Στον Λευκό Οίκο για συζητήσεις ο Μπορίσοφ

Στον Λευκό Οίκο για συζητήσεις ο Μπορίσοφ

1' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ επισκέφθηκε χθες τον Λευκό Οίκο για συζητήσεις με τον πρόεδρο Τραμπ πάνω σε θέματα ενεργειακής συνεργασίας, την ώρα που κατασκοπευτικά σύννεφα σκίαζαν τη σχέση της Ρωσίας με τη Σερβία.

Προ ολίγων ημερών έκανε την εμφάνισή του στο YouTube βίντεο στο οποίο εμφανιζόταν ο πρώην στρατιωτικός ακόλουθος της ρωσικής πρεσβείας στο Βελιγράδι, αντισυνταγματάρχης Κλεμπάν, να δίνει φάκελο με χρήματα σε αξιωματικό του σερβικού στρατού ξηράς. Ο αξιωματικός μέτρησε τα χρήματα και έδωσε στον Κλεμπάν μια τσάντα. «Ελπίζω ότι ο πρόεδρος Πούτιν δεν γνώριζε τίποτα», δήλωσε ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς. Το βίντεο προβλήθηκε στις 17 Νοεμβρίου, ενώ τέσσερις ημέρες αργότερα, ο Βούτσιτς ανακοίνωσε ότι οι σερβικές υπηρεσίες πληροφοριών εντόπισαν εκτεταμένες ενδείξεις ρωσικού δικτύου κατασκοπείας. Την ερχόμενη εβδομάδα ο Βούτσιτς θα επισκεφθεί τη Μόσχα, όπου θα έχει συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό του.

Η αποκάλυψη της συναλλαγής, που χρονολογείται στα τέλη του 2018, έγινε ενώ στο Βελιγράδι βρισκόταν ο Ρώσος φιλόσοφος Αλεξάνταρ Ντουγκίν, που θεωρείται «ο αγαπημένος διανοούμενος» του Ρώσου προέδρου. Ο Ντουγκίν παρευρέθη σε έκθεση φωτογραφιών και αντικειμένων που θύμισαν τον βομβαρδισμό της Γιουγκοσλαβίας από το ΝΑΤΟ. Φέτος συμπληρώθηκαν 20 χρόνια από την εκστρατεία που διήρκεσε 78 ημέρες και απέκοψε το Κόσοβο από τη Σερβία.

Το 2016, η κυβέρνηση του Μαυροβουνίου είχε κατηγορήσει τη Ρωσία ότι ετοίμαζε πραξικόπημα προκειμένου να εμποδίσει την είσοδο ακόμη ενός τμήματος της πρώην Γιουγκοσλαβίας στο ΝΑΤΟ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή