Προ των πυλών της Καμπούλ οι δυνάμεις των Βορείων

Προ των πυλών της Καμπούλ οι δυνάμεις των Βορείων

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ραγδαίες εξελίξεις σημειώνονται στο μέτωπο του Αφγανιστάν, λίγα μόνο εικοσιτετράωρα μετά την κατάληψη από τις δυνάμεις της Βόρειας Συμμαχίας της στρατηγικής σημασίας πόλης Μαζάρ ι Σαρίφ.

Οι Ταλιμπάν δείχνουν εξαντλημένοι και ανίκανοι να αντισταθούν στις δυνάμεις των πολέμαρχων του Βορρά, με αποτέλεσμα να πέφτουν οι πόλεις, η μία μετά την άλλη και να αναμένεται από ώρα σε ώρα η κατάληψη της Καμπούλ.

Χθες, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, έπεσε και η Χεράτ, στο ανατολικό Αφγανιστάν ενώ ο υπουργός Εξωτερικών του βόρειου συνασπισμού Αμπντάλα δήλωσε ότι οι δυνάμεις τους απέχουν μόλις 6 χιλιόμετρα από την αφγανική πρωτεύουσα.

Αμερικανοί και Πακιστανοί επίσημοι συνιστούν στη Βόρεια Συμμαχία αυτοσυγκράτηση, παρόλο που όλες οι πηγές συμφωνούν ότι οι δυνάμεις του Βορρά βρίσκονται προ των πυλών της Καμπούλ.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι οι δυνάμεις αυτές κινούνται με ορμή, ετοιμάζονται τις επόμενες σαράντα οκτώ ώρες να προσβάλουν το Κουντούζ, το τελευταίο προπύργιο των Ταλιμπάν στο βόρειο Αφγανιστάν και μέσα σε λίγες ημέρες έφθασαν να ελέγχουν σχεδόν το 50% της χώρας, από μόλις 10% που ήλεγχαν την προηγούμενη εβδομάδα.

Τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία φέρουν τους Ταλιμπάν αποδιοργανωμένους, έτοιμους να αυτομολήσουν, και το βάρος της αντίστασης πέφτει σχεδόν αποκλειστικά στους ξένους, στους Αραβες, στους Πακιστανούς και άλλους φανατικούς υποστηρικτές του Οσάμα Μπιν Λάντεν και του μουλά Ομάρ.

Αγνωστη παραμένει η τύχη των δύο φανατικών ηγετών, αν και εκπρόσωποι των Ταλιμπάν τόνιζαν ότι οι δυνάμεις τους ανασυγκροτούνται.

Στο Μαζάρ ι Σαρίφ, πάντως, οι κάτοικοι έσπευσαν -απελευθερωμένοι από τον ισλαμικό φανατισμό- να κόψουν τα γένεια τους, τα ραδιόφωνα άρχισαν να παίζουν και πάλι τοπικούς λαϊκούς σκοπούς και οι γυναίκες πέταξαν τις καταθλιπτικές μπούργκες, αν και αυτή η ειδυλλιακή εικόνα πλήττεται από φήμες για εκτελέσεις, απαγωγές, αρπαγές και βιαιότητες εναντίον υποστηρικτών των Ταλιμπάν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή