Δεν μειώνει εταιρικό φόρο ο Μπόρις Τζόνσον στη Βρετανία

Δεν μειώνει εταιρικό φόρο ο Μπόρις Τζόνσον στη Βρετανία

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον ζήτησε, χθες, την κατανόηση του επιχειρηματικού κόσμου για την απόφαση της κυβέρνησής του να μη μειώσει τον εταιρικό φόρο στο 17%, όπως είχε εξαγγελθεί, προκειμένου να χρησιμοποιήσει τα έσοδα για τη χρηματοδότηση υπηρεσιών κοινής ωφελείας. Οι Συντηρητικοί έχουν μεγάλο προβάδισμα έναντι των Εργατικών στις περισσότερες δημοσκοπήσεις, ωστόσο η πολιτική πίεση του κόμματος της αντιπολίτευσης ήταν αισθητή στην απόφαση αυτή.

Μόλις προ τετραμήνου ο Τζόνσον είχε υποστηρίξει ότι η νέα περικοπή του εταιρικού φόρου θα τονώσει την οικονομική δραστηριότητα και τελικά το πρόσημο για τα δημόσια έσοδα θα είναι θετικό. Χθες, ο Τζόνσον υποστήριξε το αντίθετο. «Η μη μείωση του εταιρικού φόρου θα φέρει στα δημόσια ταμεία 6 δισ. στερλίνες», ανακοίνωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός. Εν τω μεταξύ, οι Εργατικοί ετοιμάζονται να δώσουν στη δημοσιότητα το προεκλογικό τους πρόγραμμα, στο οποίο περιλαμβάνεται η αύξηση του εταιρικού φόρου κατά επτά μονάδες, ώστε να φθάσει το 26%, ποσοστό που παραμένει χαμηλότερο από το 28% που ήταν το 2010. Επίσης, το πρόγραμμα του κόμματος περιλαμβάνει υποχρέωση των μεγάλων εταιρειών να μεταβιβάσουν σταδιακά το 10% των μετοχών τους στους εργαζομένους τους μέσα σε 10 χρόνια.

«Μερικές φορές λέγεται ότι είμαι κατά των επιχειρήσεων», είπε χθες ο επικεφαλής των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, μιλώντας στο συνέδριο του Συνδέσμου Βρετανικής Βιομηχανίας. (CBI) «Δεν είναι κατά των επιχειρήσεων όποιος είναι κατά των μισθών φτώχειας, ούτε όποιος λέει ότι οι μεγάλες εταιρείες πρέπει να πληρώνουν τους φόρους τους, όπως κάνουν και οι μικρότερες», είπε ο Κόρμπιν, υποσχόμενος στις μικρές επιχειρήσεις ότι θα επισπευσθούν οι πληρωμές του Δημοσίου και ότι με τους Εργατικούς θα υπάρχει «η βεβαιότητα της συμμετοχής στην τελωνειακή ένωση και την κοινή αγορά».

Ο Κόρμπιν και ο Τζόνσον θα βρεθούν μόνοι τους στη σκηνή του ντιμπέιτ του δικτύου ITV, μετά την απόρριψη της προσφυγής των μικρότερων κομμάτων που ζητούσαν να εκπροσωπηθούν. Μια στιγμή αμηχανίας για τον Τζόνσον ήρθε το Σάββατο, όταν η πρώην φίλη του, Αμερικανίδα επιχειρηματίας Τζένιφερ Αρκούρι, ανακοίνωσε δημοσίως ότι θα πάψει να τον καλύπτει. Ο Τζόνσον είναι αντικείμενο ερευνών σχετικά με τις επιδοτήσεις που έλαβε επί δημαρχίας του η Αρκούρι. «Δεν καταλαβαίνω γιατί με έχεις μπλοκάρει και με αγνοείς σαν να είχαμε βρεθεί μόνο για ένα βράδυ ή σαν να ήμουν το κορίτσι που βρήκες σε κάποιο μπαρ – γιατί δεν ήμουν και το ξέρεις», είπε η Αρκούρι σε συνέντευξη στο ITV, απευθυνόμενη στον Τζόνσον. «Με έχει πληγώσει τρομερά ο τρόπος που με έκανες στην άκρη σαν να ήμουν κάποιο τέρας». Η δημοσιογράφος της ζήτησε να ξεκαθαρίσει την κατάσταση, δηλώνοντας ότι ο τότε δήμαρχος δεν έκανε κάτι παράτυπο. Η Αρκούρι της απάντησε δείχνοντας ένα μήνυμα που είχε στείλει στον Τζόνσον πριν από δύο μήνες. «Γιατί να κρατήσω το στόμα μου κλειστό αν εσύ δεν μου μιλάς καν;», έγραφε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή