Υμνοι Τραμπ προς Ερντογάν

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Σοβαρές προκλήσεις για τις διμερείς σχέσεις δημιουργεί η αγορά των ρωσικών S-400 από την Τουρκία, σύμφωνα με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος εξέφρασε την ελπίδα για γρήγορη επίλυση του θέματος και το παρέπεμψε στους αρμόδιους υπουργούς του μετά τη συνάντησή του με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν στην Ουάσιγκτον. «Θαυμάσια και παραγωγική», χαρακτήρισε ο Τραμπ τη συνάντησή του με τον Ερντογάν, δηλώνοντας «μεγάλος θαυμαστής» του και χαρακτηρίζοντας «ειλικρινείς» τις συνομιλίες που είχαν οι δύο ηγέτες στον Λευκό Οίκο. Συναινετικός εμφανίστηκε και ο Ερντογάν, ο οποίος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αγοράς αμερικανικών πυραύλων Patriot, «στη σωστή τιμή».

Η καλή προσωπική χημεία των δύο προέδρων ήταν έκδηλη καθόλη τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου. Στον αντίποδα, ο Τούρκος πρόεδρος επιτέθηκε εναντίον της αμερικανικής Βουλής, τόσο για το θέμα των κυρώσεων όσο και γι’ αυτό της αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Αρμενίων. Επιπλέον, υπενθύμισε το αίτημά του να εκδώσει η Ουάσιγκτον τον εξόριστο ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η Αγκυρα θεωρεί πρωτεργάτη του αποτυχημένου πραξικοπήματος. «Είναι απαράδεκτο ότι μένει ακόμη στις ΗΠΑ», είπε χαρακτηριστικά. Επανέλαβε επίσης τη φιλοδοξία του να επαναπατρίσει μέχρι και ένα εκατομμύριο Σύρους πρόσφυγες στην ασφαλή ζώνη στη Συρία, εντός διαστήματος έξι μηνών έως δύο ετών. Το κόστος των 40 δισ. για τη φιλοξενία των προσφύγων στην Τουρκία αναγνώρισε ως πολύ υψηλό ο Τραμπ και είπε ότι η Ευρώπη πρέπει να συνδράμει περισσότερο. Επιπλέον χαρακτήρισε θεμιτό τον στόχο της Αγκυρας για την απέλαση των Ευρωπαίων μαχητών του Ισλαμικού Κράτους από την Τουρκία.

Οι Ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές πίεσαν τον Τούρκο πρόεδρο να δώσει εξηγήσεις για την αγορά των ρωσικών S-400, παρά τη συμμετοχή της χώρας του στο ΝΑΤΟ. Ανησυχίες διατύπωσαν και για την τύχη των Κούρδων συμμάχων της Ουάσιγκτον στη Συρία. Ο Τραμπ αποφάσισε να καλέσει δημοσιογράφους στη συνάντηση, καθώς η αμερικανική πρωτεύουσα κινείτο στους ρυθμούς των καταθέσεων μαρτύρων για το ενδεχόμενο παραπομπής του προέδρου. Στη συνέντευξη Τύπου πάντως επέμεινε ότι δεν είδε ούτε ένα λεπτό από τη διαδικασία. Ο υπουργός Αμυνας Μαρκ Εσπερ δήλωσε ότι είναι σημαντικό να επιστρέψει η Τουρκία «πίσω στο μαντρί», προειδοποιώντας και πάλι ότι η Αγκυρα φαίνεται ότι απομακρύνεται από το ΝΑΤΟ με την αγορά οπλικών συστημάτων από τη Ρωσία και την εισβολή της στη Συρία. «Χρειαζόμαστε την Τουρκία πίσω στο μαντρί. Ηταν καλοί σύμμαχοι για πολλά χρόνια, από τότε που πολεμούσαν μαζί με τις Ηνωμένες Πολιτείες στον Πόλεμο της Κορέας μέχρι το Αφγανιστάν», είπε ο Εσπερ σε μια μικρή ομάδα δημοσιογράφων. Ο Τούρκος υπουργός Οικονομικών και γαμπρός του Ερντογάν, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, έκανε λόγο για γόνιμες συνομιλίες της τουρκικής αντιπροσωπείας με Αμερικανούς αξιωματούχους. «Συνοδεύσαμε τον πρόεδρό μας στην επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον, που είναι πολύ σημαντική για τους δεσμούς Τουρκίας – ΗΠΑ», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή