Σε ενέδρα έπεσαν οι τρεις Ευρωπαίοι δημοσιογράφοι

Σε ενέδρα έπεσαν οι τρεις Ευρωπαίοι δημοσιογράφοι

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Τρεις Ευρωπαίοι δημοσιογράφοι έχασαν τη ζωή τους την ώρα του καθήκοντος, αγνοώντας τους κινδύνους στην προσπάθειά τους να επιτελέσουν το λειτούργημά τους και να ενημερώσουν πληρέστερα και εγκυρότερα το κοινό τους. Πρόκειται για τους πρώτους δημοσιογράφους μετά την έναρξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων κατά του Αφγανιστάν, που κάνουν την υπέρτατη θυσία στο όνομα της ενημέρωσης. Οι Γάλλοι ρεπόρτερ του ραδιοφώνου, Γιοχάν Σάτον, του Radio France International, και Πιερ Μπιλό, του ραδιοφώνου RTL του Λουξεμβούργου, αλλά και ένας τρίτος νεαρός άνδρας, αγνώστων λοιπών στοιχείων, που εργαζόταν για το γερμανικό περιοδικό Stern, έπεσαν νεκροί σε ενέδρα που έστησαν οι Ταλιμπάν σε μαχητές της Βόρειας Συμμαχίας. Οι τρεις νεαροί δημοσιογράφοι επέβαιναν στην οροφή τεθωρακισμένου οχήματος μεταφοράς προσωπικού που δέχθηκε καταιγισμό πυρών.

Οι δύο Γάλλοι δημοσιογράφοι, οι οποίοι υπήρξαν πολεμικοί ανταποκριτές στην Αλγερία, τη Βοσνία, το Κόσοβο και την ΠΓΔΜ, και ο Γερμανός συνάδελφός τους συμμετείχαν σε ομάδα έξι δημοσιογράφων που ακολουθούσαν τους μαχητές της Βόρειας Συμμαχίας, προσπαθώντας να διαπιστώσουν κατά πόσο οι ισχυρισμοί περί κατάληψης της πόλης Ταλοκάν ανταποκρίνονταν στην αλήθεια.

«Και οι τρεις μας -αναφέρει η Βερονίκ Ρεϊμπερότ του γαλλικού ραδιοφώνου- βρισκόμασταν στο πίσω μέρος του τεθωρακισμένου και κάναμε αστεία, επειδή είχαμε σύρει μαζί μας τον διερμηνέα μας, που ήταν ιδιαίτερα διστακτικός γι’ αυτήν την περιπέτεια. Δεν πιστεύαμε ότι διατρέχουμε κίνδυνο. Βιαζόμασταν να φτάσουμε στην περιοχή των Ταλιμπάν για να δούμε τι συνέβαινε στην αντίπερα όχθη. Για τον Πιερ Μπιλό ήταν η πρώτη φορά που θα έβλεπε τον πόλεμο τον οποίο κάλυπτε τόσον καιρό». Τελικώς, όμως, η μοίρα τού επεφύλασσε, όπως και στους άτυχους συνάδελφούς του, ένα ιδιαίτερα άσχημο παιχνίδι. Οι στρατιώτες των Ταλιμπάν είχαν στήσει ενέδρα και μόλις το όχημα βρέθηκε σε μικρή ακτίνα από τις θέσεις τους, άνοιξαν πυρ με ημιαυτόματα όπλα και οπλοβομβίδες. Το θωρακισμένο όχημα επλήγη από οπλοβομβίδα που δεν εξερράγη κατά την πρόσκρουση αλλά όταν έπεσε στο έδαφος. Εξαιτίας του απότομου ελιγμού του οδηγού οι τρεις άτυχοι δημοσιογράφοι έπεσαν από το όχημα. «Οι Ταλιμπάν άρχισαν να πυροβολούν προς την πλευρά μας. Εβλεπα τις σπίθες. Προσπάθησαμε να βρούμε καταφύγιο αλλά αργότερα δεν μπορούσαμε να επιστρέψουμε στο σημείο του επεισοδίου, για να δούμε τι απέγιναν οι σύντροφοί μας», λέει η Ρεϊμπερότ

Προκειμένου για την Καμπούλ και την άλωσή της από τη Συμμαχία, οι χθεσινές δηλώσεις παραγόντων της Βόρειας Συμμαχίας υπήρξαν αντιφατικές. Ο μεν υπουργός Εξωτερικών Αμπντάλα Αμπντάλα ανέφερε ότι οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης απέχουν μόνο έξι χλμ. από την πρωτεύουσα, αλλά δεν προτίθενται να εισβάλουν, διότι ναι μεν οι αξιωματούχοι των Ταλιμπάν έχουν διαφύγει στο Κανταχάρ, ένοπλες ομάδες δολοφόνων, όμως, ετοιμάζονται για μάχη εκ του συστάδην στους δρόμους. Υπέρ της κατάληψης της πρωτεύουσας τάχθηκε ο πρόεδρος της εξόριστης αφγανικής κυβέρνησης Νουρχανουντίν Ραμπανί, ενώ ο αδελφός του δολοφονηθέντα Αχμέτ Σαχ Μασούντ απέδωσε «καθοριστικό ρόλο στη μελλοντική κυβέρνηση» στον έκπτωτο μονάρχη Ζαχίρ Σαχ. Ενδιαμέσως, πολέμαρχος της Συμμαχίας αντέκρουσε το αμερικανικό επιχείρημα ότι η απαρτιζόμενη από Ουζμπέκους και Τατζίκους αντιπολίτευση είναι ανεπιθύμητη στην Καμπούλ. Μάστορες στην τέχνη της διγλωσσίας, οι Αφγανοί της Βόρειας Συμμαχίας φαίνεται να εφαρμόζουν την ίδια τακτική και στην πρωτεύουσα, ενώ η διαπραγματευτική τους δεινότητα λέγεται ότι οδήγησε σε μαζικές αυτομολήσεις των Ταλιμπάν και στην συνθηκολόγησή τους στις πόλεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή