Εκκληση για τον κρατούμενο στην Αίγυπτο

Εκκληση για τον κρατούμενο στην Αίγυπτο

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το 1989 η ζωή του πήρε τραγική στροφή. Κατηγορούμενος, μαζί με άλλους δύο Ελληνες, από τις Αρχές της Αιγύπτου για μεταφορά 7,5 τόννων χασίς με το μότορσιπ «Θανάσης», καταδικάστηκε και έκτοτε εκτίει στις φυλακές υψίστης ασφαλείας του Καΐρου, σε συνθήκες εξαθλίωσης, ποινή ισόβιας κάθειρξης. Στη σκιά του πρόσφατου θανάτου και του δεύτερου συναδέλφου του, ο Κωνσταντίνος Καστανιάς, στα 53 του χρόνια, ταλαιπωρημένος από προβλήματα υγείας, βλέπει τις πιθανότητες εξόδου από τον εφιάλτη να αραιώνουν.

«Εχει εγκαταλείψει τα όπλα. Μετά τον θάνατο των συναδέλφων του πήρε αυτός θέση». Αυτό δήλωσε χθες, μια ημέρα μετά την επιστροφή του από την Αίγυπτο, ο στενός συγγενής τού Καστανιά, κ. Πέτρος Μαργέτης, ο οποίος, μαζί με το δικηγόρο του, κ. Ανδρέα Αναγνωστάκη, απευθύνουν έκκληση στις ελληνικές Αρχές για κινητοποίηση έστω και την τελευταία στιγμή. «Ζητάμε να ενεργοποιηθεί η Σύμβαση ανταλλαγής κρατουμένων που έχει υπογραφεί από το 1986», τονίζει ο κ. Αναγνωστάκης. Ηταν, εξάλλου, η «συμβουλή» του ελληνικού κράτους το 1993 οι τρεις κρατούμενοι να μην ασκήσουν έφεση, με το σκεπτικό ότι θα καθυστερήσουν τις διαδικασίες μεταφοράς. Σύμφωνα με τον δικηγόρο, η ποινή στο Εφετείο θα είχε μειωθεί σε 20 χρόνια και αυτή τη στιγμή, ίσως και οι τρεις, θα βρίσκονταν έξω.

Αντίθετα, ο Νίκος Ζαγκελίδης, αποφυλακίστηκε το 1995 βαριά άρρωστος, για να πεθάνει, λίγο αργότερα, στα 45 του, από την ανίατη νόσο. Πριν από δύο εβδομάδες, σε ηλικία 60 ετών, ακολούθησε και ο Αναστάσιος Κοντογιάννης. Τη σορό του τυλιγμένη σε μια… πράσινη πλαστική σακούλα, την παρέλαβαν προχθές οι οικείοι του. Η επίσημη εκδοχή μίλαγε για ανακοπή καρδιάς.

– Εκθεση ζωγραφικής προσφύγων καλλιτεχνών διοργανώνει το Σαββατοκύριακο στο Πνευματικό Κέντρο του Αιγάλεω ο Ερυθρός Σταυρός σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή