Βρετανία: «Προξενιό» Τζόνσον – Φάρατζ

Βρετανία: «Προξενιό» Τζόνσον – Φάρατζ

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Υπερατλαντικό «προξενιό» ανάμεσα στον Μπόρις Τζόνσον και τον Νάιτζελ Φάρατζ έκανε χθες ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, προτρέποντας τον Βρετανό πρωθυπουργό να συνάψει εκλογική συνεργασία με τον επικεφαλής του κόμματος Brexit και ζητώντας από τους Βρετανούς να μην ψηφίσουν τους Εργατικούς του Τζέρεμι Κόρμπιν. Η παρέμβαση του Τραμπ, ύστερα από όλες τις συζητήσεις στις ΗΠΑ περί ανάμειξης ξένων δυνάμεων στις εκλογές, είναι βέβαιο ότι θα συμπεριληφθεί σε προεκλογικό σποτάκι του Εργατικού Κόμματος. Ο Τραμπ συνομίλησε τηλεφωνικώς με τον Φάρατζ στη ραδιοφωνική εκπομπή του δεύτερου και ξεκίνησε ευλογώντας τα γένια του για την –υποτίθεται– σωστή πρόβλεψη του αποτελέσματος του βρετανικού δημοψηφίσματος κατά την άφιξή του στη Βρετανία, στις 24 Ιουνίου 2016. Το δημοψήφισμα, βέβαια, είχε γίνει μία ημέρα νωρίτερα, στις 23 Ιουνίου, αλλά ο Φάρατζ, φυσικά, δεν διόρθωσε τον υψηλό συνεντευξιαζόμενο.

«Ο Μπόρις είναι φανταστικός, νομίζω ότι είναι ακριβώς ο κατάλληλος άνθρωπος για την τωρινή στιγμή», είπε ο Τραμπ. «Ξέρω ότι εσύ και εκείνος θα καταλήξετε να κάνετε καταπληκτικά πράγματα. Αν εσύ και εκείνος συνεργαστείτε, θα είστε μια ασταμάτητη δύναμη», συνέχισε, προσθέτοντας ότι «ο Κόρμπιν θα έκανε τόσο κακό στη χώρα σας, θα σας πήγαινε σε πολύ άσχημα μονοπάτια». Ο Φάρατζ, που είχε εξοργιστεί όταν ο Μπαράκ Ομπάμα είχε ταχθεί εμμέσως κατά του Brexit, καλωσόρισε τη στήριξη του Αμερικανού προέδρου, για τον οποίο όμως η πλειονότητα των Βρετανών διατηρεί αρνητική άποψη.

Στη συνέντευξη, ο Τραμπ επέμεινε ότι η εμπορική συμφωνία που επιδιώκει η κυβέρνηση Τζόνσον με τις ΗΠΑ δεν θα θίξει το βρετανικό σύστημα υγείας, ενώ ο ίδιος, λίγους μήνες νωρίτερα, είχε ανακοινώσει ότι και αυτό βρίσκεται στο τραπέζι. «Ο Τραμπ προσπαθεί να αναμειχθεί στις εκλογές της Βρετανίας για να εκλεγεί ο φίλος του ο Μπόρις Τζόνσον», έγραψε ο Τζέρεμι Κόρμπιν. «Ο Τραμπ, όμως, ήταν αυτός που είχε δηλώσει τον Ιούνιο ότι το εθνικό σύστημα υγείας είναι “στο τραπέζι”. Και ξέρει ότι αν κερδίσουν οι Εργατικοί, οι αμερικανικές επιχειρήσεις δεν θα μπορούν να πλησιάσουν το βρετανικό σύστημα υγείας».

Η υποβάθμιση των νοσοκομείων είναι ένα από τα θέματα αιχμής της προεκλογικής εκστρατείας, ενώ η χθεσινή απόπειρα του πρωθυπουργού Τζόνσον να επισκεφθεί νοσοκομείο στο Κέμπριτζ αποδείχθηκε πολιτικά ριψοκίνδυνη, καθώς ο πρωθυπουργός δέχθηκε έντονες αποδοκιμασίες. Σύμφωνα, πάντως, με δύο δημοσκοπήσεις των ινστιτούτων Ipsos και YouGov, οι Συντηρητικοί προηγούνται των Εργατικών με διαφορά που κυμαίνεται από 15 έως 17 ποσοστιαίες μονάδες. Οι εκλογές θα γίνουν στις 12 Δεκεμβρίου, ενώ χθες η Βουλή των Κοινοτήτων αποχαιρέτησε τον έως τώρα πρόεδρό της Τζον Μπέρκοου, ο οποίος έγινε παγκοσμίως γνωστός για την κραυγή «Order!» στη διάρκεια των επεισοδιακών συνεδριάσεων με θέμα την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Η ημερομηνία εξόδου μετατέθηκε για τις 31 Ιανουαρίου, ενώ η χθεσινή ημέρα, κατά την οποία υποτίθεται ότι θα συνέβαιναν σημεία και τέρατα σε περίπτωση που δεν ολοκληρωνόταν η βρετανική έξοδος, πέρασε ήσυχα. Στο μεταξύ, συνεχίστηκε μια έξοδος άλλου τύπου, καθώς ακόμη ένα προβεβλημένο στέλεχος της κεντρώας πτέρυγας των Συντηρητικών εγκατέλειψε την πολιτική. Η υπουργός Πολιτισμού Νίκι Μόργκαν ανακοίνωσε την παραίτησή της από όλα τα αξιώματα, σημειώνοντας ότι υφίσταται τεράστια πίεση από τους οπαδούς μιας σκληρής γραμμής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή