Αλλαγή πλεύσης από την Αμερική στο μεσανατολικό

Αλλαγή πλεύσης από την Αμερική στο μεσανατολικό

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΓΑΖΑ. Ενοχλημένες από την αδυναμία του Παλαιστίνιου ηγέτη, Γιασέρ Αραφάτ, να ελέγξει τα εξτρεμιστικά στοιχεία στις τάξεις των Αράβων, οι ΗΠΑ φαίνεται ότι εγκαταλείπουν την όψιμη φιλοπαλαιστινιακή στάση τους μετά την 11η Σεπτεμβρίου και επανακάμπτουν στην παραδοσιακή φιλοϊσραηλινή τους πολιτική. Η αλλαγή πλεύσης προκάλεσε την παλαιστινιακή δυσαρέσκεια, ειδικά μετά την άρνηση του προέδρου, Τζορτζ Μπους, να συναντηθεί με τον Αραφάτ στο πλαίσιο της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ σήμερα και αύριο, παρ’ ότι συναντήθηκε με άλλους Αραβες ηγέτες και φυσικά με τον Αριέλ Σαρόν.

Η Κοντολίζα Ράις

Ενδεικτική αυτής της αλλαγής είναι η δήλωση της Κοντολίζα Ράις, ότι ο Γιάσερ Αραφάτ δεν έχει πάρει στα σοβαρά τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας. Την ίδια ώρα, ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας πρίγκιπας Σαούντ αλ Φαιζάλ, μιλώντας στους Νιου Γιορκ Τάιμς είπε ότι «τρελαίνει άνθρωπο» η διστακτικότητα τού προέδρου Μπους να αναμειχθεί στην ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή

Κατηγορίες

Η διάψευση των αραβικών προσδοκιών είχε αποτέλεσμα την εκτόξευση κατηγοριών σε βάρος της Ουάσιγκτον ότι ενθαρρύνει το Ισραήλ και ότι επιδεικνύει δύο μέτρα και δύο σταθμά στο Μεσανατολικό. Η απειλή εξτρεμιστικών επιθέσεων στο Ισραήλ επικρέμαται πάντως καθημερινά ως δαμόκλειος σπάθη ακόμη και πάνω από τα κεφάλια Εβραίων πολιτικών: χθες δύο Ισραηλινοί υπουργοί και οι οικογένειές τους εγκατέλειψαν τα σπίτια τους, αφότου πληροφορήθηκαν από τις αρχές ότι μέλη ακραίων οργανώσεων σχεδίαζαν να επιτεθούν εναντίον τους.

Τα προληπτικά μέτρα, που ελήφθησαν, ακολούθησαν την εκτέλεση του υπουργού Τουρισμού, Ρεχαβάμ Ζεεβί, από μαχητές του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, σε αντίποινα για τη δολοφονία του ηγέτη της οργάνωσης, Μουσταφά Ζιμπρί.

Χθες εξάλλου Παλαιστίνιοι άνοιξαν πυρ εναντίον ισραηλινού οχήματος κοντά στην πόλη Τζενίν στη Δυτική Οχθη, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί μία γυναίκα. Την ευθύνη ανέλαβε η Ταξιαρχία Αλ Ακσά, η οποία συνδέεται με τη Φατάχ του Αραφάτ.

Πράξη εκδίκησης

Σε ανακοίνωσή της η οργάνωση εξήγησε ότι επρόκειτο για πράξη εκδίκησης για τη δολοφονία δύο μελών της Φατάχ την περασμένη Τρίτη. Στη νότια Λωρίδα της Γάζας, Ισραηλινοί στρατιώτες πυροβόλησαν και σκότωσαν ένα Παλαιστίνιο, ο οποίος περπατούσε κοντά σε εβραϊκό φυλάκιο, αφού δεν ανταποκρίθηκε στις προειδοποιήσεις τους. Λίγες μέρες νωρίτερα ο υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου, Νταν Ναβέχ, η σύζυγός του και τα δύο τους παιδιά εγκατέλειψαν το σπίτι τους στο χωριό Σοχάμ στο κεντρικό Ισραήλ. Παράλληλα τα μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο υπουργός Υγείας, Νισίμ Νταχάν, έλαβε εντολή να φεύγει από το σπίτι του τα Σαββατοκύριακα, επειδή υπάρχουν πληροφορίες για επίθεση σε βάρος του. Η κινητοποίηση αυτή θεωρείται καινοφανής, αλλά επιβεβλημένη λόγω των κινδύνων. Οι ισραηλινές δυνάμεις συνέχισαν επίσης τους συστηματικούς ελέγχους στο Βορρά, κοντά στη Δυτική Οχθη, αφού έχουν στη διάθεσή τους ενδείξεις πως επίκειται επίθεση αυτοκτονίας από άτομο, το οποίο θα ξεκινήσει την αποστολή του από την Τζενίν.

Πέρες-Σαρόν

Ο φαύλος κύκλος στη Μέση Ανατολή και η άρση του αδιεξόδου μοιάζει απίθανη, με δεδομένο ότι δεν υπάρχει καν η πολιτική βούληση για επανέναρξη της ειρηνευτικής διαδικασίας. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι ακυρώθηκε η προγραμματισμένη για χθες συνάντηση του μετριοπαθούς Ισραηλινού υπουργού Εξωτερικών, Σιμόν Πέρες, με το σκληροπυρηνικό πρωθυπουργό, Αριέλ Σαρόν. Η επίσημη δικαιολογία για τη ματαίωση ήταν οι «τεχνικοί λόγοι», αλλά εικάζεται ότι οι διαφορές των δύο ανδρών και ειδικότερα το ζήτημα της συντήρησης ή μη των εβραϊκών οικισμών στη Γάζα, τορπίλισαν για μία ακόμη φορά την προσπάθεια ενδοκυβερνητικής συναίνεσης στο Ισραήλ.

Ωστόσο η ισραηλινή κοινή γνώμη φαίνεται ότι τάσσεται στην πλειοψηφία της υπέρ της επιτάχυνσης της ειρηνευτικής διαδικασίας. Συγκεκριμένα το 53% υποστηρίζει την ταχύτατη επανάληψη των διαπραγματεύσεων έναντι 26%, που επιθυμούν κήρυξη πολέμου εναντίον της Παλαιστινιακής Αρχής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή