Ο κατά Γκορμπατσόφ «ψυχρούτσικος» πόλεμος

Ο κατά Γκορμπατσόφ «ψυχρούτσικος» πόλεμος

1' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Η αντιπαράθεση ανάμεσα στους Δυτικούς και στη Ρωσία συνιστά «κολοσσιαίο κίνδυνο» εξαιτίας της ύπαρξης των πυρηνικών όπλων, δήλωσε σε συνέντευξή του στο BBC ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, απευθύνοντας έκκληση για την καταστροφή τους.

«Οσο θα υπάρχουν όπλα μαζικής καταστροφής, ιδίως πυρηνικά όπλα, ο κίνδυνος είναι κολοσσιαίος», είπε ο ηγέτης που κυβέρνησε τη Σοβιετική Ενωση από το 1985 έως τη διάλυσή της, το 1991. «Ολες οι χώρες πρέπει να δηλώσουν ότι τα πυρηνικά όπλα πρέπει να καταστραφούν», επέμεινε. Αυτό θα μας επιτρέψει «να σωθούμε, εμείς και ο πλανήτης μας». Για τον 88χρονο πρώην ηγέτη της Σοβιετικής Ενωσης, οι σημερινές σχέσεις ανάμεσα στη Ρωσία και στη Δύση δεν βρίσκονται πλέον στο στάδιο του Ψυχρού Πολέμου, ωστόσο «υπάρχει πόλεμος», ένας πόλεμος που τον χαρακτηρίζει «ψυχρούτσικο».

«Σε πολλές περιοχές υπάρχουν συγκρούσεις, υπάρχουν πυρά. Αεροσκάφη και πλοία στέλνονται εδώ κι εκεί, παντού. Δεν θέλουμε τέτοια κατάσταση». Επειτα από εξάμηνο διάλογο κωφών, η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες κήρυξαν, στις αρχές του Αυγούστου, το τέλος της συνθήκης για τα Πυρηνικά Οπλα Μέσου Βεληνεκούς (INF). Η INF υπεγράφη στο τέλος του Ψυχρού Πολέμου, το 1987, υπό την προεδρία του Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, και έθεσε τέλος στην κρίση των ευρωπυραύλων, που είχε πυροδοτηθεί από την ανάπτυξη των σοβιετικών SS20 στην Ευρώπη. Η συνθήκη καταγγέλθηκε από τον Ντόναλντ Τραμπ την 1η Φεβρουαρίου, και στη συνέχεια από τη Μόσχα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή