Τα εύπορα προάστια του Λος Αντζελες απειλούν οι πυρκαγιές

Τα εύπορα προάστια του Λος Αντζελες απειλούν οι πυρκαγιές

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΣ ΑΝΤΖΕΛΕΣ. Πυρκαγιά στους λόφους πάνω από το Λος Αντζελες υποχρέωσε τη Δευτέρα πολλές διασημότητες, ιδιοκτήτες επαύλεων, όπως ο διάσημος μπασκετμπολίστας Λεμπρόν Τζέιμς και ο ηθοποιός και πρώην κυβερνήτης της πολιτείας της Καλιφόρνιας Αρνολντ Σβαρτσενέγκερ, να εγκαταλείψουν τις κατοικίες τους. Την ίδια ώρα, ανεξέλεγκτη συνέχιζε χθες να καίει η πυρκαγιά στην κομητεία Σονόμα της βόρειας Καλιφόρνιας, που έχει ήδη καταστρέψει χιλιάδες στρέμματα αμπελιών.

Οι φλόγες πλησίασαν το Μουσείο Τζον Πολ Γκέτι στη συνοικία Μπρέντγουντ του Λος Αντζελες, ενώ η παρέμβαση της πυροσβεστικής απέτρεψε την εξάπλωση της φωτιάς στους μεγάλους κήπους του μουσείου. Τουλάχιστον οκτώ κατοικίες είχαν καταστραφεί μέχρι χθες και έξι είχαν υποστεί σοβαρές ζημιές στην πυρκαγιά στους λόφους του Λος Αντζελες, ενώ ένας πυροσβέστης υπέστη σοβαρά εγκαύματα στη φωτιά της κομητείας Σονόμα, βόρεια του Σαν Φρανσίσκο.

Περισσότεροι από 2,2 εκατομμύρια κάτοικοι της Καλιφόρνιας στερούνταν χθες ηλεκτρικού ρεύματος, μετά τη διακοπή παροχής του. Η Pacific Gas & Electric διέκοψε την τροφοδοσία του δικτύου της στη βόρεια Καλιφόρνια, σε μια προσπάθεια να εμποδίσει τη δημιουργία εστιών πυρκαγιάς από εκρήξεις μετασχηματιστών. Η εταιρεία, που κήρυξε πτώχευση ύστερα από σειρά δικαστικών προσφυγών για την ευθύνη της στην πρόκληση πυρκαγιών τα τελευταία χρόνια, παραδέχθηκε χθες ότι μετασχηματιστές της προκάλεσαν δύο μικρότερες πυρκαγιές, το Σαββατοκύριακο, στην περιοχή του κόλπου του Σαν Φρανσίσκο.

Σε μήνυμά του στο Twitter, ο μπασκετμπολίστας Λεμπρόν Τζέιμς έγραψε: «Φίλε, οι πυρκαγιές του Λος Αντζελες δεν είναι αστείο πράγμα». Σε χθεσινή ανακοίνωσή της, η εταιρεία διανομής της νέας κινηματογραφικής ταινίας του Σβαρτσενέγκερ, «Εξολοθρευτής: Σκοτεινή μοίρα», ανέφερε ότι η χθεσινοβραδινή πρεμιέρα του έργου αναβλήθηκε.

Μεταξύ των διασημοτήτων που κατοικούν στους λόφους πάνω από το Λος Αντζελες και υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους συγκαταλέγονται η γερουσιαστής και υποψήφια για το χρίσμα των Δημοκρατικών Καμάλα Χάρις, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Ντίσνεϊ Μπομπ Αϊγκερ και ο τραγουδιστής της ραπ και παραγωγός Dr. Dre.

Εκτακτη ανάγκη

Τρομοκρατημένοι κάτοικοι των λόφων εγκατέλειψαν μαζικά τις συνοικίες τους, οδηγώντας –σύμφωνα με το πρακτορείο Associated Press– αυτοκίνητα Range Rover, Tesla και Maserati και αφήνοντας τα σπίτια τους διακοσμημένα για τη γιορτή του Χαλοουίν, με κολοκύθες, σκελετούς και μάγισσες. Το Μουσείο Γκέτι, με τη μοναδική συλλογή αρχαιοτήτων του, δεν απειλήθηκε, παρότι οι φλόγες έφθασαν στα όρια των μεγάλων κήπων του, προτού τεθούν υπό έλεγχο από τους πυροσβέστες. Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί στις Αρχές η μετεωρολογική πρόβλεψη, καθώς κάνει λόγο για θυελλώδεις θερμούς ανέμους σε ολόκληρη την πολιτεία για τις ερχόμενες δύο ημέρες.

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης κήρυξε το Σαββατοκύριακο την Καλιφόρνια ο κυβερνήτης Γκάβιν Νιούσομ, σε μια προσπάθεια να προληφθεί η καταστροφή που προκλήθηκε στην κομητεία Σονόμα το 2017, όταν δασικές πυρκαγιές είχαν σκοτώσει 44 ανθρώπους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή