Τουρκικά πυρά εναντίον Μακρόν

Τουρκικά πυρά εναντίον Μακρόν

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ομοβροντία επικρίσεων από Τούρκους αξιωματούχους προκάλεσε η προχθεσινή προειδοποίηση του Εμανουέλ Μακρόν ότι η Αγκυρα δεν δικαιούται να προσδοκά την αλληλεγγύη του ΝΑΤΟ, εφόσον δημιουργεί τετελεσμένα με την εισβολή της στη βόρεια Συρία, χωρίς να συμβουλευθεί τους συμμάχους της.

Στη διάρκεια χθεσινής ομιλίας του, που μεταδόθηκε από το εθνικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο, ο Ταγίπ Ερντογάν έφθασε στο σημείο να μιλήσει για «εγκεφαλικό θάνατο» του Γάλλου προέδρου, παραπέμποντας στη φρασεολογία που είχε χρησιμοποιήσει ο τελευταίος για το ΝΑΤΟ, στην πολύκροτη συνέντευξή του στο βρετανικό περιοδικό Economist.

«Μιλάω στον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και θα το πω και στο ΝΑΤΟ. Πρώτα απ’ όλα, να ελέγξετε τον δικό σας εγκεφαλικό θάνατο. Αυτές οι δηλώσεις αρμόζουν μόνο σε ανθρώπους σαν και εσάς, που βρίσκονται σε κατάσταση εγκεφαλικού θανάτου», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος. Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ειρωνεύθηκε τον Γάλλο ομόλογό του για την «εισβολή των “Κίτρινων Γιλέκων” στη Γαλλία» – μια παράδοξη τοποθέτηση, καθώς οι διαδηλωτές με τα «Κίτρινα Γιλέκα» είναι Γάλλοι πολίτες.

Σε αντίπαλα στρατόπεδα

Αμέσως μετά τις προχθεσινές δηλώσεις Μακρόν, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε εκφράσει τη σφοδρή ενόχληση της χώρας του. Εφθασε μάλιστα στο σημείο να κατηγορήσει τον Γάλλο ηγέτη ότι «υποθάλπει την τρομοκρατία», επειδή συναντήθηκε με ηγέτη των Κούρδων της Συρίας, στο Ελιζέ. Γαλλία και Τουρκία συγκρούονται διπλωματικά σε ευρύ φάσμα ζητημάτων, ιδιαίτερα στην Ανατολική Μεσόγειο. Οι δύο χώρες υποστηρίζουν αντίπαλα στρατόπεδα στον εμφύλιο της Λιβύης, ενώ η Γαλλία επικρίνει την Τουρκία για τις παραβιάσεις της κυπριακής ΑΟΖ σχετικά με την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων.

Χθες, τη σκυτάλη των επιθέσεων εναντίον της Γαλλίας πήρε ο εκπρόσωπος Τύπου της τουρκικής προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν, ο οποίος υπενθύμισε τις δηλώσεις Μέρκελ περί του σημαντικού ρόλου που διαδραματίζει η χώρα του στο ΝΑΤΟ και ρεπορτάζ του αμερικανικού Τύπου τα οποία την έφερναν να δυσφορεί με τις «πολιτικές που προκαλούν αναταραχή» από την πλευρά του Γάλλου προέδρου. «Ο Μακρόν σπάει το ένα φλιτζάνι μετά το άλλο και επιμένει να πιει τσάι», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Καλίν, αναφερόμενος στο βέτο που άσκησε η Γαλλία για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας.

Στο μεταξύ, το Βερολίνο ανακοίνωσε ότι οι ηγέτες της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Βρετανίας και της Τουρκίας θα έχουν τετραμερή συνάντηση, όπου θα συζητήσουν το Συριακό, την ερχόμενη Τρίτη στο Λονδίνο, προτού αρχίσουν οι εργασίες της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή