Πρόντι: Μεθοριακοί φρουροί να επιτηρούν τα σύνορα της Ε.Ε.

Πρόντι: Μεθοριακοί φρουροί να επιτηρούν τα σύνορα της Ε.Ε.

54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη δημιουργία ευρωπαϊκής μεθοριακής φρουράς που θα επιτηρεί τα εξωτερικά σύνορα της Ενωσης, αλλά και σειρά άλλων ιδιαίτερα φιλόδοξων προτάσεων «έριξε στο τραπέζι» χθες, ο σκληρά επικρινόμενος εσχάτως για έλλειψη «οράματος», πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ρομάνο Πρόντι.

Εχοντας υπομείνει εβδομάδες ολοένα και σκληρότερης κριτικής, λόγω της υποτιθέμενης «ανεπάρκειάς» του, ο Πρόντι υπεραμύνθηκε σθεναρά του έργου της Επιτροπής επί των ημερών του, σε ομιλία του, χθες, στο Κολλέγιο της Ευρώπης στη Μπριζ. Επιπλέον δε, υπερασπιζόμενος τον ρόλο της Επιτροπής ως εγγυήτριας του ισοζυγίου ισχύος εντός της Ενωσης, ο Πρόντι έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις «παρασυναγωγές» της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Βρετανίας στη Γάνδη και το Λονδίνο. «Για την ευρωπαϊκή επιτροπή δεν υπάρχουν μικρές και μεγάλες χώρες, μόνον κράτη – μέλη».

Ο Πρόντι επιχείρησε παράλληλα να ανακτήσει την πρωτοβουλία των κινήσεων, διά των «ιδεών» του για στενότερη συνεργασία, που στους προσεχείς μήνες ενδεχομένως θα μετουσιωθούν σε συγκεκριμένες προτάσεις της επιτροπής προς τις κυβερνήσεις.

Ισως η σημαντικότερη αυτών, είναι η πρόταση για τη δημιουργία ειδικευμένου σώματος μεθοριακών φρουρών που θα φυλάττουν τα εξωτερικά σύνορα της Ενωσης, όπως αυτά θα διαμορφωθούν μετά τη διεύρυνση, όχι σήμερα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή