Σκοτώθηκαν 350 άτομα σε καταιγίδα στις Φιλιππίνες

Σκοτώθηκαν 350 άτομα σε καταιγίδα στις Φιλιππίνες

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΑΝΙΛΑ. Καταστροφική καταιγίδα που έπληξε τις τελευταίες δύο ημέρες τις κεντρικές και νότιες Φιλιππίνες προκάλεσαν το θάνατο τουλάχιστον 350 ανθρώπων. Οι περισσότεροι από αυτούς σκοτώθηκαν στο νησί Καμιγκίν, φημισμένο τουριστικό θέρετρο, γνωστό και με το προσωνύμιο «Νησί του Παραδείσου». Τα σωστικά συνεργεία ανέσυραν μέχρι στιγμής 115 πτώματα σε τέσσερις επαρχίες της χώρας, ενώ πάνω από 230 άνθρωποι αγνοούνται, σύμφωνα με τον κυβερνήτη του Καμιγκίν. Η ταχύτητα των ανέμων ξεπέρασε χθες τα 150 χιλιόμετρα την ώρα.

Πόλεις και χωριά στις νότιες Φιλιππίνες έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ σήραγγα του μεγαλύτερου ορυχείου χαλκού της Ασίας στο νησί Σέμπου κατέρρευσε παρασύροντας στο θάνατο 11 εργαζόμενους. Η τροπική καταιγίδα, της οποίας οι άνεμοι δεν έχουν την απαιτούμενη ισχύ ώστε να χαρακτηρισθεί τυφώνας, αναμένεται σήμερα να πλήξει το νησί Παλαουάν των Φιλιππίνων, καθώς ακολουθεί βορειοδυτική πορεία, προς το Βιετνάμ.

Βορείως της νήσου Λουζόν βυθίστηκε φορτηγό πλοίο, υπό σημαία Παναμά, το οποίο μετέφερε ξυλεία από την Ινδονησία στο Χογκ Κονγκ με 19 Φιλιππινέζους ναυτικούς πλήρωμα, οι οποίοι αγνοούνται.

«Αναμένουμε σημαντική αύξηση του αριθμού των νεκρών, καθώς τα συνεργεία απομακρύνουν τους μεγάλους όγκους λάσπης. Πρέπει να θάβουμε αμέσως τα πτώματα, γιατί υπάρχει μεγάλος κίνδυνος επιδημιών», δήλωσε χθες ο δήμαρχος της πόλης Μαϊνόγκ στο Καμιγκίν. Από τα 200 σπίτια της πόλης, μόλις 10 διεσώθησαν από τη μανία των ανέμων και τις κατολισθήσεις λάσπης που ακολούθησαν τις καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις.

Ως κεντροδεξιός πολιτικός με μεγάλη αποδοχή από τους Ευρωπαίους ομολόγους του και ικανός να συγκινήσει τους Γάλλους ψηφοφόρους, ο Στρος Καν λειτουργεί συμπληρωματικά στον «ξύλινο» Ζοσπέν, ο οποίος απολαμβάνει της εκτίμησης του εκλογικού σώματος χάρη στην ειλικρίνειά του, αλλά βρέθηκε φέτος σε δύσκολη θέση εξαιτίας αποκαλύψεων για το τροτσκιστικό του παρελθόν. Ακόμη και εάν δεν γίνει πρωθυπουργός, ο Ντομινίκ Στρος Καν θεωρείται ένας από τους ικανότερους Γάλλους πολιτικούς, κατάλληλος για να αναλάβει στους ευρωπαϊκούς ή διεθνείς οργανισμούς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή