στελέχους στους κόλπους της τζιχαντιστικής οργάνωσης.

Σε δημοσιεύματα που κυκλοφόρησαν το Σαββατοκύριακο, ως πιθανότερος διάδοχος του αλ Μπαγκντάντι εμφανιζόταν ο Ιρακινός Αμπντουλάχ Καρντάς, πρώην αξιωματούχος του στρατού του Σαντάμ Χουσεΐν.

Τραμπ: Νεκρός και ο διάδοχος του αλ Μπαγκντάντι-1

Ωστόσο, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο που επικαλείται ειδικούς, ο Καρντάς σκοτώθηκε το 2017 και ο θάνατός του είχε ανακοινωθεί από μέλη της οικογένειάς του, ιδίως την κόρη του, που βρίσκεται στα χέρια των ιρακινών υπηρεσιών πληροφοριών. 

Άλλοι δύο υποψήφιοι που θα μπορούσαν να διεκδικήσουν τη θέση του αλ Μπαγκντάντι είναι ο Αμπού Οτμάν αλ Τούνσι και ο Αμπού Σάλεχ αλ Τζουζράουι, γνωστός επίσης ως Χατζ Αμπντάλα.

Ο πρώτος είναι ένας Τυνήσιος, που προεδρεύει του συμβουλίου της σούρα του Ισλαμικού Κράτους, ενός συμβουλευτικού πολιτικού οργάνου, για το οποίο ελάχιστα πράγματα είναι γνωστά, εξηγεί ο ειδικός.

Ο δεύτερος είναι ένας Σαουδάραβας που προεδρεύει του Συμβουλίου των Αντιπροσώπων του Ισλαμικού Κράτους, που έχει εκτελεστικό ρόλο.

Οι δύο άνδρες έχουν το ίδιο μεγάλο ελάττωμα: κανείς τους δεν είναι από τη Συρία ή το Ιράκ (ο Μπαγκάντι ήταν Ιρακινός) απ’ όπου προέρχεται η πλειονότητα των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους.

Το να επιλεγεί ένας αρχηγός χωρίς να λαμβάνεται υπόψη αυτός ο παράγοντας «θα μπορούσε να οδηγήσει σε λιποταξίες», σύμφωνα με τον Χισάμ αλ Χασέμι, Ιρακινό ειδικό στο Ισλαμικό Κράτος.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ