Πόλεις προσφύγων στη Συρία σχεδιάζει ο Ερντογάν

Πόλεις προσφύγων στη Συρία σχεδιάζει ο Ερντογάν

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την πρόθεσή του να οικοδομήσει «μία ή περισσότερες πόλεις προσφύγων» εντός των συριακών εδαφών που κατέχει ο τουρκικός στρατός, δημοσιοποίησε ο Ταγίπ Ερντογάν. Σύμφωνα με εκτιμήσεις τουρκικών μέσων ενημέρωσης, το σχέδιο αφορά την εγκατάσταση έως και δύο εκατομμυρίων προσφύγων που σήμερα βρίσκονται στην Τουρκία και θα απαιτήσει κονδύλια της τάξεως των 26 δισ. δολαρίων.

Χθες το πρωί, ο Τούρκος πρόεδρος συναντήθηκε στην Κωνσταντινούπολη με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, με τον οποίο επρόκειτο να συζητήσει το σχέδιό του. Προηγουμένως, είχε προαναγγείλει ότι επρόκειτο να ζητήσει τη σύγκληση διεθνούς διάσκεψης δωρητών για τη χρηματοδότηση του σχεδίου. «Θα του πω: Καλέστε διεθνή διάσκεψη δωρητών. Αν δεν το κάνετε, θα το κάνω εγώ», δήλωσε ο Ερντογάν.  Στη βόρεια Συρία, τουρκικά και ρωσικά στρατεύματα διεξήγαγαν χθες τις πρώτες κοινές περιπολίες τους στην «ασφαλή ζώνη» που δημιουργήθηκε βάσει της συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός, την οποία συνομολόγησαν την περασμένη εβδομάδα οι Βλαντιμίρ Πούτιν και Ταγίπ Ερντογάν. Εξάλλου, τα τουρκικά στρατεύματα παρέδωσαν στους Ρώσους 18 στρατιώτες του συριακού κυβερνητικού στρατού, οι οποίοι είχαν συλληφθεί προ ημερών κοντά στα τουρκικά σύνορα.

Πόλεις προσφύγων στη Συρία σχεδιάζει ο Ερντογάν-1

Ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Ασαντ και το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών κατήγγειλαν τις ΗΠΑ για παράνομη εκμετάλλευση συριακών πετρελαιοπηγών. Ρωσία και Τουρκία άρχισαν χθες κοινές περιπολίες στη βόρεια Συρία, ενώ ο Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε το σχέδιό του για πόλεις προσφύγων στις περιοχές που κατέχει η χώρα του. Στη φωτογραφία, αμερικανικά στρατεύματα μετακινούνται στη βορειοανατολική Συρία.

Από την πλευρά του, ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ Ασαντ δήλωσε ότι στόχος της χώρας του είναι η πλήρης αποκατάσταση της συριακής εθνικής κυριαρχίας στο βόρειο τμήμα της χώρας, εκτίμησε δε ότι η συμφωνία Πούτιν – Ερντογάν είναι βήμα που διευκολύνει αυτή την εξέλιξη. Μιλώντας στην κρατική τηλεόραση της χώρας του, ο Ασαντ καυτηρίασε την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να καταλάβουν τα αμερικανικά στρατεύματα συριακές πετρελαιοπηγές, τονίζοντας ότι η κίνηση αυτή αποδεικνύει ότι οι ΗΠΑ λειτουργούν ως αποικιοκρατική δύναμη. Προσέθεσε, όμως, ότι η Συρία δεν μπορεί να συγκρουστεί με μια δύναμη της κλάσης των ΗΠΑ και ότι η απομάκρυνση των αμερικανικών στρατευμάτων δεν μπορεί να επιτευχθεί στο άμεσο μέλλον.

Τέλος, ο Σύρος πρόεδρος απέρριψε την πρόταση της Γερμανίδας υπουργού Αμυνας, Ανεγκρετ Κραμπ-Κάρενμπαουερ, για δημιουργία ασφαλούς ζώνης  φυλασσόμενης από στρατεύματα του ΟΗΕ, στη βόρεια Συρία, υποστηρίζοντας ότι κάτι τέτοιο θα σήμαινε να τεθεί εκτός εθνικής κυριαρχίας ένα κομμάτι της χώρας του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή