Εφιάλτης Κούρδων η «ασφαλής ζώνη» του Ερντογάν

Εφιάλτης Κούρδων η «ασφαλής ζώνη» του Ερντογάν

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Οι εκτελέσεις αμάχων, η λεηλασία περιουσιών και η παρεμπόδιση των εκτοπισμένων να επιστρέψουν στις οικίες τους αποδεικνύουν με κατηγορηματικό τρόπο ότι οι προτεινόμενες από την Τουρκία “ασφαλείς ζώνες” δεν θα είναι ασφαλείς». Με αυτά τα λόγια, η Σάρα Λία Ουίτσον, διευθύντρια Μέσης Ανατολής στο Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW), συνόψισε τα συμπεράσματα της διεθνούς μη κυβερνητικής οργάνωσης για τις επιπτώσεις της τουρκικής εισβολής εναντίον των Κούρδων, στη βόρεια Συρία.

Σύμφωνα με την έκθεση του HRW, οι πολιτοφυλακές που πολεμούν εναντίον των Κούρδων υπό την προστασία του τουρκικού στρατού βαρύνονται με συνοπτικές εκτελέσεις αμάχων, συμπεριλαμβανομένης της πολιτικού Χεβρίν Καλάφ, και λεηλασίες περιουσιών Κούρδων. Η οργάνωση κάνει λόγο για δυνητικά εγκλήματα πολέμου και καλεί την Τουρκία να υποχρεώσει τους συμμάχους της να λογοδοτήσουν. «Η Τουρκία κάνει τα στραβά μάτια απέναντι στην κατακριτέα συμπεριφορά των δυνάμεων που η ίδια εξοπλίζει. Οσο η Τουρκία διατηρεί τον έλεγχο αυτών των περιοχών, υποχρεούται να διερευνήσει τις καταγγελίες και να δώσει τέλος στις παραβιάσεις», δήλωσε η Ουίτσον.

Στο μεταξύ, η Αγκυρα έστειλε χθες άλλο ένα μήνυμα αδιαλλαξίας στην Ουάσιγκτον αναφορικά με την εγκατάσταση και ενεργοποίηση των ρωσικών πυραύλων S-400. «Δεν αγοράζεις ένα προϊόν για να το βάλεις σε κουτί», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, επιμένοντας ότι η χώρα του χρειάζεται το ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα και ότι υποχρεώθηκε να το αγοράσει επειδή οι Αμερικανοί αρνούνταν να την προμηθεύσουν με πυραύλους Patriot. Σχετικά με το ενδεχόμενο να ακυρώσουν οι ΗΠΑ την προγραμματισμένη παράδοση μαχητικών αεροσκαφών F-35 στη χώρα του, ο Τσαβούσογλου δήλωσε ότι, σε αυτή την περίπτωση, η Τουρκία θα αναζητήσει από άλλες πηγές τα αεροπλάνα που χρειάζεται. Μία ημέρα νωρίτερα, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο είχε εκφράσει την ανησυχία του για την υπόθεση των S-400, προσέθεσε όμως ότι οι συνομιλίες μεταξύ Ουάσιγκτον και Αγκυρας γύρω από αυτό το ζήτημα συνεχίζονται.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή