Σκοτεινή η επόμενη μέρα στη Γερμανία

Σκοτεινή η επόμενη μέρα στη Γερμανία

1' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Εντονο προβληματισμό έχουν προκαλέσει στη γερμανική χριστιανοδημοκρατία τα εκλογικά αποτελέσματα της Κυριακής στη Θουριγγία, όπου το κόμμα έχασε 12 ποσοστιαίες μονάδες και τερμάτισε τρίτο, πίσω από το κόμμα της Αριστεράς, που συγκέντρωσε 31%, και από το ακροδεξιό AfD, που συγκέντρωσε 22%. Μετά την κατάρρευση του παραδοσιακού μεσαίου χώρου, οι Χριστιανοδημοκράτες έχουν την επιλογή να σπάσουν ένα ταμπού τριακονταετίας, στηρίζοντας κυβέρνηση μειοψηφίας υπό τον απερχόμενο πρωθυπουργό του κόμματος της Αριστεράς, Μπόντο Ράμελοβ.

Το αποτέλεσμα ανοίγει εκ νέου τον ασκό του Αιόλου στο εσωτερικό του κυβερνητικού συνασπισμού στο Βερολίνο, καθώς η καθοδική πορεία των Σοσιαλδημοκρατών, που έπεσαν στο 8%, ωθεί το συγκυβερνών κόμμα σε αλλαγές. Στις εσωκομματικές εκλογές της Κυριακής για την ανάδειξη νέας ηγεσίας, το φαβορί, ο νυν υπουργός Οικονομικών Ολαφ Σολτς, δέχθηκε ισχυρή αμφισβήτηση από τον οπαδό της αριστερής στροφής του κόμματος, πρώην υπουργό Οικονομικών της Ρηνανίας, Νόρμπερτ Βάλτερ-Μπόργιανς. Η τελική αναμέτρηση μεταξύ των δύο ηγετικών διδύμων (Κάτια Γκέιβιτς και Ολαφ Σολτς εναντίον Σάσκια Εσκεν και Νόρμπερτ Βάλτερ-Μπόργιανς) θα διεξαχθεί στα τέλη Νοεμβρίου, ενώ αμέσως μετά ακολουθεί ψηφοφορία με την οποία οι Σοσιαλδημοκράτες θα αποφασίσουν αν θα παραμείνουν ή όχι στην κυβέρνηση της Αγκελα Μέρκελ.

Η καγκελάριος δέχθηκε χθες πυρά και από τους εσωκομματικούς αντιπάλους της, με τον πρώην διεκδικητή της ηγεσίας Φρίντριχ Μερτς να της αποδίδει ευθύνες για την εκλογική ήττα. Η καγκελάριος μίλησε χθες σε συνέδριο για την ψηφιακή οικονομία, διαβεβαιώνοντας τους παρευρισκομένους ότι ο υπουργός Οικονομίας Πέτερ Αλτμάιερ είναι καλά στην υγεία του. Είχε προηγηθεί στραβοπάτημα του Αλτμάιερ κατά την αποχώρησή του από το βήμα του ίδιου φόρουμ, με αποτέλεσμα ο Γερμανός υπουργός να σπάσει τη μύτη του στα σκαλοπάτια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή