Βρετανία: Σε δύο ταμπλό ο Τζέρεμι Κόρμπιν

Βρετανία: Σε δύο ταμπλό ο Τζέρεμι Κόρμπιν

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Να ταυτίσει τον απερχόμενο πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον με τον σκληρό νεοφιλελευθερισμό της «Σιδηράς Κυρίας» Μάργκαρετ Θάτσερ επιχείρησε ο ηγέτης των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, στη διάρκεια χθεσινής προεκλογικής ομιλίας του, στο Χάρλοου του Εσεξ. «Αυτό που θέλουν οι Συντηρητικοί του Μπόρις Τζόνσον είναι να κλέψουν το Brexit για να εξαπολύσουν έναν θατσερισμό με αναβολικά», δήλωσε ο 70χρονος πολιτικός, για να προσθέσει: «Κάθε ψήφος για τους Τόρις του Τζόνσον είναι ψήφος προδοσίας του Εθνικού Συστήματος Υγείας και διευκολύνει το ξεπούλημά του στον Τραμπ».

Ο αριστερός ηγέτης των Εργατικών έχει κατηγορηθεί από αρκετούς, ακόμη και από στελέχη του κόμματός του, ότι δεν παίρνει καθαρή θέση για το Brexit, στην προσπάθειά του να αλιεύσει ψήφους και από τα δύο στρατόπεδα. Στη χθεσινή του ομιλία, ο Κόρμπιν παραδέχθηκε ότι κάνει ακριβώς αυτό, υποστηρίζοντας ότι η στάση του είναι η μόνη που μπορεί να ενώσει μια διχασμένη χώρα σε προοδευτική βάση.

«Ορισμένες φορές με κατηγορούν ότι προσπαθώ να μιλήσω και στις δύο πλευρές – και σε όσους ψήφισαν υπέρ της εξόδου, και σε όσους τάχθηκαν υπέρ της παραμονής. Ξέρετε κάτι; Εχουν δίκιο! Γιατί θα έπρεπε να συνομιλώ μόνο με τη μισή χώρα;», διερωτήθηκε ο Κόρμπιν, επαναλαμβάνοντας την πάγια θέση του: νέα συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ενωση, για ένα Brexit όπου η Βρετανία θα διατηρεί πιο στενή σχέση με την Ενωση, και δημοψήφισμα για την αποδοχή αυτής της λύσης ή για ακύρωση του Brexit, χωρίς η ηγεσία των Εργατικών να παίρνει δεσμευτική θέση.

Ερωτηθείς κατά πόσον θα ήταν έτοιμος να αναστείλει το Brexit μετά τις εκλογές προκειμένου να διευκολύνει μια κυβέρνηση συνεργασίας με το φιλοευρωπαϊκό κόμμα των Φιλελευθέρων, ο Κόρμπιν παρουσιάστηκε σκοπίμως ασαφής. «Διεξάγουμε εκστρατεία για να κερδίσουμε τις εκλογές με κυβέρνηση πλειοψηφίας των Εργατικών. Δεν κάνουμε εκστρατεία για να σχηματίσουμε συνασπισμό με οποιονδήποτε», δήλωσε. Το ενδεχόμενο κυβέρνησης συνεργασίας με τους Εργατικούς απέκλεισε, πάντως, η ηγέτις των Φιλελευθέρων, Τζον Σουίνσον. «Διαβεβαιώνω με απόλυτο, κατηγορηματικό τρόπο ότι οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες δεν πρόκειται να φέρουν με την ψήφο τους τον Τζέρεμι Κόρμπιν στο Νο 10», δηλαδή στην πρωθυπουργική κατοικία της Ντάουνινγκ Στριτ, δήλωσε η Σουίνσον σε ομιλία της στο Λονδίνο.

Σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση της εταιρείας YouGov, οι Συντηρητικοί προηγούνται των Εργατικών με 13 μονάδες σε πανεθνική κλίμακα (38% έναντι 25%), αυξάνοντας τη διαφορά κατά μία μονάδα από την προηγούμενη δημοσκόπηση. Ωστόσο, απειλητική άνοδο τεσσάρων μονάδων καταγράφει το Κόμμα Brexit του Νάιτζελ Φάρατζ, το οποίο έρχεται τέταρτο, φθάνοντας το 11%. Στην τρίτη θέση βρίσκονται οι Φιλελεύθεροι, με σταθερό ποσοστό 16%.

Στο μεταξύ, η Εμιλι Θόρνμπερι, εκπρόσωπος των Εργατικών για θέματα εξωτερικής πολιτικής, κατηγόρησε τον Τζόνσον ότι δεν δίνει στη δημοσιότητα έκθεση αρμόδιας επιτροπής της Βουλής για τη θρυλούμενη ρωσική ανάμειξη στο δημοψήφισμα του 2016, επειδή φοβάται ότι θα μπορούσε να τον βλάψει προεκλογικά. Προσέθεσε, δε, ότι ενδέχεται η έκθεση να θέτει ερωτήματα για τη σχέση του Τζόνσον με άτομο που θεωρείται ύποπτο για κατασκοπεία υπέρ της Ρωσίας και το οποίο είχε χαρακτηρίσει τον αρχηγό των Συντηρητικών «φίλο του». Οι Συντηρητικοί έκαναν λόγο για θεωρίες συνωμοσίας και απέδωσαν την καθυστέρηση στην ανάγκη να μελετήσει προσεκτικά ο πρωθυπουργός την εν λόγω έκθεση προτού τη δημοσιοποιήσει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή