Ισπανία: Νίκη των Σοσιαλιστών, χωρίς αυτοδυναμία

Ισπανία: Νίκη των Σοσιαλιστών, χωρίς αυτοδυναμία

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΑΔΡΙΤΗ. Την προοπτική παρατεταμένης ακυβερνησίας δημιουργεί το αποτέλεσμα των εκλογών της Κυριακής στην Ισπανία, παρά τη νίκη των Σοσιαλιστών, που εξασφάλισαν 120 έδρες στο Κοινοβούλιο των 350 εδρών. Την ίδια ώρα, αρνητική εντύπωση προκαλεί σε όλη την Ευρώπη η εκλογική ενίσχυση του ακροδεξιού Vox, που με 52 έδρες αναδείχθηκε τρίτη δύναμη της Βουλής, μετά το κεντροδεξιό Λαϊκό Κόμμα, το οποίο εξασφάλισε 88 έδρες. «Οι Σοσιαλιστές διέπραξαν σοβαρό ατόπημα προκηρύσσοντας πρόωρες εκλογές», λέει ο καθηγητής Πολιτικών Επιστημών Αντριου Ντάουλινγκ.

Την ίδια ώρα, υποχώρηση της ισχύος του υπέστη το αριστερό Ποδέμος, οι έδρες του οποίου θα είναι μόλις 35 στη νέα Βουλή, από 42 που διέθετε στην προηγούμενη. Πανωλεθρία υπέστη και το φιλελεύθερο Ciudadanos, που εξασφάλισε μόλις 10 έδρες, από 57 που διέθετε μετά τις εκλογές του Απριλίου.

Το αποτέλεσμα υποχρέωσε χθες τον ηγέτη των Ciudadanos, Αλμπέρ Ριβέρα, σε παραίτηση. Σε χθεσινές δηλώσεις του, ο ηγέτης των Σοσιαλιστών Πέδρο Σάντσεθ αποκάλυψε ότι το κόμμα του δεν πρόκειται να συνασπισθεί με το Λαϊκό Κόμμα, ούτε με το ακροδεξιό Vox.

Θριαμβολογεί η Λεπέν

Τα ποσοστά του Vox προκάλεσαν ενθουσιασμό σε λαϊκίστικους και ακροδεξιούς κύκλους σε όλη την Ευρώπη. Σε χθεσινές δηλώσεις της, η επικεφαλής του γαλλικού Εθνικού Συναγερμού Μαρίν Λεπέν είπε ότι η εντυπωσιακή δουλειά του ηγέτη του Vox, Σαντιάγο Αμπασκάλ, «αποδίδει καρπούς έπειτα από λίγα μόλις χρόνια». Η ενίσχυση των ποσοστών του Vox οφείλεται εν μέρει στην όξυνση της αντιπαράθεσης μεταξύ της κυβέρνησης της Μαδρίτης και του αυτονομιστικού κινήματος της Καταλωνίας.

Τα τρία καταλανικά αυτονομιστικά κόμματα εξασφάλισαν 23 έδρες στο Κοινοβούλιο. Ακτιβιστές υπέρ της ανεξαρτησίας της περιφέρειας διέκοψαν χθες την κυκλοφορία σε αυτοκινητόδρομο που οδηγεί στα σύνορα με τη Γαλλία.

Τις ερχόμενες εβδομάδες, η Βουλή θα πρέπει να επιλέξει νέο πρόεδρο, ο οποίος θα δώσει το έναυσμα για διερευνητικές επαφές με στόχο τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή