Αμερικανογερμανική σύγκρουση για το 5G

Αμερικανογερμανική σύγκρουση για το 5G

1' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Των δηλώσεών του, στις οποίες χαρακτήριζε τις ΗΠΑ αναξιόπιστες, κατά τη διάρκεια συζήτησης γύρω από τον αποκλεισμό ή μη κινεζικών εταιρειών από συμβόλαια παροχής τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών 5G στη Γερμανία, υπεραμύνθηκε χθες ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Πέτερ Αλτμάιερ. Το σχόλιο καταδίκασε με έντονο ύφος ο Αμερικανός πρεσβευτής στο Βερολίνο, Ρίτσαρντ Γκρενέλ, λέγοντας ότι τα λόγια του υπουργού «συνιστούν προσβολή προς τους χιλιάδες Αμερικανούς στρατιώτες που εγγυώνται την ασφάλεια της Γερμανίας και τα εκατομμύρια Αμερικανούς πολίτες οι οποίοι έχουν δεσμευθεί σε μια ισχυρή δυτική συμμαχία».

Ο Αλτμάιερ, που υπήρξε προσωπάρχης της καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ, προέβη στις αμφιλεγόμενες δηλώσεις κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξής του, το βράδυ της Κυριακής, με θέμα τη συμμετοχή της κινεζικής εταιρείας Huawei στην κατασκευή δικτύου 5G. Η Μέρκελ στηρίζει την κινεζική συμμετοχή στο έργο, παρά τις ενστάσεις από το εσωτερικό του κόμματος αλλά και από μέλη της κυβέρνησής της. «Ζούμε σε έναν ανοικτό κόσμο. Θυμάμαι την υπόθεση παρακολουθήσεων από την αμερικανική NSA και πόσο αναξιόπιστη αποδείχθηκε η αμερικανική κυβέρνηση», είπε ο Αλτμάιερ. Ερωτηθείς για τις απόψεις του αυτές, ο Γερμανός υπουργός έσπευσε να ανασκευάσει λέγοντας ότι τα λόγια του παρερμηνεύθηκαν και ότι ουδέποτε υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ προχώρησαν σε καθολική παρακολούθηση τηλεπικοινωνιών.

Την ένταση στις σχέσεις Βερολίνου – Ουάσιγκτον αποτυπώνει δημοσκόπηση του ινστιτούτου Pew, σε συνεργασία με το γερμανικό ίδρυμα Koerber. Σύμφωνα με αυτή, τα δύο τρία των Γερμανών εκτιμούν ότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο κρατών είναι κακές, ενώ το 75% των Αμερικανών εκφράζει την άποψη ότι οι διμερείς σχέσεις είναι καλές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή