ΟΗΕ: Η φτώχεια υποδαυλίζει την τρομοκρατία

ΟΗΕ: Η φτώχεια υποδαυλίζει την τρομοκρατία

3' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ. Το διαρκώς διευρυνόμενο χάσμα μεταξύ πλούσιων και φτωχών δημιουργεί το κατάλληλο έδαφος για την ανάπτυξη της τρομοκρατίας, και αν η διεθνής κοινότητα θέλει να αποφύγει στο μέλλον συμβάντα, όπως αυτό της 11ης Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ, οφείλει να το αντιμετωπίσει. Αυτή ήταν η κεντρική ιδέα γύρω από την οποία αναπτύχθηκαν οι ομιλίες των περισσότερων υπουργών Εξωτερικών των χωρών μελών του ΟΗΕ, στην ετήσια γενική συνέλευση του Διεθνούς Οργανισμού. Μια ιδέα την οποία ασπάστηκε πρώτος ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ, μιλώντας τη Δευτέρα στην ανοιχτή σύνοδο των 15 υπουργών Εξωτερικών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας πρέπει να είναι οικουμενικός, να περιλαμβάνει τον αγώνα για τη δημοκρατία, τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις και την καταπολέμηση της φτώχειας, είπε ο κ. Παουελ. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας πρέπει να διεξαχθεί «με αύξηση της υποστήριξης προς τα δημοκρατικά προγράμματα, την αναμόρφωση της Δικαιοσύνης, την ανακούφιση της φτώχειας, την επίλυση των συγκρούσεων, τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις και τα εκπαιδευτικά προγράμματα». Κλείνοντας την ομιλία του, κατά την ανοιχτή σύνοδο των 15 μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών είπε ότι «όλ’ αυτά αφαιρούν από τους τρομοκράτες τον λόγο ύπαρξης τους…». Οι επισημάνσεις του κ. Πάουελ βρίσκονται σε ευθεία αντίθεση με τις απόψεις Αμερικανών αξιωματούχων, οι οποίοι προσπαθούν να αποσυνδέσουν την πολιτική βία από τους κοινωνικο-οικονομικούς παράγοντες. Στη σύνοδο τους, τη Δευτέρα, οι 15 υπουργοί Εξωτερικών του Συμβουλίου Ασφαλείας υιοθέτησαν απόφαση, στην οποία επαναλαμβάνουν ότι όλα τα κράτη-μέλη του Διεθνούς Οργανισμού οφείλουν να συνεργαστούν πλήρως, προκειμένου να διακοπεί κάθε μορφή χρηματοδότησης ή συνδρομής προς τους τρομοκράτες. «Στον παγκόσμιο τούτο αγώνα, οι ΗΠΑ έχουν ανάγκη τους συμμάχους τους», τόνισε ο κ. Πάουελ.

Με τον Αμερικανό ομόλογό του συμφώνησε και ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Ιγκόρ Ιβανόφ. «Τα στρατιωτικά μέσα από μόνα τους δεν επαρκούν. Σε τελευταία ανάλυση, η φτώχεια, η αγραμματοσύνη, η ανεργία και η έλλειψη ισότιμης πρόσβασης στα αγαθά της επιστημονικής και τεχνολογικής προόδου αναγκάζουν τους ενδεείς να οργανωθούν στις τάξεις των εξτρεμιστών». «Τι οδηγεί ανθρώπους να διαπράττουν τέτοια ασύλληπτα εγκλήματα, να τινάζουν στον αέρα τον εαυτό τους και χιλιάδες αθώους; Από πού ξεκινά αυτό το ανέλεγκτο μίσος;», διηρωτήθη ο Γιόσκα Φίσερ και πρόσθεσε: «Οι επιθέσεις στο Κέντρο Παγκόσμιου Εμπορίου ήταν μια αφύπνιση για την απειλή της παγκόσμιας ειρήνης από αποτυχημένα κράτη».

Τα βιομηχανικά κράτη οφείλουν να βοηθήσουν τις αναπτυσσόμενες χώρες να εκριζώσουν τη φτώχεια και να ενισχύσουν τις δυνατότητές τους για σωστή διακυβέρνηση, ώστε να αναλάβουν την ευθύνη των πράξεών τους, κατέληξε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών.

Ενα άλλο θέμα που θα κυριαρχήσει στη συνάντηση κορυφής των δύο ανδρών είναι η πολιτική κατάσταση στο Αφγανιστάν, που εξελίσσεται πλέον με κινηματογραφικές ταχύτητες μετά την άλωση της Καμπούλ από τη Βόρεια Συμμαχία. Η αμερικανική κυβέρνηση εν μέρει, λόγω και των πιέσεων του Πακιστάν, είχε ταχθεί εναντίον της εισβολής της Βόρειας Συμμαχίας στην αφγανική πρωτεύουσα αλλά και υπέρ της συμμετοχής κάποιων «μετριοπαθών Ταλιμπάν» και άλλων εκπροσώπων της φυλής των Παστούν στη νέα κυβέρνηση της χώρας. Αντιθέτως, η Ρωσία, ο κυριότερος υποστηρικτής της Βόρειας Συμμαχίας, όπως και το Ιράν δεν συζητούν καν το ενδεχόμενο αυτό. Οι συνομιλίες Μπους-Πούτιν θα συνεχισθούν σήμερα στον Λευκό Οίκο και θα ολοκληρωθούν αύριο στο ράντσο του Αμερικανού προέδρου, στο Κρόφορντ του Τέξας. Ο πρώην κυβερνήτης της πολιτείας έχει ετοιμάσει κλασική ατμόσφαιρα… Φαρ Ουέστ στον εξ Ανατολών ορμώμενο προσκεκλημένο του, καθώς το πρόγραμμα προβλέπει παραδοσιακό μπάρμπεκιου και μουσική «κάντρι». Χαρακτηριστική, πάντως, της εντελώς νέας δυναμικής που διαμορφώνεται στις αμερικανορωσικές σχέσεις είναι η τοποθέτηση του πρώην υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ επί κυβέρνησης πατρός Μπους, Τζέιμς Μπέικερ -ενός προσώπου με ισχυρή επιρροή και στη σημερινή κυβέρνηση των Ρεπουμπλικανών- υπέρ της συμμετοχής της Ρωσίας στο ΝΑΤΟ. Μια πρόταση που μόνο ως ανέκδοτο θα ακουγόταν μέχρι πρόσφατα..

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή