ΚΟΣΜΟΣ

Νέα πνευμονική βλάβη εξαιτίας ατμίσματος

nea-pneymoniki-vlavi-exaitias-atmismatos-2349362

Το μυστήριο μιας νέας μορφής πνευμονικής βλάβης εξαιτίας ατμίσματος προσπαθούν να επιλύσουν Καναδοί ερευνητές. Σήμερα, πιστεύουν ότι συνδέεται με τα πρόσθετα αρωματικά χημικά που υπάρχουν στα ηλεκτρονικά τσιγάρα. Η σχετική μελέτη, που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Canadian Medical Association Journal, εστιάστηκε σε έναν 17χρονο, ο οποίος εμφάνισε ένα είδος βρογχιολίτιδας, μια σοβαρή και μη αναστρέψιμη πάθηση των πνευμόνων, που προκαλείται από την έκθεση σε χημικά και ειδικότερα στο diacetyl, το οποίο αποτελεί γνωστή αιτία της πάθησης.

Ο νεαρός Καναδός, που χρησιμοποιούσε τόσο ηλεκτρονικά τσιγάρα με χημικά πρόσθετα και νικοτίνη, όσο και THC (η ψυχοδραστική ουσία στη μαριχουάνα), διακομίστηκε σε νοσοκομείο του Οντάριο, με έντονο βήχα, την περασμένη άνοιξη. Διαγνώστηκε με πνευμονία και του χορηγήθηκε αντιβίωση. Πέντε ημέρες αργότερα, επέστρεψε με βαρύτερα συμπτώματα και εισήχθη στο νοσοκομείο για ενδοφλέβια αντιβιοτικά. Η κατάστασή του συνέχισε να επιδεινώνεται, οπότε οι γιατροί τού τοποθέτησαν ένα βοηθητικό μηχανικό σύστημα αερισμού, το οποίο, ωστόσο, δεν βελτίωσε την κατάστασή του. Στη συνέχεια διακομίστηκε στο Κέντρο Επιστημών Υγείας του Οντάριο, όπου συνδέθηκε με τεχνητό πνεύμονα. Αυτό σταθεροποίησε την κατάστασή του, αλλά δεν την ανέστρεψε.

«Ανησυχούσα ότι οι πνεύμονές του δεν θα επανέλθουν ποτέ, ώστε να τον αποσυνδέσουμε από τον τεχνητό πνεύμονα», δήλωσε η Κάρεν Μπόσμα, επιστήμονας εντατικής φροντίδας στο Κέντρο Επιστημών Υγείας και συντάκτρια της μελέτης. Με τον φόβο ότι θα χρειαζόταν μεταμόσχευση πνεύμονα, η ομάδα τον μετέφερε σε ένα τοπικό κέντρο μεταμοσχεύσεων, στο Τορόντο. Από τη στιγμή που διαπιστώθηκε η ύπαρξη κάποιας λοίμωξης, οι γιατροί αποφάσισαν να του χορηγήσουν υψηλές δόσεις στεροειδών, οι οποίες όντως βοήθησαν.

Η ιδιομορφία της περίπτωσης του νεαρού έγκειται στο ότι το άτμισμα δεν είχε καταστρέψει τις κυψελίδες των πνευμόνων, αλλά τους αεραγωγούς, κάτι που, σύμφωνα με τους ειδικούς, προκλήθηκε από χημικές ουσίες.