Αυτήν την εφεύρεση ποιος θα τη χρειαστεί;

Αυτήν την εφεύρεση ποιος θα τη χρειαστεί;

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η διεθνής οικονομία βρίσκεται σε ύφεση, επιχειρήσεις κλείνουν, οι επενδύσεις πέφτουν. Οι πρωτοπόροι των διαδικτυακών εταιρειών, που έγιναν πλούσιοι και ξανά φτωχοί εν μία νυκτί, τα μαζεύουν και πηγαίνουν να δουλέψουν σε μπαρ ή να σπουδάσουν οδοντιατρική (που λέει ο λόγος). Ομως, το ποτάμι της τεχνολογικής έρευνας δεν γυρίζει πίσω. Ιδού μερικές από τις πρόσφατες εφευρέσεις με… χαρακτήρα, που μπορεί κάποια μέρα να μπουν στα σπίτια μας.

Το Λουβί (αγγλιστί «Pod»): Το νέο πρωτότυπο όχημα, που γεννήθηκε στην Ιαπωνία από τη συνεργασία της Sony με την Toyota, είναι σχεδιασμένο έτσι ώστε να μοιάζει… ζωντανό και να επικοινωνεί με τον οδηγό του, εκδηλώνοντας (κάτι σαν) συναισθήματα. Τα φανάρια του «βλεφαρίζουν» σαν μάτια, οι πλαϊνοί καθρέφτες θυμίζουν αυτιά, η μάσκα μπορεί με ειδικό φωτισμό να χαμογελά ή να κατσουφιάζει, ενώ η κεραία του ραδιοφώνου έχει τοποθετηθεί έτσι ώστε να μοιάζει με… ουρά. Με τη συνθετική φωνή του το Pod εκφράζει 10 διαθέσεις, μεταξύ των οποίων θυμό (εάν δεν έχει πλυθεί) ή έκπληξη (στα απότομα φρεναρίσματα). Οταν βγαίνετε, σας αποχαιρετά. Εάν μάλιστα αποκτήσει και πιο εξελιγμένους… απογόνους, δεν αποκλείεται στο μέλλον να αγοράζουμε αυτοκίνητα μέσα από τα προσωπικά των εφημερίδων: «Ζητείται θηλυκό, αδέσμευτο τζιπάκι, για εκδρομές, βόλτες υπό το σεληνόφως και γεύματα από ντράιβ-ιν. Δεκτές μόνο σοβαρές προτάσεις».

Το Οθονοψυγείο: Στέλνουμε ανθρώπους στο Διάστημα. Αποκωδικοποιούμε το DNA. Πώς και δεν έχουμε βρει ακόμη έναν τρόπο για να διασκεδάζουμε όταν ανοίγουμε το ψυγείο μας για να βγάλουμε το βούτυρο; Κάπως έτσι σκέφτηκαν οι ερευνητές του σουηδικού ομίλου Electrolux και αποφάσισαν να κάνουν δώρο στο παλιό, καλό μας ψυγείο μια… οθόνη, που μεταδίδει τηλεοπτικά προγράμματα και συνδέεται με το Ιντερνετ, έτσι ώστε να είμαστε «μέσα στα πράγματα», ακόμη και για τα ελάχιστα δευτερόλεπτα που χρειαζόμαστε για να βγάλουμε μια μπριζόλα από την κατάψυξη.

Υπάρχει όμως και ένα μειονέκτημα: αλλες καθημερινές διαδικασίες που απαιτούν περισσότερο χρόνο, θα μας μοιάζουν απελπιστικά κενές και βαρετές. Γιατί, ας πούμε, δεν σκέφτηκαν τα τεχνολογικά σαΐνια να προσαρμόσουν την οθόνη στον καθρέφτη του μπάνιου, ώστε να βλέπουμε κάτι πιο ενδιαφέρον από τη φάτσα μας ενώ πλένουμε τα δόντια ή ξυριζόμαστε;

Το τηλεχειριστήριο που ακούει: Η ταϊβανέζικη εταιρεία Hotech παρουσίασε πρόσφατα ένα τηλεχειριστήριο που δέχεται προφορικές εντολές για να αλλάξει κανάλι στην τηλεόραση, να θέσει σε λειτουργία το βίντεο, να ανάψει τον κλιματισμό και διάφορες άλλες ηλεκτρικές συσκευές.

Το δελτίο Τύπου της εταιρείας εξηγεί ότι το συγκεκριμένο μαραφέτι που ονομάζεται «Voice me» (σικ) σάς απαλλάσσει από την εξουθενωτική (…) κίνηση να σηκώνετε το τηλεκοντρόλ με το χέρι και να πατάτε τα κουμπάκια ύστερα από μια κοπιαστική ημέρα στη δουλειά. Τη μία θερμίδα που θα γλιτώσετε ξεκουράζοντας το δάχτυλό σας, μπορείτε να τη μετατρέψετε σε… μονωτικό λίπος για τον χειμώνα. Γεννάται πάντως το ερώτημα γιατί πρέπει να μιλάμε σε ένα τηλεκοντρόλ και όχι απευθείας στη συσκευή που θέλουμε να ανάψουμε θα αντέξει την περιφρόνηση το μίξερ μας; Πώς θα το πάρει η κουζίνα; Κατά τα άλλα, πιο τεμπέληδες να γίνουμε, δεν γίνεται. Εκτός κι αν κατασκευαστεί μια συσκευή που θα βάζει το φαγητό στο στόμα και θα μας ανεβοκατεβάζει τη μασέλα.

Τα ενεργειακά ρούχα: Γερμανοί επιστήμονες κατασκευάζουν συνθετικές ίνες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε ρούχα, τα οποία θα παράγουν ενέργεια από το φως (χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα πλένονται στο πλυντήριο).

Λέγεται ότι ένα πουκάμισο ραμμένο με το πρωτοποριακό αυτό υλικό, μπορεί να «εγγυηθεί» ότι το κινητό μας τηλέφωνο δεν θα μείνει από μπαταρία. Ναι, αλλά θα πηγαίνει με το αγαπημένο μας τζιν παντελόνι;

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή