ΚΟΣΜΟΣ

Σε γυναικεία χέρια περνάει το τιμόνι των Financial Times

Σε γυναικεία χέρια περνάει το τιμόνι των Financial Times

Mία γυναίκα, η πρώτη στη μακρά ιστορία της ιστορικής βρετανικής εφημερίδας Financial Times, θα κρατάει πλέον το τιμόνι της. Η Ρούλα Καλάφ επελέγη για να γίνει η πρώτη γυναίκα διευθύντρια των Financial Times, που κυκλοφορούν εδώ και 131 χρόνια, καθώς ο νυν διευθυντής της, Λάιονελ Μπάρμπερ, ανακοίνωσε ότι θα αποχωρήσει τον Ιανουάριο.

Η Καλάφ έχει διατελέσει υποδιευθύντρια της εφημερίδας από το 2006, επικεφαλής του τμήματος εξωτερικών ειδήσεων και εκείνου για τη Μέση Ανατολή, κατά τη διάρκεια της ανώτερης από δύο δεκαετίες θητείας της στην εφημερίδα. Τα τελευταία χρόνια είχε επίσης επιδιώξει να αυξήσει τον αριθμό των γυναικών δημοσιογράφων, αλλά και των αναγνωστριών της εφημερίδας. «Είναι μεγάλη τιμή να διορίζομαι διευθύντρια των FT, του σπουδαιότερου δημοσιογραφικού οργανισμού στον κόσμο», δήλωσε. «Αδημονώ να οικοδομήσω επάνω στα εξαιρετικά επιτεύγματα του Λάιονελ Μπάρμπερ και είμαι ευγνώμων για την καθοδήγησή του όλα αυτά τα χρόνια», προσέθεσε η Καλάφ.

Η δημοσιογράφος από τον Λίβανο θα είναι, μαζί με την Κάθριν Βάινερ του Guardian, μία από τις ελάχιστες γυναίκες διευθύντριες μεγάλων εφημερίδων στη Βρετανία. Προτού προσληφθεί από τους FT, το 1995, η Καλάφ εργαζόταν στο περιοδικό Forbes, στη Νέα Υόρκη, ενώ κατέχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια. Η επιλογή της για τη διευθυντική θέση των Financial Times αποτελεί την κατάληξη μιας διαδικασίας που διήρκεσε περισσότερο από έναν χρόνο και στην οποία συμμετείχε επίσης ο Ιάπωνας ιδιοκτήτης του ομίλου Nikkei.

Σε γυναικεία χέρια περνάει το τιμόνι των Financial Times-1

Ο Μπάρμπερ, ο παλαιότερος οικονομικός συντάκτης της χώρας, θα αποχωρήσει τον Ιανουάριο, έπειτα από 34 χρόνια θητείας στη συγκεκριμένη εφημερίδα, εκ των οποίων τα 14 στα ηνία της. H θητεία του ως διευθυντή των FT σηματοδοτήθηκε από την πώληση του τίτλου στον όμιλο Nikkei της Ιαπωνίας, το 2015, και από μια επιτυχή εισαγωγή ηλεκτρονικών συνδρομών στην εφημερίδα, κάτι που αποτέλεσε ασπίδα προστασίας για τον εκδοτικό όμιλο, σε μια περίοδο με πολλούς κλυδωνισμούς και ανατροπές στον εκδοτικό κλάδο διεθνώς. Οι FT ξεπέρασαν το όριο του ενός εκατομμυρίου συνδρομητών – αναγνωστών το 2019, με τους συνδρομητές της ψηφιακής τους έκδοσης να υπερβαίνουν το 75% των συνολικών αναγνωστών.

Ο Τσουνέο Κίτα, πρόεδρος του ομίλου Nikkei, εξέφρασε τη χαρά του που η Καλάφ συμφώνησε να αναλάβει τη θέση διευθύντριας της εφημερίδας και σημείωσε ότι την επέλεξαν λόγω της σωστής κρίσης και της ακεραιότητάς της. «Αδημονώ να συνεργαστώ στενά μαζί της, ώστε να διευρύνουμε την παγκόσμια ένωση των μέσων ενημέρωσής μας», ανέφερε σε ανακοίνωσή του. «Της έχω πλήρη εμπιστοσύνη: θα συνεχίσει την αποστολή των FT, δηλαδή την παροχή ποιοτικής δημοσιογραφίας, χωρίς φόβο και με αμεροληψία. Θα εμπνέει και θα ηγείται μιας ομάδας που απαρτίζεται από τους πιο ταλαντούχους δημοσιογράφους και θα καταπιαστεί επιτυχώς με τη νέα ατζέντα των FT στην κάλυψη επιχειρηματικών, χρηματοπιστωτικών, οικονομικών και διεθνών υποθέσεων», σημείωσε.

Ο πρόεδρος του ομίλου Nikkei υπογράμμισε, πάντως, ότι λυπήθηκε πολύ με την αποχώρηση του Μπάρμπερ, σημειώνοντας ότι αυτός μετέτρεψε την αίθουσα σύνταξης των FT σε μια πρωτίστως ψηφιακή επιχείρηση και περιέγραψε τον παλαίμαχο δημοσιογράφο ως έναν άνθρωπο με στρατηγική σκέψη και πραγματικό διεθνιστή. «Ωστόσο, και οι δυο μας συναινούμε στο ότι ήρθε η ώρα να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο», κατέληξε ο Τσουνέο Κίτα.