Σφίγγει ο κλοιός ΗΠΑ για Λάντεν και Ομάρ

Σφίγγει ο κλοιός ΗΠΑ για Λάντεν και Ομάρ

1' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι Ταλιμπάν υπό το βάρος της στρατιωτικής πίεσης και την γενική κατακραυγή των Αφγανών υποχωρούν ατάκτως. Ελέγχουν λιγότερο από το 20% της χώρας και ο Τόνι Μπλερ είπε ότι ηττήθηκαν τελεσίδικα. Η Κανταχάρ, το προπύργιο του μουλά Ομάρ τελεί υπό κατάληψη, οι αμερικανικές δυνάμεις στήνουν μπλόκα στη μεθόριο του Πακιστάν και το ενδιαφέρον μεταφέρεται στον εντοπισμό της ηγεσίας της Αλ Κάιντα και στο κυνήγι του Λάντεν. Η κατάσταση στην Κανταχάρ περιγράφεται ρευστή, αν και το Πεντάγωνο δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει αν κατελήφθη το αεροδρόμιο της πόλης.

Ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ κάλεσε πρωτίστως το Ιράν, το Πακιστάν, τη Σομαλία, το Σουδάν, το Ιράκ και δευτερευόντως τη Συρία, τη Λιβύη, την Κούβα και τη Β. Κορέα, να μην προσφέρουν άσυλο στον Λάντεν. Πακιστανικές πηγές, που όμως δεν ήταν δυνατόν να διασταυρωθούν, ανέφεραν ότι ο Λάντεν ζήτησε την άδεια των ουλεμάδων να αυτοκτονήσει, αν χρειασθεί.

Πάντως, οι Αμερικανοί προετοιμάζονται για ολοκληρωτικό χτύπημα στο τρομοκρατικό δίκτυο, μη διστάζοντας να υιοθετήσουν και πρακτικές, οι οποίες πριν από την 11η Σεπτεμβρίου θα καταδικάζονταν ως ακραίες. Ο πρόεδρος Μπους υπέγραψε διάταγμα, που επιτρέπει τη συγκρότηση ειδικών στρατοδικείων, τα οποία θα δικάζουν, εντός και εκτός ΗΠΑ, κεκλεισμένων των θυρών, ξένους υπηκόους που θεωρούνται υπεύθυνοι τρομοκρατικών επιθέσεων. Ενα τέτοιο προορίζεται να δικάσει με συνοπτικές διαδικασίες τον Λάντεν, αν συλληφθεί

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή