Δύο οι πόλεμοι στο Αφγανιστάν, αισιοδοξία αλλά και φόβοι

Δύο οι πόλεμοι στο Αφγανιστάν, αισιοδοξία αλλά και φόβοι

3' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυτή τη στιγμή στο Αφγανιστάν διεξάγονται δύο πόλεμοι. Ο ένας στο Βορρά, που πλησιάζει στο τελευταίο της στάδιο και ο δεύτερος στο νότο, που μόλις ξεκινά. Παραμένει όμως ένα σημαντικό πρόβλημα ο τρόπος που θα αξιοποιηθεί η επιτυχία στο Βορρά, έτσι ώστε να εξυπηρετεί τους στόχους της Βόρειας Συμμαχίας στο νότο. Κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Αφγανιστάν, η κυβέρνηση Μπους έχει καταβάλει τεράστιες προσπάθειες για να σημειωθεί κάποια πρόοδος στη μάχη των Ηνωμένων Πολιτειών εναντίον των Ταλιμπάν και των στρατιωτών του Οσάμα Μπιν Λάντεν. Τώρα μάλιστα που η Βόρεια Συμμαχία εισέβαλε στην περιοχή των Ταλιμπάν, ο Λευκός Οίκος πιστεύει ότι δόθηκε ένα ηχηρό μήνυμα. Η αμερικανική κυβέρνηση ελπίζει ότι οι επιτυχίες της Βόρειας Συμμαχίας θα δώσουν στους Παστούν του Νότιου Αφγανιστάν να καταλάβουν ότι οι μέρες των Ταλιμπάν είναι μετρημένες και ότι το καλύτερο που θα μπορούσαν να κάνουν είναι να ενώσουν τις δυνάμεις τους με τη στρατιωτική συμμαχία, της οποίας ηγούνται οι ΗΠΑ.

Ανησυχίες

Η Ουάσιγκτον όμως ανησυχεί μήπως οι στρατιώτες της Συμμαχίας δεν πειθαρχήσουν στις οδηγίες των ΗΠΑ, απομονώνοντας έτσι τους Παστούν στο νότο και οδηγώντας τους στο να συσπειρωθούν γύρω από τους Ταλιμπάν. Η ανησυχία αυτή επαληθεύτηκε στην περίπτωση της Καμπούλ όπου η Ουάσιγκτον είχε δώσει ρητή εντολή στους ηγέτες της Βόρειας Συμμαχίας να την περικυκλώσουν, αλλά όχι να εισβάλουν. Από την πλευρά τους οι δυνάμεις της Βόρειας Συμμαχίας υποσχέθηκαν ότι θα παραμείνουν έξω από την πρωτεύουσα με την προϋπόθεση ότι αντίπαλες ομάδες δεν θα φτάσουν εκεί πρώτες. Αυτή η δήλωση ανάγκασε τις Ηνωμένες Πολιτείες να επισπεύσουν τα σχέδιά τους για τη συγκρότηση ισλαμικών δυνάμεων ασφαλείας, που θα απαρτίζονται από στρατιώτες της Τουρκίας, της Ινδονησίας και του Μπανγκλαντές και οι οποίες θα αναλάβουν να επιβάλουν την τάξη στην Καμπούλ.

Ομως δυνάμεις της Βόρειας Συμμαχίας έχουν πλέον εισέλθει στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν και το ερώτημα που τίθεται είναι αν μπορούν τελικά οι Ηνωμένες Πολιτείες να ανταποκριθούν από εδάφους στα γεγονότα. Από την έναρξη του πολέμου κατά των Ταλιμπάν και του Οσάμα Μπιν Λάντεν η εκστρατεία που διεξαγόταν στα βόρεια του Αφγανιστάν ήταν και η πιο εύκολη, γιατί το Πεντάγωνο μπορούσε να παρεμβαίνει σε διάφορες λειτουργίες της Βόρειας Συμμαχίας.

Εχοντας λοιπόν, την προστασία των αμερικανικών αεροπορικών δυνάμεων η Βόρεια Συμμαχία κατόρθωσε να μπει στην Χεράτ, την πιο σημαντική πόλη στα δυτικά του Αφγανιστάν. Την κατάληψη της Χεράτ ακολούθησε και μια σειρά επιτυχημένων επιχειρήσεων στην Ταλικάν, σε περιοχές «κλειδιά» για τους Ταλιμπάν και φυσικά στη Μαζάρ ι Σαρίφ.

Αξιωματούχοι της Βόρειας συμμαχίας δήλωναν ότι κρατούν τους στρατιώτες τους έξω από τις πόλεις που έχουν καταλάβει και ότι στέλνουν εκεί αστυνομικούς για να αποφύγουν πιθανές λεηλασίες και αντιπαραθέσεις, που θα σπιλώσουν την εκστρατεία τους. Υπήρξαν όμως προβλήματα πειθαρχίας. Δημοσιογράφοι ανέφεραν ότι βρέθηκαν μάρτυρες της εκτέλεσης ενός στρατιώτη των Ταλιμπάν από άνδρες της Βόρειας Συμμαχίας.

Το θετικό

Το τι θα συμβεί στην Κουντούζ είναι ένας παράγοντας από τον οποίο θα εξαρτηθεί αν τελικά οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορέσουν να εμποδίσουν τους άνδρες της Βόρειας Συμμαχίας να καταφύγουν σε ακραίες πράξεις και να δελεάσουν τους Παστούν του νότου να συνταχθούν μαζί τους.

Το ίδιο ισχύει και για την Καμπούλ, όπου εθεάθησαν μέλη της αντιπολίτευσης να εισβάλουν μετά την υποχώρηση των Ταλιμπάν. Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν χθες ότι πολλά εξαρτώνται και από τον τρόπο που θα συμπεριφερθούν οι στρατιώτες της Συμμαχίας στην Καμπούλ. Αν μικρός αριθμός από αυτούς μπει στην πόλη μόνο για να διεξάγει περιπολίες τότε αυτό θα ήταν θετικό για τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ανατροπή αν…

Στην περίπτωση όμως που η Βόρεια Συμμαχία καταλάβει την πόλη και ξεκινήσει μια σειρά θηριωδιών θα ανατραπεί εντελώς το σχέδιο της αντιτρομοκρατικής συμμαχίας. «Είναι αλλό πράγμα να καταλάβει η Βόρεια Συμμαχία την Καμπούλ στο όνομα ενός οράματος για το νέο Αφγανιστάν και εντελώς διαφορετικό να ενεργήσει εγωιστικά και να καταφύγει σε ενέργειες εκδίκησης», δήλωσε στενός συνεργάτης του Τζορτζ Μπους.

Ακόμα κι αν η Βόρεια Συμμαχία ακολουθήσει κατά γράμμα τις εντολές των ΗΠΑ, η Ουάσιγκτον δεν θεωρεί ότι η κατάληψη της Καμπούλ θα οδηγήσει στην εξουδετέρωση των Ταλιμπάν. Σημαντικός παράγοντας που θα επηρεάσει την εκστρατεία στο νότο είναι και η τύχη που θα έχουν οι Αραβες στρατιώτες του Λάντεν, οι οποίοι πολέμησαν στο πλευρό των Ταλιμπάν. Αυτοί θεωρούνται οι πιο πιστοί σύντροφοι των Ταλιμπάν, ενώ αξιωματούχοι του Πενταγώνου γνωρίζουν καλά ότι είναι απίθανο να λιποτακτήσουν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή