Το Ιράκ εκπαίδευε ισλαμιστές τρομοκράτες

Το Ιράκ εκπαίδευε ισλαμιστές τρομοκράτες

3' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δύο Ιρακινοί, στελέχη των μυστικών υπηρεσιών του καθεστώτος Σαντάμ Χουσεΐν, οι οποίοι αυτομόλησαν στη Δύση, ανέφεραν προχθές ότι εργάσθηκαν για σειρά ετών σε κυβερνητικό στρατόπεδο του Ιράκ, με αποστολή την εκπαίδευση ισλαμιστών τρομοκρατών.

Οι αυτομολήσαντες, ένας από τους οποίους είχε βαθμό αντιστρατήγου και ήταν από τα πλέον υψηλόβαθμα στελέχη της ιρακινής αντικατασκοπείας Μουχαμπχαράτ, ανέφεραν ότι δεν γνώριζαν εάν οι ισλαμιστές που εκπαιδεύονταν στο στρατόπεδο νότια της Βαγδάτης, είχαν σχέσεις με την οργάνωση του Οσάμα Μπιν Λάντεν.

Ησαν Αραβες

Ανακρινόμενοι, οι δύο αξιωματικοί δήλωσαν ότι δεν γνώριζαν για συγκεκριμένες τρομοκρατικές πράξεις από τους εκπαιδευόμενους. Οι πληροφορίες τους αφορούν την καταγωγή των ισλαμιστών, οι οποίοι προέρχονταν από κάθε κράτος της Μέσης Ανατολής, καθώς μιλούσαν αραβικά με ξένες προφορές. Το στρατόπεδο είχε συγκεκριμένες ώρες προσευχής, ενώ η γενειάδα θεωρούνταν επιβεβλημένη. Στο κέντρο του στρατοπέδου, ειδικά φυλαγμένος χώρος περιείχε εργαστήριο, στο οποίο Ιρακινοί τεχνικοί, υπό την καθοδήγηση Γερμανού επιστήμονα, παρασκεύαζαν βιολογικά και χημικά όπλα.

«Δεν γνωρίζαμε πολλά πράγματα, αν και κατοικούσαμε στο στρατόπεδο. Οι κανονισμοί δεν μας επέτρεπαν να συζητάμε ζητήματα του στρατοπέδου μεταξύ μας, ακόμη και εκτός υπηρεσίας. Με τον καιρό, όμως, μαθαίναμε και ακούγαμε πράγματα. Οι ισλαμιστές αυτοί ήταν ένα άγριο τσούρμο. Χρειάζονταν πολλή εκπαίδευση, κυρίως σωματική άσκηση. Από τις συζητήσεις μου μαζί τους κατάλαβα ότι πολλοί από αυτούς προέρχονταν από κράτη όπως η Αίγυπτος, η Σαουδική Αραβία, η Υεμένη, η Αλγερία και το Μαρόκο.

Εκπαιδεύαμε τα άτομα αυτά για επιθέσεις εναντίον σημαντικών αμερικανικών εγκαταστάσεων. Ο πόλεμος του Κόλπου δεν έχει λήξει για τον Σαντάμ. Βρίσκεται πάντα σε πόλεμο εναντίον των ΗΠΑ», ανέφερε σε συνέντευξή του στους New York Times ο Ιρακινός στρατηγός, ζητώντας να διατηρηθεί η ανωνυμία του.

Οι αναφορές των δύο αξιωματικών συμπίπτουν με διηγήσεις άλλων ιρακινών στρατιωτικών, οι οποίοι περιέγραψαν στο παρελθόν την ύπαρξη του στρατοπέδου εκπαίδευσης. Οι επιθεωρητές του ΟΗΕ έχουν επανειλημμένως εκφράσει υπόνοιες για την ύπαρξη τέτοιων εγκαταστάσεων, που διαθέτουν ακόμη και καμπίνες αεροσκαφών Βοeing 707, όπου εκπαιδεύονται τα μέλη του στρατοπέδου σε επιχειρήσεις αεροπειρατείας. Οι επιθεωρητές είχαν επισημάνει την ύπαρξη τέτοιων συστημάτων στο στρατόπεδο, πριν από την απόμακρυνσή τους από τη χώρα το 1998.

Ο αυτόμολος αντιστράτηγος, που ομολόγησε τη συμμετοχή του σε μερικές από τις αιματηρότερες επιχειρήσεις του ιρακινού καθεστώτος, όπως την εκτέλεση χιλιάδων σιιτών μετά την εξέγερσή τους στο τέλος του πολέμου στον Κόλπο το 1991, παρέμεινε στην Αγκυρα για τρεις ημέρες μετά την αυτομόλησή του, όπου ανακρίθηκε από στελέχη της CIA και του FBI. Η απόφαση των Αμερικανών να παρίστανται στελέχη των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών στην ανάκρισή του τον έκανε να φοβάται για τη ζωή του. Εκτοτε εγκατέλειψε την Τουρκία και ζητάει πλέον πολιτικό άσυλο σε άλλη χώρα της Μέσης Ανατολής.

Αμερικανοί αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών, αν και παραδέχθηκαν τις συναντήσεις τους με τον Ιρακινό ανώτατο αξιωματικό, ανέφεραν ότι τα στοιχεία που προσέφερε δεν προκάλεσαν έκπληξη, ενώ είπαν πως δεν πιστεύουν ότι η άτρακτος του αεροσκάφους στο στρατόπεδο αποδεικνύει τη συμμετοχή του Ιράκ στις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

Απόλυτη μυστικότητα

Το στρατόπεδο βρίσκεται υπό την εποπτεία των επικεφαλής των υπηρεσιών αντικατασκοπίας του Ιράκ, ενώ οι εργαζόμενοι σε αυτό υποβάλλονταν σε καθεστώς απόλυτης μυστικότητας. Στη μία πλευρά του στρατοπέδου εκπαιδεύονταν μέλη των μαχητών του Σαντάμ, επίλεκτου σώματος πραιτωριανών του καθεστώτος. Στην άλλη πλευρά, βρίσκονταν οι ξένοι ισλαμιστές εθελοντές. Οι ισλαμιστές εκπαιδεύονταν σε μικρές ομάδες πέντε ή έξι ατόμων, γύρω από την άτρακτο του αεροσκάφους. Η εκπαίδευσή τους αφορούσε την κατάληψη του αεροσκάφους χωρίς τη χρήση όπλων. Αν και οι δύο πλευρές του στρατοπέδου χωρίζονταν από συρματόπλεγμα, υπήρξε περιορισμένη επαφή μεταξύ Ιρακινών και ξένων. «Μία ημέρα, καθώς αποχωρούσα από το στρατόπεδο, το αυτοκίνητό μου έπαθε βλάβη.

Ημιφορτηγό που μετέφερε ομάδα ξένων εθελοντών σταμάτησε πίσω μου και έξι από αυτούς κατέβηκαν να με βοηθήσουν. Μεταξύ τους παρατήρησα έναν Αιγύπτιο, που ήταν ξυρισμένος.

Λυπάμαι που θα σας απογοητεύσω, αλλά δεν ήταν ο αεροπειρατής Μοχάμετ Ατα. Οι μαχητές που με βοήθησαν ήταν από την Υεμένη και τη Γάζα», αναφέρει ο Ιρακινός αντιστράτηγος.

Υπόνοιες

Ο αντιστράτηγος διηγήθηκε ότι κάποια ημέρα ρώτησε τον επικεφαλής του στρατοπέδου ποιος ήταν ο Γερμανός επιστήμονας που δούλευε απομονωμένος στο κτίριο στη μέση του στρατοπέδου. Ο στρατηγός Γιασίμ Ντουλαϊμί του απήντησε ότι αυτός είναι «ο άνθρωπος που προκάλεσε τα προβλήματά μας το 1991».

Οι υπόνοιες για επαφές του αρχηγού των αεροπειρατών, Μοχάμετ Ατα, με τις ιρακινές μυστικές υπηρεσίες απέκτησαν νέο βάρος, ύστερα από δηλώσεις του Τσέχου υπουργού Εσωτερικών σχετικά με συνάντηση του Ατα τον περασμένο Απρίλιο με τον Αχμέτ Ιμπραΐμ Σαμίρ Ανί, Ιρακινό διπλωμάτη, τον οποίο η Πράγα θεωρεί στέλεχος των μυστικών υπηρεσιών της Βαγδάτης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή