«Μάχη» συνασπισμών για τη νέα ατζέντα

«Μάχη» συνασπισμών για τη νέα ατζέντα

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τρεις παράγοντες ευνοούν την επίτευξη συμφωνίας, με την οποία θα ανοίξει ένας νέος γύρος διαπραγματεύσεων για το περαιτέρω άνοιγμα της διεθνούς αγοράς, κατά τη διάρκεια της πενθήμερης συνόδου των κρατών-μελών του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ), που άρχισε χθες στο Κατάρ.

Ο πρώτος αφορά στην επίλυση ενός πρακτικού θέματος: ο πρόεδρος της Γενικής Επιτροπής του ΠΟΕ, Στούαρτ Χάρμπινσον, συνόψισε σε ένα περιεκτικό κείμενο τα θέματα της ημερήσιας διάταξης, αντικαθιστώντας τις πολυάριθμες, περίπλοκες εγκυκλίους, που συνέτειναν στην αποτυχία της συνόδου του ΠΟΕ, πριν από δύο χρόνια, στο Σιάτλ.

Ο δεύτερος συνδέεται με το γεγονός ότι η παγκόσμια οικονομία διανύει περίοδο κρίσης και οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι, που θα συναντηθούν στο Κατάρ, αναμένονται να αντιμετωπίσουν πιο συναινετικά απ’ ό,τι στο παρελθόν τις διαφορετικές απόψεις που θα προβληθούν.

Τρίτον, η σύνοδος αυτή πραγματοποιείται μετά από τα τραγικά γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με αναλυτές οι αντιπρόσωποι των εθνικών κυβερνήσεων συναντώνται με μεγαλύτερη αίσθηση αλληλεγγύης και αναγνώρισης της ανάγκης για διεθνή συνεργασία.

Τα προαναφερόμενα δεν σημαίνουν ότι η κατάληξη σε μία ατζέντα θεμάτων θα αποτελέσει εύκολη υπόθεση. Σημαίνουν απλά ότι είναι αυξημένες οι πιθανότητες να καταλήξουν τα κράτη-μέλη του ΠΟΕ σε μια τέτοια ατζέντα, ώστε να μην ακολουθήσει νέο διάστημα απραξίας, ανάλογο της τελευταίας διετίας.

Οι «συνασπισμοί» κρατών με κοινά συμφέροντα, ή οι συγκεκριμένες απαιτήσεις ορισμένων, συνεχίζουν να υφίστανται στα μέτωπα της μάχης για την απελευθέρωση της παγκόσμιας αγοράς.

Σε ό,τι αφορά το θέμα των μεθόδων επιδότησης των αγροτικών προϊόντων, ΗΠΑ και Ε.Ε. συνεχίζουν να διαφωνούν, αναμένονται όμως να συμφωνήσουν να το συζητήσουν. Οι χώρες-μέλη της Ομάδας Cairns (ανάμεσά τους η Αργεντινή, η Νέα Ζηλανδία, και η Βραζιλία) θα εμμείνουν στη θέση τους, για την πλήρη κατάργηση των αγροτικών επιδοτήσεων.

Οι αναπτυσσόμενες χώρες συστείνουν επίσης κοινό μέτωπο, με την προβολή ενιαίων θέσεων της Νοτιοασιατικής Ενωσης για την Περιφερειακή Συνεργασία, των ισλαμικών κρατών και της Ομάδας των 8 αναπτυσσόμενων κρατών.

Στα θέματα, τα οποία επιθυμούν να συμπεριληφθούν στο νέο, πιθανό γύρο διαπραγματεύσεων, εντάσσονται η βελτίωση της πρόσβασης των προϊόντων τους στις αγορές των αναπτυγμένων κρατών, οι αντιρρήσεις τους για τις ευρύτατες επιδοτήσεις αγροτικών προϊόντων από τις χώρες της Δύσης και το καθεστώς που θα διέπει το διεθνές εμπόριο προϊόντων υφαντουργίας. Οι χώρες της Δύσης θα προβάλλουν θέματα σχετικά με το διεθνή ανταγωνισμό, τις διασυνοριακές επενδύσεις, τις πολιτικές για την απασχόληση και την προστασία του περιβάλλοντος. Η είσοδος της Κίνας στον ΠΟΕ,αναμένεται επίσης να προβληματίσει, πιθανόν δε να συμπεριληφθεί ως θέμα στη νέα ατζέντα. Η Ιαπωνία, «ανεξάρτητη» δύναμη στο πλαίσιο του ΠΟΕ, αναμένεται να εξαπολύσει -αλλά και να δεχθεί- κατηγορίες τόσο κατά και από ΗΠΑ όσο και τις Βρυξέλλες, για θέματα προστατευτισμού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή