«Πατέρα, γιατί με βάφτισες… Οσάμα;»

«Πατέρα, γιατί με βάφτισες… Οσάμα;»

3' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Λαοκρατία», «Δημοκρατία» και «Αυγή» ήταν μερικά από τα ονόματα που έδιναν στα παιδιά τους οι αριστεροί κατά τη διάρκεια και μετά τον τερματισμό του Εμφυλίου Πολέμου, ενώ το «Βλαδίμηρος», το «Ιωσήφ» (ενίοτε Σήφης επί το κρητικότερον) και το «Κάρολος» (προς τιμήν των Λένιν, Στάλιν και Μαρξ αντιστοίχως) μεσουρανούσαν στις τάξεις των πολιτικών προσφύγων, που είχαν καταφύγει την ίδια εποχή στις χώρες του υπαρκτού σοσιαλισμού. Οι εποχές αυτές έχουν παρέλθει, καθώς στις παιδικές χαρές δεν ηχούν πλέον μητρικά καλέσματα με την προσφώνηση «Ρόζα» (για χάρη της Λούξεμπουργκ), αλλά επαναλαμβάνεται με ύποπτη συχνότητα το «Αναστασία». Μήπως επειδή όλα τα σημερινά επτάχρονα γεννήθηκαν την περίοδο κατά την οποία προβαλλόταν το ομώνυμο, τηλεοπτικό σίριαλ;

Συχνά τα ονόματα απηχούν μία ολόκληρη εποχή – με τα γεγονότα της, τις μόδες και τα πάθη της. Δεν είναι τυχαίο ότι αυτές τις μέρες εκδικάζεται στο Σάο Πάολο της Βραζιλίας η υπόθεση ενός πιτσιρικά, τον οποίο ο πατέρας σκοπεύει να βαπτίσει από βρέφος στην κολυμπήθρα της τρομοκρατίας, δίνοντάς του το όνομα Οσάμα Μπιν Λάντεν. Με δεδομένο ότι ο μεσαίος γιος ενός μαρξιστή δικηγόρου από τη Βενεζουέλα Ιλιτς Ραμίρεζ Σάντσεζ (τα υπόλοιπα αδέρφια βαφτίσθηκαν Βλαντιμίρ και Λένιν, μαντέψτε γιατί…) εξελίχθηκε στον διαβόητο τρομοκράτη «Κάρλος το Τσακάλι», το μέλλον του μικρού Οσάμα προδιαγράφεται σκοτεινό – εφόσον τελικά το δικαστήριο επιτρέψει στον πατέρα του να του δώσει το «σατανικό» όνομα. Ψυχολόγοι επιβεβαιώνουν την άποψη ότι τα ονόματα των παιδιών επηρεάζουν δραματικά την προσωπικότητά τους, είτε κατευθύνοντάς τα προς ένα συγκεκριμένο ρόλο είτε απογοητεύοντάς τα, όταν δεν μπορούν να αρθούν στο ύψος του ονόματός τους. Ειδικά τα ιδιαίτερα θηλυκά, ανάλαφρα τσαχπίνικα ονόματα οδηγούν τα κορίτσια σε ανάλογες συμπεριφορές. Π.χ. ένα κοριτσάκι, που το λένε Κατίνα, Μαρίκα ή Αφροξυλάνθη καλείται μάλλον να γίνει καλή μαγείρισσα, παρά αισθησιακή γυναίκα, ενώ ένα άλλο με το όνομα Μέριλιν, Εμμανουέλα ή Αναστασία δεν έχει πολλά περιθώρια να είναι χοντρό και άσχημο με άφθονα σπυράκια.

Αντίστοιχα, αγόρια με βαρύγδουπα αρχαιοπρεπή ονόματα, όπως Κλεάνθης, Αριστοτέλης, Πλάτων κ.λπ., δύσκολα θα ξεφύγουν από τις μεγάλες προσδοκίες που καλλιεργούν τα ονόματά τους. Η μόδα με τα αρχαία ονόματα έχει λάβει τα τελευταία χρόνια διαστάσεις επιδημίας, την οποία έσπευσαν να εκμεταλλευθούν επιτήδειοι εκδότες, κυκλοφορώντας κατάλογο σπάνιων αρχαίων ονομάτων. Ετσι, σε μία μέση τάξη δημοτικού σπανίζουν οι Μαρίες και οι Κατερίνες, ενώ βρίθουν από Ιόλες, Δανάες και Αντιγόνες. Ετερη τάση, η οποία προδίδει μάλλον αμηχανία, προβλέπει το συνδυασμό των ονομάτων των γονέων, που έχει τα αμφισβητούμενης ηχητικής αισθητικής αποτελέσματα, Βαρδιάννα, Γιωργιάννα κ.λπ. Πολλές φορές, άλλωστε, τα ονόματα των παιδιών αντανακλούν την προσωπικότητα των γονιών τους: τα εξεζητημένα Ηλιος, Οκτάνα, Σελήνη ή Μαρία – Νεφέλη προδίδουν μάλλον τέκνα διανοούμενων γονιών, που έχουν ιδιαίτερη αδυναμία στην ποίηση, την αστρονομία ή, τέλος πάντων, στη φυσική. Σίγουρα, πάντως, είναι πολύ καλύτερα από το σοβιετικό «Ηλεκτρισμός», που ήταν εξαιρετικά δημοφιλές στις αρχές του περασμένου αιώνα.

Η ονοματοποιία, ωστόσο, έχει πάψει πλέον να καθορίζεται από ταξικούς παράγοντες, με εξαίρεση ίσως ελάχιστους νοσταλγούς της μοναρχίας, που επιμένουν να βαφτίζουν τις κόρες και τους γιους τους Αλεξία ή Αλέξιο, Φρειδερίκη, Παύλο, Κωνσταντίνο και Ελισάβετ (επί το βρετανικότερον). Σε αντίθεση με τη Βραζιλία, όπου υπάρχει νομοθεσία η οποία απαγορεύει στους γονείς να δώσουν στα τέκνα τους συγκεκριμένα ονόματα, στην Ελλάδα δεν έχουν θεσπισθεί ανάλογες ρυθμίσεις για τη θωράκιση του πολιτεύματος. Καλό θα ήταν, πάντως, οι οικογένειες με το επώνυμο Παπαδόπουλος να αποφεύγουν το αγοράκι τους «Γιωργάκη», γιατί οι συνειρμοί θα είναι αναπόφευκτοι και δεν θα έχουν σχέση με μπισκότα.

Ο 18χρονος Κώστας Παπαδόπουλος σήκωσε τα ίδια με τον συναθλητή του στο αρασέ, 190 στο ζετέ (σύνολο 345 κιλά και κατετάγη 12ος στο σύνολο και στο ζετέ και 15ος στο αρασέ). Ο τελευταίος, μετά τον αγώνα ήταν εμφανώς στεναχωρημένος, ίσως και από την… κατσάδα του Χρήστου Ιακώβου, που γνωρίζει ότι ο αθλητής του έχει περισσότερες δυνατότητες. Ο Γεωργιανός Γκεόργκι Ασανίτζε αναδείχθηκε για πρώτη φορά Παγκόσμιος πρωταθλητής στο σύνολο με 390κ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή