Ευρωκοινοβούλιο: Εκτακτη ανάγκη η κλιματική κρίση

Ευρωκοινοβούλιο: Εκτακτη ανάγκη η κλιματική κρίση

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Το Eυρωκοινοβούλιο κήρυξε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης αναφορικά με την κλιματική κρίση χθες, λίγες ημέρες πριν ξεκινήσει στη Μαδρίτη η σύνοδος του ΟΗΕ COP25 για το κλίμα. Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, που αναλαμβάνει επισήμως τα καθήκοντά της στην προεδρία της Κομισιόν την 1η Δεκεμβρίου, χαρακτήρισε την κλιματική αλλαγή «υπαρξιακή κρίση». «Αν υπάρχει ένας τομέας στον οποίο ο κόσμος χρειάζεται την Ευρώπη, είναι στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής», είπε πρόσφατα η Φον ντερ Λάιεν. «Πρόκειται για υπαρξιακό θέμα – και πώς να μην είναι, τη στιγμή που το 85% των ανθρώπων που ζουν στην πιο ακραία φτώχεια κατοικούν στις 20 χώρες που κινδυνεύουν περισσότερο από την κλιματική αλλαγή;». 

Η ψηφοφορία συνέπεσε με τη δημοσίευση έρευνας, σύμφωνα με την οποία εννέα από τα 15 κομβικά σημεία για τη σταθερότητα του κλίματος έχουν αρχίσει να κλονίζονται. Πρόκειται, μεταξύ άλλων, για το παγοκάλυμμα της Γροιλανδίας, τους πάγους σε δύο μεγάλες περιοχές της Ανταρκτικής, το τροπικό δάσος του Αμαζονίου, το μόνιμα παγωμένο έδαφος (περμαφρόστ) στην Αρκτική, αλλά και για θαλάσσια ρεύματα, όπως το Ρεύμα του Κόλπου, που αποσταθεροποιούνται. «Πριν από 10 χρόνια, η επιστήμη κατέδειξε ότι υπάρχουν 15 γνωστά σημεία καμπής που καθορίζουν την κατάσταση του πλανήτη», σημείωσε ο Γιόχαν Ρόκστρεμ, ερευνητής στο πανεπιστήμιο του Εξετερ και ένας εκ των συντακτών της έρευνας, που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Nature. «Σήμερα, παρουσιάζουμε στοιχεία που δείχνουν ότι εννέα από αυτά τα 15 συστήματα βρίσκονται σε ασταθή κατάσταση». 

Στο Ευρωκοινοβούλιο, το ψήφισμα για την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης υιοθετήθηκε από σύσσωμες τις ευρωομάδες των Σοσιαλιστών, της Αριστεράς και των Πρασίνων, καθώς και από το 84% των ευρωβουλευτών των Φιλελευθέρων. Από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα της Φον ντερ Λάιεν, μόλις τέσσερις στους δέκα ευρωβουλευτές συμφώνησαν με το ψήφισμα. Τελικός απολογισμός: 429 ψήφοι υπέρ, 225 κατά και 19 αποχές.

«Το σπίτι μας καίγεται. Το Ευρωκοινοβούλιο είδε τη φλόγα, αλλά δεν αρκεί η παρατήρηση», σχολίασε ο υπεύθυνος της Greenpeace για την κλιματική πολιτική, Σεμπάστιαν Μανγκ. Με ξεχωριστό ψήφισμα, οι ευρωβουλευτές αναγνώρισαν ότι οι σημερινές δεσμεύσεις δεν αρκούν για να περιορίσουν την άνοδο της θερμοκρασίας στον 1,5 βαθμό Κελσίου.

Οι εκπομπές ρύπων που εγκλωβίζουν τη θερμότητα και αποσταθεροποιούν το κλίμα εξακολουθούν να αυξάνονται.

«Δέκατη έκτη ημέρα. Είμαι στη μέση του ωκεανού και μαθαίνω ότι το Ευρωκοινοβούλιο έχει κηρύξει έκτακτη ανάγκη για το κλίμα», έγραψε η 16χρονη Σουηδέζα ακτιβίστρια Γκρέτα Τούνμπεργκ, που επιστρέφει από την Αμερική με ιστιοπλοϊκό. «Για να αντιμετωπίσουμε την κρίση, πρέπει να τη δούμε ως κρίση. Ας ελπίσουμε ότι τώρα θα αναλάβουν επαρκή δράση» συνέχισε, καλώντας τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο σε δύο νέες διαμαρτυρίες, σήμερα και την επόμενη Παρασκευή.

Στο Λονδίνο, ο πρώην παρουσιαστής της εκπομπής αυτοκινήτων Top Gear, Τζέρεμι Κλάρκσον, απέδωσε στην Τούνμπεργκ την ευθύνη για το γεγονός ότι η νέα γενιά γυρίζει την πλάτη στα ρυπογόνα αυτοκίνητα. «Στις ηλικίες κάτω των 25, δεν ξέρω κανέναν που να ενδιαφέρεται έστω και ελάχιστα για τα αυτοκίνητα», παραπονέθηκε ο Κλάρκσον στην εφημερίδα Sun.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή