Η νέα ακυβερνησία, το πιθανότερο σενάριο στην Ισπανία

Η νέα ακυβερνησία, το πιθανότερο σενάριο στην Ισπανία

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΑΔΡΙΤΗ. Το σενάριο της νέας ακυβερνησίας είναι το πιθανότερο στη Μαδρίτη την επαύριον των βουλευτικών εκλογών της Κυριακής, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της εφημερίδας El Pais. Η εφημερίδα υπολογίζει τις πιθανότητες να επαρκούν οι έδρες για σχηματισμό κεντροαριστερής κυβέρνησης στο 15%, ενώ τις πιθανότητες να επαρκούν οι έδρες για σχηματισμό κεντροδεξιάς κυβέρνησης, στο 9%.

Το στατιστικό μοντέλο της El Pais συνυπολογίζει όλες τις δημοσκοπήσεις και προχωρά σε 15.000 προσομοιώσεις εκλογικών αποτελεσμάτων. Το μοντέλο προβλέπει ότι οι Σοσιαλιστές θα παραμείνουν στην πρώτη θέση, υποχωρώντας ελαφρά στο 27,2%, το Λαϊκό Κόμμα θα έρθει δεύτερο με 21,1%, χωρίς ωστόσο να φθάσει τον δεδηλωμένο στόχο των 100 εδρών, στην τρίτη θέση θα δοθεί σκληρή μάχη ανάμεσα στο ακροδεξιό Vox και στο αριστερό Podemos, ενώ το φιλελεύθερο Ciudadanos θα καταποντιστεί στο 9%. Οι πέντε πολιτικοί αρχηγοί επρόκειτο να διασταυρώσουν τα ξίφη τους, χθες, στην τηλεμαχία όπου ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ αναμένετο να ζητήσει ισχυρή εντολή για να υπερβεί το αδιέξοδο.

Η αναμέτρηση της Κυριακής, η τέταρτη των τελευταίων τεσσάρων ετών, διεξάγεται σε κλίμα έντασης λόγω της καταδίκης Καταλανών πολιτικών από το ισπανικό Ανώτατο Δικαστήριο. Πολλές χιλιάδες άτομα βρέθηκαν χθες στους δρόμους της Βαρκελώνης φωνάζοντας «η Καταλωνία δεν έχει βασιλιά», καθώς ο βασιλιάς Φίλιππος και η οικογένειά του κατέφθαναν, υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, σε εκδήλωση στην πόλη. Η πολιτική αναταραχή στην Καταλωνία τροφοδοτεί την ισπανική Ακροδεξιά, με το κόμμα Vox να συμμετέχει για πρώτη φορά σε προεκλογικό ντιμπέιτ, αφήνοντας ακόμη πιο μακριά τις εποχές κατά τις οποίες οι προεκλογικές τηλεμαχίες διεξάγονταν μόνο μεταξύ των εκπροσώπων του παλαιού δικομματισμού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή