ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: Τελεσίγραφο-απειλή Φάρατζ προς Μπόρις Τζόνσον

Βρετανία: Τελεσίγραφο-απειλή Φάρατζ προς Μπόρις Τζόνσον

ΛΟΝΔΙΝΟ. Προθεσμία δύο εβδομάδων έδωσε ο Νάιτζελ Φάρατζ στον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον προκειμένου να αποδεχθεί μια προεκλογική «συμμαχία των οπαδών της εξόδου». Σε αντίθετη περίπτωση, ο Φάρατζ απείλησε ότι το Κόμμα Brexit θα κατεβάσει υποψηφίους σε όλες τις εκλογικές περιφέρειες, στερώντας ψήφους από το Συντηρητικό Κόμμα.

Ο Φάρατζ κάλεσε τον Τζόνσον να εγκαταλείψει τη συμφωνία αποχώρησης που υπέγραψε με την Ευρωπαϊκή Ενωση, προς όφελος μιας εξόδου χωρίς συμφωνία, την οποία χαρακτηρίζει «καθαρή έξοδο». «Η συμφωνία δεν είναι Brexit. Πρέπει να την εγκαταλείψει γιατί όσο περνούν οι εβδομάδες και ο κόσμος συνειδητοποιεί τι υπέγραψε, τόσο χειρότερα θα γίνονται τα πράγματα. Απλώς δεν είναι Brexit. Το μόνο που κάνουμε είναι να μεταθέτουμε το πρόβλημα», δήλωσε. Μια εκλογική συνεργασία ανάμεσα στους Συντηρητικούς και στο Κόμμα Brexit (υπέρ της οποίας τάχθηκε την Πέμπτη και ο Αμερικανός πρόεδρος Ντ. Τραμπ) θα οδηγούσε στην απόσυρση των υποψηφίων του Κόμματος Brexit από 500 εκλογικές περιφέρειες και στην κάθοδό τους μόνο στα 150 προπύργια του Εργατικού Κόμματος. 

Η διείσδυση του Κόμματος Brexit στην παραδοσιακή εκλογική βάση των Εργατικών, τη βόρεια Αγγλία, είναι ένα από τα μεγάλα ερωτηματικά των βουλευτικών εκλογών της 12ης Δεκεμβρίου. Κηρύσσοντας χθες την αρχή της προεκλογικής εκστρατείας του κόμματος, ο επικεφαλής του Brexit, Ρίτσαρντ Τάις, ανακοίνωσε μια σειρά από πολιτικές που αντιγράφουν αυτές του Εργατικού Κόμματος, όπως προτάσεις για κατάργηση της Βουλής των Λόρδων, σύνταξη γραπτού Συντάγματος και ένα μεγάλο πρόγραμμα για την καταπολέμηση του οικονομικού μαρασμού στην αγγλική επαρχία.

Το τελεσίγραφο του Φάρατζ προς τον Μπόρις Τζόνσον χαρακτηρίστηκε «κακή είδηση» από τη δημοσιογράφο του Sky News, Μπεθ Ρίγκμπι, καθώς ουσιαστικά ο Τζόνσον καλείται να εγκαταλείψει τη συμφωνία που διαπραγματεύθηκε με την Ε.Ε., στρέφοντας παράλληλα την πλάτη στους μετριοπαθείς ψηφοφόρους. Πριν από τη χθεσινή ανακοίνωση, οι περισσότεροι αναλυτές θεωρούσαν ότι θα βρισκόταν μοντέλο συνεργασίας μεταξύ των Συντηρητικών και του Κόμματος Brexit, συνεργασία που θα μπορούσε να επισφραγίσει την προβλεπόμενη από τις δημοσκοπήσεις νίκη των Συντηρητικών.