Αναστάτωσε το πολεμικό ναυτικό ο Τραμπ

Αναστάτωσε το πολεμικό ναυτικό ο Τραμπ

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε ανοικτή σύγκρουση με κορυφαίους αξιωματικούς και πολιτικούς προϊσταμένους των ενόπλων δυνάμεων βρίσκεται ο Ντόναλντ Τραμπ, εξαιτίας της απόφασής του να δώσει προεδρική χάρη σε μέλος των επίλεκτων δυνάμεων του ναυτικού Navy Seals, που είχε κατηγορηθεί για εγκλήματα πολέμου στο Ιράκ. Θύμα αυτής της σύγκρουσης υπήρξε ο υπουργός Πολεμικού Ναυτικού Ρίτσαρντ Σπένσερ, ο οποίος εξαναγκάστηκε σε παραίτηση.

Πέτρα του σκανδάλου αποτέλεσε ο Εντουαρντ Γκάλαγκερ, μέλος των Navy Seals, ο οποίος δικάστηκε φέτος με τις κατηγορίες ότι άνοιξε πυρ εναντίον αμάχων στο Ιράκ, ότι δολοφόνησε αιχμάλωτο μαχητή του Ισλαμικού Κράτους και ότι είχε απειλήσει άλλους στρατιώτες ότι θα τους σκοτώσει, το 2017. Το αρμόδιο στρατοδικείο απάλλαξε τον Γκάλαγκερ από τις βαρύτερες των κατηγοριών, αλλά του επέβαλε στέρηση βαθμού, επειδή κρίθηκε ένοχος ως προς την κατηγορία ότι πόζαρε για φωτογραφία με πτώμα αιχμαλώτου.

Παρεμβαίνοντας στην υπόθεση, ο Αμερικανός πρόεδρος αποκατέστησε τον στρατιωτικό βαθμό του Γκάλαγκερ και διεμήνυσε ότι δεν θα επιτρέψει στην ηγεσία του πολεμικού ναυτικού να του στερήσει το δικαίωμα να φοράει την τρίαινα, ένα από τα εμβλήματα των ειδικών δυνάμεων. Σε νεότερη, χθεσινή ανάρτησή του, ο Αμερικανός πρόεδρος γνωστοποίησε ότι θα προτείνει τον πρεσβευτή των ΗΠΑ στη Νορβηγία Κεν Μπρεθγουέιτ για τη χηρεύουσα θέση του υπουργού Πολεμικού Ναυτικού.

Ο υπουργός Αμυνας Μαρκ Εσπερ αποκάλυψε χθες ότι ο Τραμπ του έδωσε ρητή εντολή να σταματήσει την πειθαρχική έρευνα εις βάρος του Γκάλαγκερ, την οποία είχε διατάξει ο επικεφαλής των Navy Seals, υποναύαρχος Κόλιν Γκριν.

Ο επικεφαλής του Πενταγώνου υπάκουσε στην εντολή, παρότι, όπως κατέστησε σαφές, ο ίδιος συμφωνούσε να διεξαχθεί η έρευνα. Στη συνέχεια, υποχρέωσε σε παραίτηση τον Σπένσερ γιατί, όπως υποστηρίζει ο υπουργός Αμυνας, είχε κλείσει συμφωνία με τον Λευκό Οίκο πίσω από την πλάτη του: να διεξαχθεί η έρευνα του πολεμικού ναυτικού με τη δέσμευση του Σπένσερ ότι θα παρενέβαινε ο ίδιος για την απαλλαγή του Γκάλαγκερ. Νωρίτερα, αρκετά αμερικανικά μέσα ενημέρωσης απέδιδαν την απόλυση του Σπένσερ σε σύγκρουσή του με τον Τραμπ για την ίδια υπόθεση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή