«Βαποράκια» των χρημάτων του Λάντεν

«Βαποράκια» των χρημάτων του Λάντεν

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε μια ακόμα λίστα με ονόματα χρηματοδοτών τρομοκρατικών οργανώσεων, στην οποία περιλαμβάνονται και εκείνα δύο χρηματοδοτικών δικτύων που τροφοδοτούν τις οργανώσεις αυτές χωρίς να χρησιμοποιούν το τραπεζικό σύστημα.

Δουλειά των πρακτόρων αυτών είναι η αποστολή εμβασμάτων στη διεύθυνση που υποδεικνύει ο εντολέας και είναι γνωστοί με την ονομασία «Χάουαλας», που στη γλώσσα των Χίντι σημαίνει εμπιστοσύνη. Αυτοί, λοιπόν, βοηθούν όσους δεν έχουν πρόσβαση σε τράπεζες να στείλουν χρήματα σε κάθε πλευρά του κόσμου. Πολλοί όμως τους θεωρούν ύποπτους για παροχή υπηρεσιών σε εγκληματίες, όπως π.χ. σε εμπόρους ναρκωτικών. Τώρα, κατηγορούνται από την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών ότι βοηθούν την Αλ Κάιντα του Οσάμα Μπιν Λάντεν να μεταφέρει χρηματικά ποσά, για να χρηματοδοτήσει τρομοκρατικές ενέργειες. Σύμφωνα με τις αμερικανικές αρχές, οι πράκτορες αυτοί είναι οι μεταφορείς χρημάτων και η κύρια πηγή χρηματοδότησης των υπηρεσιών πληροφοριών του Μπιν Λάντεν. Τα δίκτυα των Χάουαλας λειτουργούν με βάση την εμπιστοσύνη: ένας Ινδός ή ένας Σομαλός, για παράδειγμα, που θέλει να στείλει χρήματα στην οικογένειά του από τις Ηνωμένες πολιτείες ή την Ευρώπη, δίνει τα χρήματα αυτά σε έναν Χάουαλα της περιοχής του, ο οποίος αναλαμβάνει να εκτελέσει τη συναλλαγή και κόβει και απόδειξη. Οι λεπτομέρειες, όπως ποιος είναι ο παραλήπτης ή ποιο είναι το ποσό που μεταφέρεται, στέλνονται με φαξ ή μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σε άλλον πράκτορα του δικτύου, ο οποίος και τα στέλνει αφού πρώτα αφαιρέσει την προμήθειά του. Κάποια στιγμή τα χρήματα φτάνουν στον προορισμό του, αποφεύγοντας οποιονδήποτε έλεγχο και νομικό περιορισμό.

Πολλές φορές οι Χάουαλας είναι πιο φτηνοί από το να επιλέξει κάποιος να μεταβιβάσει χρήματα μέσω τραπέζης και δεν απαιτούν από τον αποστολέα ή τον παραλήπτη να έχουν τραπεζικό λογαριασμό. Οι Χάουαλας αποδεικνύονται επίσης πολύ χρήσιμοι σε χώρες όπου οι έλεγχοι των συναλλαγών δυσκολεύουν τη λειτουργία των συμβατικών συναλλαγματικών συστημάτων. «Είναι κάτι ανάλογο με την εταιρεία Γουέστερν Γιούνιον, μόνο που απευθύνεται στους φτωχούς», δήλωσε ο Μαρκ Πιθ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Μπασλ.

Παρ’ όλ’ αυτά οι επιθεωρητές τούς θεωρούν ένα πιθανό πρόβλημα και οι νομικές υπηρεσίες, αγωγούς για την ενίσχυση του εγκλήματος. Τώρα οι Ηνωμένες Πολιτείες υποδεικνύουν δύο δίκτυα των Χάουαλας ως υποστηρικτές της Αλ Κάιντα. Το ένα, το Αλ Τάκα, που έχει γραφεία στην Ελβετία, το Λιχτενστάιν, την Ιταλία και την Καραϊβική, χαρακτηρίζεται ως «οικονομικός σύμβουλος της Αλ Κάιντα». Το δεύτερο από το οποίο προέρχονται και τα 62 νέα ονόματα της λίστας, σχετίζεται με τη μεγαλύτερη εταιρεία αποστολής εμβασμάτων της Σομαλίας, την Αλ Μπαρακάτ, που έχει γραφεία σε όλον τον κόσμο.

Οι υπάλληλοί της έχουν ισχυρά ισλαμικά πιστεύω, απαραίτητα κατά την πολιτική της εταιρείας, προκειμένου να εξασφαλιστεί ένας βαθμός εμπιστοσύνης και να λειτουργήσει σωστά το σύστημα. Οι Αρχές των ΗΠΑ το περιγράφουν σαν μια «κοινοπραξία Χάουαλας», που δραστηριοποιείται σε 40 χώρες.

Η Μπαρακάτ -στα αραβικά σημαίνει σοφία- έχει δυσαρεστηθεί από τις φήμες που κυκλοφορούν και τη θέλουν να συνδέεται με τρομοκρατικές ομάδες. «Κάποιοι έχουν ξεκινήσει μια εκστρατεία σπίλωσης του κύρους μας», δήλωσε ο Γιουσούφ Τζουμάλ, αντιπρόεδρος της εταιρείας και συνέχισε: «Αυτό έχει επηρεάσει την επιχείρησή μας και το ηθικό των υπαλλήλων μας».

Ο ίδιος ο Φίσερ, πάντως, βρίσκεται σε ιδιαίτερα δυσχερή θέση, λόγω της φιλειρηνικής ιδεολογικής παράδοσης του κόμματός του, την οποία εξακολουθούν να συμμερίζονται πολλά μέλη του. Πολλοί βουλευτές έλεγαν, χθες, ότι την Τετάρτη και κατά τη διάρκεια συνεδρίασης των Πρασίνων, ο Φίσερ απείλησε με παραίτηση, απογοητευμένος από τις επιφυλάξεις των συντρόφων του όσον αφορά μια στρατιωτική γερμανική εμπλοκή στο εξωτερικό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή