ΚΟΣΜΟΣ

Τις σχέσεις Τουρκίας – ΙΚ εξετάζουν οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίας

Τις σχέσεις Τουρκίας – ΙΚ εξετάζουν οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίας

Οι σχέσεις της Τουρκίας με το Ισλαμικό Κράτος έρχονται στο προσκήνιο αφού ο ηγέτης της Ισλαμικού Κράτους, Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι σκοτώθηκε την Κυριακή σε επιδρομή των ΗΠΑ στη βορειοδυτική επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας, μόλις 5 χλμ. από τα σύνορα της Τουρκίας.

Η Τουρκία διατηρεί 12 παρατηρητήρια στο Ιντλίμπ, το τελευταίο προπύργιο της αντιπολίτευσης στην Συρία.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες επιβεβαίωσαν τη Δευτέρα ότι δολοφόνησαν τον Αμπούλ Χασσάν Αλ Μουχατζίρ, εκπρόσωπο του ISIS και πιθανό μελλοντικό ηγέτη, σε ξεχωριστή επιχείρηση στην πόλη Τζαράμπλους, η οποία ελέγχεται από την Τουρκία από το 2016.

Τώρα, σύμφωνα με το Bloomberg, ομάδα Αμερικανών αξιωματούχων εξετάζει το υλικό που κατασχέθηκε κατά τη διάρκεια των δύο διαφορετικών επιδρομών εναντίον του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία και εστιάζει στους δεσμούς μεταξύ της Τουρκίας και του Ισλαμικού Κράτους.

Το έργο των Αμερικανών αξιωματούχων

Σύμφωνα με το Bloomberg ομάδα Αμερικανών εμπειρογνώμων επιχειρούν να εξασφαλίσουν περισσότερες πληροφορίες για τη γνώση της Τουρκίας σχετικά με την τοποθεσία του Μπαγκντάντι. Η ομάδα που επεξεργάζεται το σχετικό υλικό εξετάζει τη σχέση μεταξύ της υπηρεσίας πληροφοριών της Τουρκίας και του Ισλαμικού Κράτους.

Οι υποψίες των αξιωματούχων των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών σχετικά με τους δεσμούς μεταξύ Τουρκίας και ISIS δεν βασίζονται μόνο στα τεκμήρια πού βρέθηκαν στη Συρία αλλά και στο γεγονός ότι χιλιάδες μαχητές της τρομοκρατικής οργάνωσης από την Ευρώπη και την Αφρική χρησιμοποίησαν τα νότια σύνορα της Τουρκίας.

Την εποχή εκείνη η Τουρκία υποστήριζε τις ομάδες των τζιχαντσιτών στη Συρία για να ανατρέψει τον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ Αλ Ασάντ. Την ίδια περίοδο σημαντικά στελέχη της οργάνωσης βρήκαν καταφύγιο στην Τουρκία.

Πηγή: Καθημερινή Κύπρου