Νίκη των δυνάμεων κατά του Πεκίνου στο Χονγκ Κονγκ

Νίκη των δυνάμεων κατά του Πεκίνου στο Χονγκ Κονγκ

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΧΟΝΓΚ ΚΟΝΓΚ. Να αφουγκραστεί την κοινή γνώμη δεσμεύθηκε χθες η διοικήτρια του Χονγκ Κονγκ, Κάρι Λαμ, μετά την εκλογική νίκη που κατήγαγαν οι αντίπαλοι της κινεζικής κυριαρχίας στη νησιωτική περιοχή. Οι λεγόμενοι «φιλοδημοκρατικοί» υποψήφιοι επικράτησαν στο 90% των 452 εδρών στα δημοτικά συμβούλια, με τη διορισμένη από το Πεκίνο Λαμ να δηλώνει ότι η κυβέρνηση σέβεται την ετυμηγορία των ψηφοφόρων και εύχεται τη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας.

«Πολλοί εκτιμούν πως το αποτέλεσμα αντικατοπτρίζει τη λαϊκή απογοήτευση με την παρούσα κατάσταση και τα βαθιά ριζωμένα προβλήματα της κοινωνίας. Η κυβέρνηση θα ακούσει προσεκτικά τις γνώμες του κοινού και θα τις λάβει σοβαρά υπόψη της», είπε η Κάρι Λαμ, στον απόηχο των εκλογών και ύστερα από μήνες ενίοτε βίαιων διαδηλώσεων.

Η συμμετοχή στις εκλογές που διεξήχθησαν σήμερα στο Χονγκ Κονγκ ξεπέρασε το 70%, όπως ανακοίνωσε η εκλογική επιτροπή, επιβεβαιώνοντας ότι υπήρξε μεγάλη κινητοποίηση των ψηφοφόρων γι’ αυτές τις τοπικές εκλογές και ενώ συνεχίζεται για έκτο μήνα το πρωτοφανές κίνημα διαμαρτυρίας στην πρώην βρετανική αποικία. Περίπου 2,94 εκατομμύρια ψηφοφόροι προσήλθαν στις κάλπες, σε σύνολο 4,13 εκατομμυρίων εγγεγραμμένων. Στις προηγούμενες εκλογές, του 2015, η συμμετοχή έφθασε το 47%. Παρότι οι αρμοδιότητες των μελών δημοτικών συμβουλίων στο Χονγκ Κονγκ αφορούν κυρίως τοπικά ζητήματα, όπως οι συγκοινωνίες και οι μεταφορές, τα μέλη τους ανήκουν στην εκλογική επιτροπή που εκλέγει τον διοικητή της πρώην βρετανικής αποικίας, παρότι η επιρροή τους είναι περιορισμένη.

Ερωτηθείσα χθες εάν η Κάρι Λαμ θα έπρεπε «να ξανασκεφτεί τη θέση της» μετά το αποτέλεσμα των εκλογών, ο εκπρόσωπος Τύπου του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, Γκενγκ Σουάνγκ, είπε ότι το Πεκίνο «στηρίζει σθεναρά» την ηγεσία της Λαμ. Ο Σουάνγκ δεν σχολίασε ευθέως τη συντριπτική ήττα των υποψηφίων που πρόσκεινται στο Πεκίνο και επανέλαβε ότι «η παύση της βίας και η αποκατάσταση της ηρεμίας είναι σήμερα οι στόχοι που επείγουν περισσότερο για το Χονγκ Κονγκ».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή