Μακρόν: «Βιώνουμε τον εγκεφαλικό θάνατο του ΝΑΤΟ»

Μακρόν: «Βιώνουμε τον εγκεφαλικό θάνατο του ΝΑΤΟ»

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Για τον «εγκεφαλικό θάνατο του ΝΑΤΟ» έκανε χθες λόγο σε συνέντευξή του στο βρετανικό περιοδικό Economist ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν, προειδοποιώντας τους Ευρωπαίους συμμάχους πως δεν μπορούν να επαφίενται πλέον στο ότι οι ΗΠΑ αποτελούν την εγγυήτρια δύναμη της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας. Οι σκληρές δηλώσεις αποδοκιμάστηκαν από την καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ, που τις αποκάλεσε «περιττές», και τον γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Αυτό που βιώνουμε στην παρούσα συγκυρία είναι ο εγκεφαλικός θάνατος του ΝΑΤΟ», είπε ο πρόεδρος Μακρόν. Ερωτηθείς εάν συνεχίζει να πιστεύει στην ισχύ του άρθρου 5 της ιδρυτικής συνθήκης του ΝΑΤΟ, που κάνει λόγο για «συλλογική άμυνα» και ορίζει ότι κάθε επίθεση εναντίον ενός συμμάχου αποτελεί επίθεση εναντίον όλων των μελών της Συμμαχίας, ο Γάλλος πρόεδρος απάντησε: «Δεν γνωρίζω». «Το ΝΑΤΟ λειτουργεί μόνον εφόσον ο τελικός εγγυητής λειτουργεί και σκέπτεται ως τέτοιος. Εκτιμώ ότι είναι η κατάλληλη ώρα για να προβούμε σε επανεκτίμηση της πραγματικότητας της Συμμαχίας, υπό το πρίσμα της νέας στάσης των ΗΠΑ απέναντι σε αυτήν», προσέθεσε ο Μακρόν. Οι ΗΠΑ του Ντόναλντ Τραμπ εμφανίζουν σημάδια ότι «προτίθενται να μας εγκαταλείψουν», όπως έδειξε η αιφνιδιαστική απόφαση του προέδρου Τραμπ τον περασμένο μήνα, να αποσύρει τις αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις από τη βορειοανατολική Συρία, χωρίς να έχει συμβουλευθεί προκαταβολικά τους συμμάχους των ΗΠΑ, είπε ο Μακρόν.

Στις εντάσεις στο εσωτερικό της Συμμαχίας αναφέρθηκε χθες και ο γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ. «Το Βερολίνο δεν πρέπει να ξεχνά τον κρίσιμο ρόλο που διαδραμάτισε η Ουάσιγκτον στο να επιτραπεί στην Ευρώπη και στη Γερμανία να επανενωθούν μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου», είπε χαρακτηριστικά, αφότου ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας αποκάλεσε τη γερμανική επανένωση «ένα δώρο από την Ευρώπη». Ο Στόλτενμπεργκ επεδίωξε να θυμίσει στους Γερμανούς τη δέσμευση των ΗΠΑ στην ευρωπαϊκή ασφάλεια, που περιλαμβάνει την παρουσία αμερικανικών στρατευμάτων στην Ευρώπη. «Η επανένωση της Γερμανίας και της Ευρώπης θα ήταν αδύνατη χωρίς την εγγύηση ασφαλείας των ΗΠΑ», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ σε εκδήλωση για τον εορτασμό της 30ής επετείου της πτώσης του Τείχους του Βερολίνου. «Οποιαδήποτε απόπειρα να αποστασιοποιηθεί η Ευρώπη από τη Βόρεια Αμερική όχι μόνο θα εξασθενούσε τη Διατλαντική Συμμαχία, αλλά θα υπήρχε κίνδυνος να διχάσει και την ίδια την Ευρώπη».

Οι εντάσεις ανάμεσα σε Βερολίνο και Ουάσιγκτον έχουν αυξηθεί υπό τον Τραμπ, ο οποίος έχει αποσυρθεί από σειρά διεθνών συνθηκών, γεγονός που έχει υπονομεύσει την εξωτερική πολιτική της Ε.Ε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή