Υπέρ της ελευθερίας των γατιών η Κομισιόν

Υπέρ της ελευθερίας των γατιών η Κομισιόν

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είναι, άραγε, αναγκαίο να κυκλοφορούν με λουρί, σαν σκύλοι, οι οικόσιτες γάτες προκειμένου να προστατευθούν τα πουλιά, που απειλούνται με αφανισμό, και το περιβάλλον; Οχι, απαντά κατηγορηματικά η Ευρωπαϊκή Ενωση, διασφαλίζοντας το δικαίωμα των συμπαθών αιλουροειδών να κινούνται ελεύθερα όπου επιθυμούν. Σχετική ανακοίνωση αναφέρει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι «ένθερμη υποστηρίκτρια του δικαιώματος της ελεύθερης μετακίνησης, ακόμα και των εφτάψυχων φίλων του ανθρώπου» και αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι πρόκειται να επιβάλει ποτέ τον κατ’ οίκον περιορισμό των οικόσιτων γατιών ή το να κυκλοφορούν φορώντας κολάρο και λουρί, όπως είχε υποδείξει μια επιστημονική μελέτη.

Η ολλανδική θέση

Επιστήμονες του ολλανδικού πανεπιστημίου Τίλμπουργκ είχαν δημοσιεύσει πρόσφατα μελέτη τους στην επιθεώρηση Journal of Environmental Law του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, βάσει της οποίας υποστήριζαν ότι οι οικόσιτες γάτες που περιπλανώνται ελεύθερες όπου θελήσουν «επενεργούν δυσμενώς στη βιοποικιλότητα, εξαιτίας της θήρας, της διαταραχής, του ανταγωνισμού, των διαφόρων παθήσεων που μεταδίδουν και του υβριδισμού» και ότι αυτές οι δυσμενείς συνέπειες είναι πολύ χειρότερες από εκείνες που είχαν αρχικώς υπολογιστεί. Με βάση τις εκτιμήσεις τους, οι Ολλανδοί επιστήμονες απηύθυναν έκκληση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εκδώσει οδηγία με την οποία οι ιδιοκτήτες οικόσιτων γατιών θα υποχρεώνονταν να περιορίσουν τα ζώα τους στο εσωτερικό του σπιτιού τους και θα μπορούσαν να τα βγάζουν βόλτα μόνο δεμένα με λουρί. Ερευνα που πραγματοποιήθηκε στις ΗΠΑ διαπίστωσε ότι ο εξημερωμένος απόγονος της αφρικανικής αγριόγατας, η οικόσιτη γάτα, προκαλεί τον θάνατο περίπου τεσσάρων δισεκατομμυρίων πτηνών και 21 δισεκατομμυρίων θηλαστικών.

Aλλωστε, όπως επισημαίνει δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας The Independent, η παραμονή μιας γάτας στο εσωτερικό ενός σπιτιού μειώνει σημαντικά τις δυνατότητες φυσιολογικής συμπεριφοράς.

Τα μικρά αιλουροειδή δεν είναι ιδιαίτερα κοινωνικά ζώα και στο περιορισμένο περιβάλλον ενός σπιτιού σίγουρα θα έρθουν αντιμέτωπα με καταστάσεις που θα ήθελαν να αποφύγουν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή