Η Αγκυρα απειλεί με βέτο σχέδιο για τη Βαλτική

Η Αγκυρα απειλεί με βέτο σχέδιο για τη Βαλτική

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Τουρκία απειλεί να θέσει βέτο σε σχέδιο του ΝΑΤΟ για ενίσχυση της αμυντικής «ομπρέλας» των Βαλτικών χωρών και της Πολωνίας, εάν δεν εκφραστεί η ρητή συμπαράσταση της Συμμαχίας στην εκστρατεία της εναντίον της κουρδικής πολιτοφυλακής YPG, στη βόρεια Συρία. Αυτό προκύπτει από χθεσινές δηλώσεις ανώνυμου αξιωματούχου των τουρκικών αρχών ασφαλείας, τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο Reuters.

«Το ΝΑΤΟ είναι ένας θεσμός όπου η Τουρκία διαθέτει πλήρη δικαιώματα βέτο, πολιτικώς και στρατιωτικώς υπάρχουν διαδικασίες εκεί», δήλωσε η εν λόγω πηγή, για να προσθέσει: «Δεν εκβιάζει η Τουρκία, μια τέτοια τοποθέτηση είναι απαράδεκτη». Σύμφωνα με την Αγκυρα, το αδιέξοδο προκλήθηκε από τη στιγμή που οι Ηνωμένες Πολιτείες υπαναχώρησαν στην πίεση ευρωπαϊκών χωρών, όπως η Γαλλία και η Γερμανία, με αποτέλεσμα να άρουν την υποστήριξή τους σε ένα χωριστό αμυντικό σχέδιο για την Τουρκία. Ευρωπαϊκή διπλωματική πηγή σχολίαζε ότι η Τουρκία «κρατάει ομήρους τους Ανατολικοευρωπαίους» και χαρακτήριζε τη συμπεριφορά της «παράγοντα αναστάτωσης» στους κόλπους του ΝΑΤΟ.

Τη δυσαρέσκεια της Αγκυρας εξέφρασε χθες ο Τούρκος υπουργός Αμυνας Χουλουσί Ακάρ, υποστηρίζοντας ότι το ΝΑΤΟ «άφησε μόνη της» τη χώρα του απέναντι στην «τρομοκρατία» των Κούρδων, παρά το γεγονός ότι «η Τουρκία εξακολουθεί να εκφράζει την αφοσίωσή της στο ΝΑΤΟ με τους πιο ουσιαστικούς τρόπους που μπορεί να υπάρξουν». Προς επίρρωσιν των ισχυρισμών του, αναφέρθηκε στις στρατιωτικές δαπάνες της Τουρκίας και στη συμμετοχή της σε όλους τους πολέμους της Συμμαχίας «από την Κορέα και τα Βαλκάνια μέχρι το Αφγανιστάν». Εξάλλου, ο Ισμαήλ Σάφι, μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας και Εξωτερικής Πολιτικής της τουρκικής προεδρίας, υποστήριξε ότι η αγορά των ρωσικών πυραύλων S-400 από τη χώρα του «δεν περιορίζει, αντιθέτως ενισχύει περαιτέρω τις αμυντικές ικανότητες του ΝΑΤΟ». Προσέθεσε δε ότι η αγορά και νέας συστοιχίας S-400 είναι μόνο θέμα χρόνου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή