Ρωσική παρουσία στα πεδία μαχών της Λιβύης

Ρωσική παρουσία στα πεδία μαχών της Λιβύης

1' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΡΙΠΟΛΗ. Την παρουσία τουλάχιστον 200 Ρώσων μισθοφόρων στα πεδία μαχών της Λιβύης επιβεβαιώνουν αυτόπτες μάρτυρες, οι οποίοι περιγράφουν την ευρεία εκστρατεία του Κρεμλίνου στη χώρα με στόχο τη στήριξη του πολέμαρχου Χαλίφα Χαφτάρ, σύμφωνα με άρθρο των New York Times. Το Κρεμλίνο έχει αποστείλει τις τελευταίες εβδομάδες προηγμένα μαχητικά αεροσκάφη Σουχόι, συστοιχίες πυροβόλων, δεκάδες καλά εκπαιδευμένους ελεύθερους σκοπευτές, καθώς και δεκάδες προηγμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Οι Ρώσοι έχουν συνάψει έτσι άτυπη συμμαχία υπέρ του Χαφτάρ με τα Εμιράτα, την Αίγυπτο, τη Σαουδική Αραβία και τη Γαλλία, εκτιμώντας ότι ο πολέμαρχος προσφέρει την καλύτερη ευκαιρία για αντιμετώπιση του πολιτικού Ισλάμ και επιβολή αυταρχικού καθεστώτος στη Λιβύη. Ο Χαφτάρ βρίσκεται σε πόλεμο εδώ και πέντε χρόνια εναντίον συμμαχίας πολιτοφυλακών από τη δυτική Λιβύη, που ελέγχουν την πρωτεύουσα Τρίπολη και απολαμβάνουν τη στήριξη της Τουρκίας.

Οι Ρώσοι μισθοφόροι ελεύθεροι σκοπευτές εργάζονται για λογαριασμό του ομίλου Wagner, ιδιωτικής εταιρείας με στενές σχέσεις με το Κρεμλίνο, που ηγήθηκε της ρωσικής επέμβασης στη Συρία. Την ίδια στιγμή, ο ΟΗΕ χαρακτηρίζει «κακόγουστο αστείο» το εμπάργκο όπλων κατά των ένοπλων παρατάξεων του λιβυκού εμφυλίου πολέμου. Η διένεξη στη Λιβύη είναι η πρώτη που διεξάγεται κυρίως από στόλο μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones), με τον ΟΗΕ να εκτιμά ότι οι δύο πλευρές έχουν πραγματοποιήσει περισσότερες από 900 τέτοιες αποστολές το τελευταίο εξάμηνο. Την ώρα που μάχες διεξάγονται στα νότια προάστια της Τρίπολης, οι κεντρικοί δρόμοι της πρωτεύουσας είναι γεμάτοι κόσμο. Ειδικοί εκτιμούν, όμως, ότι η άφιξη των Ρώσων μισθοφόρων θα αλλάξει τα δεδομένα υπέρ του Χαφτάρ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή