Παρέμβαση Ε.Ε. σε Ιράν για τη βίαιη καταστολή

Παρέμβαση Ε.Ε. σε Ιράν για τη βίαιη καταστολή

1' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την έντονη ανησυχία της για τις ταραχές των τελευταίων ημερών στο Ιράν, κατά τις οποίες, σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, έχουν χάσει τη ζωή τους περισσότεροι από 100 άνθρωποι, εξέφρασε χθες η Ε.Ε. «Αναμένουμε από τις ιρανικές δυνάμεις ασφαλείας να δείξουν τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση στην αντιμετώπιση των διαδηλώσεων», δήλωσε η Μάγια Κοτσίγιαντσιτς, εκπρόσωπος της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι, για να προσθέσει: «Πρέπει να υπάρχουν εγγυήσεις για τα δικαιώματα στην ελευθερία της έκφρασης και της συνάθροισης».

Το κύμα λαϊκής διαμαρτυρίας ξεκίνησε την περασμένη Παρασκευή, με αφορμή την απόφαση της ιρανικής κυβέρνησης να αυξήσει κατά πολύ τις τιμές των καυσίμων, ώστε να εξασφαλίσει πρόσθετα δημόσια έσοδα για να καταβάλει επιδόματα στα φτωχότερα νοικοκυριά. Ωστόσο, οι κινητοποιήσεις απέκτησαν γρήγορα πολιτικό χαρακτήρα, καθώς αρκετοί διαδηλωτές ζητούσαν την απομάκρυνση του ανώτατου ηγέτη, αγιατολάχ Χαμενεΐ, και του προέδρου Χασάν Ροχανί. Η ιρανική οικονομία αντιμετωπίζει αυξανόμενα προβλήματα λόγω των αμερικανικών κυρώσεων.

Με ανακοίνωσή τους, οι Φρουροί της Επανάστασης, επίλεκτη στρατιωτική δύναμη του Ιράν, υποστήριξαν χθες ότι η χώρα επανήλθε στην ομαλότητα, ενώ άρχισε η αποκατάσταση των διαδικτυακών επικοινωνιών. Οι ιρανικές αρχές είχαν διακόψει τη δυνατότητα πρόσβασης των πολιτών στο Διαδίκτυο, για να εμποδίσουν την ανάρτηση βίντεο που θα φανέρωναν την έκταση των διαδηλώσεων και τη δημοσιοποίηση περιστατικών βίας από την αστυνομία. Πάντως, ο εκπρόσωπος του Ιράν στον ΟΗΕ χαρακτήρισε «αβάσιμες εικασίες» τις εκτιμήσεις της Διεθνούς Αμνηστίας για 106 νεκρούς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή