«Καμπάνα» σε Ουγγαρία, Τσεχία και Πολωνία

«Καμπάνα» σε Ουγγαρία, Τσεχία και Πολωνία

1' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Την ευρωπαϊκή νομοθεσία παραβίασαν η Ουγγαρία, η Πολωνία και η Τσεχία, αρνούμενες να δεχθούν αιτούντες άσυλο που έφθασαν στην Ευρωπαϊκή Ενωση το καλοκαίρι του 2015, σύμφωνα με έκθεση της συμβουλευτικής επιτροπής του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Οι τρεις πρώην σοσιαλιστικές χώρες της Ανατολικής Ευρώπης είχαν αρνηθεί να δεχθούν αιτούντες άσυλο προφασιζόμενες ανησυχίες ασφαλείας και αμφισβητώντας τη νομική βάση του σχεδίου διαμοιρασμού των προσφύγων σύμφωνα με ποσόστωση. Το ζήτημα κατέληξε στη συμβουλευτική επιτροπή, η οποία ανακοίνωσε χθες ότι ο ευρωπαϊκός νόμος πρέπει να γίνεται σεβαστός και ότι η αρχή της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης σημαίνει ότι τα κράτη-μέλη πρέπει να αναλαμβάνουν το μερίδιο βαρών που τους αναλογεί. Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου αναμένεται να εκδοθεί στις αρχές του νέου έτους. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έχει τη δυνατότητα να επιβάλλει πρόστιμα σε κράτη-μέλη τα οποία παραβιάζουν την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Σε χθεσινή ανακοίνωσή του, ο εκπρόσωπος της πολωνικής κυβέρνησης Πιότρ Μούλερ ανέφερε ότι «η ασφάλεια των πολιτών μας είναι ο σημαντικότερος στόχος της κυβέρνησης. Οι πράξεις μας ήταν επιβεβλημένες για την αντιμετώπιση της ανεξέλεγκτης μετανάστευσης». Το 2015, περισσότεροι από ένα εκατομμύριο πρόσφυγες και μετανάστες από τη Μέση Ανατολή έφθασαν στην Ευρώπη, προκαλώντας σοβαρά προβλήματα στις υποδομές υποδοχής προσφύγων της Ε.Ε. Η έντονη αντίδραση της Βαρσοβίας, της Βουδαπέστης και της Πράγας, όμως, οδήγησαν σε ναυάγιο το πρόγραμμα επιμερισμού αιτούντων άσυλο. Τέσσερα χρόνια αργότερα, η Ενωση εξακολουθεί να ερίζει γύρω από τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή