Αποφυλακίστηκε ο πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας, Λούλα

Αποφυλακίστηκε ο πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας, Λούλα

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με απόφασή του το ανώτατο δικαστήριο της Βραζιλίας άνοιξε τον δρόμο για την αποφυλάκιση 5.000 φυλακισμένων, των οποίων οι εφέσεις εκκρεμούν – ανάμεσά τους και εκείνη του πρώην προέδρου της Βραζιλίας, Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα.

Ειδικότερα, η δικαστική απόφαση, με ψήφους πέντε προς έξι, έκρινε ότι ένας κατηγορούμενος μπορεί να παραμένει στη φυλακή μόνον όταν έχουν εξαντληθεί όλες οι εφέσεις του προς ανώτατα δικαστήρια. Κατά πάσα πιθανότητα, η συγκεκριμένη απόφαση καλύπτει τον πρώην πρόεδρο της Βραζιλίας, καθώς και άλλους, που κρατούνται στο πλαίσιο της επιχείρησης «Πλυντήριο Αυτοκινήτων» για διαφθορά. Στην υπόθεση αυτή είχαν εμπλακεί δεκάδες επιφανείς Βραζιλιάνοι πολιτικοί και επιχειρηματίες. Η συζήτηση στο ανώτατο δικαστήριο ξεκίνησε στα μέσα του περασμένου μήνα και, σύμφωνα με κάποιους αναλυτές, η απόφαση ενδέχεται να αποσταθεροποιήσει το πολιτικό τοπίο στη μεγαλύτερη χώρα της Νότιας Αμερικής.

Ο Ντα Σίλβα, ευρύτερα γνωστός απλώς ως Λούλα, διέθετε το προβάδισμα ώστε να κερδίσει τις προεδρικές εκλογές του 2018, αλλά εξαιτίας της καταδίκης του δεν του επετράπη να συμμετάσχει. Παραμένει, ωστόσο, μια πολύ δημοφιλής προσωπικότητα της Αριστεράς. Οι δικηγόροι του, μετά τη δημοσιοποίηση της απόφασης, ανακοίνωσαν ότι επρόκειτο να ζητήσουν χθες την αποφυλάκιση του πρώην προέδρου. Ωστόσο, οι εισαγγελείς που χειρίστηκαν την επιχείρηση «Πλυντήριο Αυτοκινήτων» επισημαίνουν ότι η δικαστική απόφαση αντιτίθεται στο κοινό αίσθημα κατά της ατιμωρησίας και στον πόλεμο κατά της διαφθοράς. Κυρίως, όμως, σηματοδοτεί μια κομβικής σημασίας αλλαγή ως προς τη βούληση του ανώτατου δικαστηρίου, καθώς τον Φεβρουάριο του 2016 το Σώμα είχε κρίνει ότι όσοι κατηγορούμενοι καταδικάζονται θα πρέπει να παραμένουν στη φυλακή, ακόμη και αν εκκρεμούν οι εφέσεις τους. Σύμφωνα με το σύνταγμα της Βραζιλίας, κανένας κατηγορούμενος δεν μπορεί να θεωρείται ένοχος πριν από την ολοκλήρωση της νομικής διαδικασίας.

Ενάμιση χρόνο στη φυλακή

Ενας από τους δικαστές, ο Ζιλμάρ Μέντεζ, που ψήφισε υπέρ της αποφυλάκισης των κρατουμένων, τόνισε ότι η υπόθεση του Ντα Σίλβα «μόλυνε» τη συζήτηση για το θέμα. Ο Λούλα βρίσκεται στη φυλακή από τον Απρίλιο του 2018, όταν μια ομάδα δικαστών επικύρωσε την καταδικαστική απόφαση εναντίον του για διαφθορά και ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος. Ο Λούλα κυβέρνησε τη Βραζιλία κατά την περίοδο 2003-2010 και έχει ασκήσει έφεση για την υπόθεση αγοράς ενός παραλιακού διαμερίσματος στην πόλη Γκουαρούτζια, στην πολιτεία του Σάο Πάολο. Επίσης, έχει καταδικαστεί για μια άλλη υπόθεση που εκκρεμεί, σχετικά με την αγορά αγροικίας στην πόλη Ατιμπαΐα, κοντά στο Σάο Πάολο. Ο ίδιος αρνείται κατηγορηματικά ότι έπραξε οτιδήποτε ποινικώς κολάσιμο και αποδίδει την επιχείρηση «Πλυντήριο Αυτοκινήτων» σε πολιτικά κίνητρα. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή