Επιταχύνουν την παραπομπή του Τραμπ

Επιταχύνουν την παραπομπή του Τραμπ

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Αποφασισμένοι να προχωρήσουν με ταχείς ρυθμούς στην παραπομπή του προέδρου Τραμπ εμφανίζονται οι Δημοκρατικοί, όπως προκύπτει από σχετικό νομοσχέδιο που κατέθεσαν χθες στη Βουλή των Αντιπροσώπων, την οποία ελέγχουν. Το οκτασέλιδο κείμενο του νομοσχεδίου προβλέπει ότι η Επιτροπή Πληροφοριών της Βουλής θα συνεχίσει την έρευνα για την παραπομπή και θα έχει στο εξής ανοικτές συνεδριάσεις, ενώ διευρύνει τις δυνατότητες του Δημοκρατικού προέδρου της επιτροπής, Ανταμ Σιφ, στην εξέταση των μαρτύρων. Επιπλέον, το νομοσχέδιο καλεί την επιτροπή να διατυπώσει τελικά συμπεράσματα και συστάσεις, αφού ολοκληρώσει την εξέταση της υπόθεσης, κάτι που θα ανοίξει τον δρόμο για τη διεξαγωγή ψηφοφορίας γύρω από την παραπομπή του Τραμπ με το ερώτημα της καθαίρεσης.

Το νομοσχέδιο θα τεθεί προς ψήφιση στη Βουλή αύριο Πέμπτη. Ο ηγέτης των Ρεπουμπλικανών στη Γερουσία, όπου το κόμμα του Ντόναλντ Τραμπ διατηρεί την πλειοψηφία, δήλωσε ότι θα εξετάσει το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή για να διαπιστώσει αν έχει «οσμή μεροληψίας» εναντίον του προέδρου. Νωρίτερα, επιβαρυντική για τον Τραμπ υπήρξε η κατάθεση, ενώπιον της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής, του αντισυνταγματάρχη Αλεξάντερ Βίντμαν, μέλους του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας.

Ο Βίντμαν, που υπηρέτησε στο Ιράκ προτού αναλάβει διπλωματικά καθήκοντα στο συμβούλιο ως ειδικός ουκρανικών θεμάτων, κατέθεσε ότι παρευρέθηκε στην επίμαχη τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ του Ντόναλντ Τραμπ και του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στις 25 Ιουλίου. Στη συνομιλία αυτή, ο Τραμπ φέρεται να ζητεί από τον Ζελένσκι να διατάξει τη διενέργεια έρευνας γύρω από τις επιχειρηματικές δραστηριότητες του υιού Μπάιντεν, Χάντερ, στην Ουκρανία. «Εξέθεσα την ανησυχία μου για το τηλεφώνημα αυτό. Δεν θεωρώ ότι είναι ορθό ο πρόεδρος να απαιτεί από την κυβέρνηση ξένης χώρας να ερευνήσει Αμερικανό πολίτη», είπε ο Βίντμαν στην επιτροπή. Ο αντισυνταγματάρχης είναι ο πρώτος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου ο οποίος καταθέτει στην επιτροπή της Βουλής. Στη χθεσινή του κατάθεση, ο Βίντμαν βεβαίωσε ότι εξέθεσε τις ενστάσεις του για τη συνομιλία του Τραμπ με τον Ζελένσκι στον Αμερικανό πρέσβη στην Ευρωπαϊκή Ενωση Γκόρντον Σόντλαντ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή