ΚΟΣΜΟΣ

Ανακατατάξεις στον γερμανικό συνασπισμό

gkat_10_0312_page_1_image_000110
gkat_10_0312_page_1_image_0001

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Η προοπτική πρόωρων εκλογών ή κυβέρνησης μειοψηφίας στη Γερμανία γίνεται όλο και πιο πιθανή, μετά την απόφαση των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) να απορρίψουν το αίτημα της νέας αριστερής ηγεσίας των εταίρων τους στην κυβέρνηση, των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), για επαναδιαπραγμάτευση των όρων της συνεργασίας τους.

Η Ανεγκρετ Κραμπ – Καρενμπάουερ (ΑΚΚ), ηγέτις του CDU, διεμήνυσε ότι η προγραμματική συμφωνία με το SPD είτε θα παραμείνει ως έχει είτε οι Σοσιαλδημοκράτες θα πρέπει να εγκαταλείψουν τον μεγάλο συνασπισμό. Το τελεσίγραφο της ΑΚΚ αποτελεί μια πρόκληση του νέου ηγετικού διδύμου, της Σάσκια Εσκεν και του Νόρμπερτ Βάλτερ Μπόργιανς, που θα πρέπει να αποφασίσει αν θέλει ή όχι να παραμείνει το κόμμα τους στην εξουσία. Η ΑΚΚ επανέλαβε ότι η κυβέρνηση δεσμεύεται από την προγραμματική συμφωνία, που χρειάστηκε έξι μήνες διαπραγμάτευσης το 2017. «Δεν μπορούμε να λαμβάνουμε υπόψη τις ευαισθησίες του ενός ή του άλλου εταίρου», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η Εσκεν και ο Βάλτερ Μπόργιανς εξασφάλισαν την πρώτη θέση στην εσωτερική ψηφοφορία του Σαββάτου, με μια καμπάνια που περιστράφηκε γύρω από την αντίθεση στη συμμετοχή του κόμματος στην κυβέρνηση. Ο ηττημένος από την εσωκομματική διαδικασία Ολαφ Σολτς θα εξακολουθήσει, πάντως, να είναι υπουργός Οικονομικών έως ότου ξεκαθαρίσει το τοπίο στον κυβερνητικό συνασπισμό.

Την ίδια στιγμή, προβληματισμό προκαλεί στη χώρα η ενίσχυση της ακροδεξιάς πτέρυγας στο εσωτερικό της Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD). Ο 44χρονος διακοσμητής Τίνο Τσρουπάλα από την πρώην Ανατολική Γερμανία, που αναδείχθηκε στην ηγεσία του κόμματος, είχε τη στήριξη της ακροδεξιάς φράξιας του κόμματος, που φέρει το όνομα «Πτέρυγα». Ο επικεφαλής της, Μπγιερν Χέκε, απέφυγε να θέσει υποψηφιότητα, καθώς θεωρείται διχαστική προσωπικότητα και έχει επανειλημμένως καταφερθεί κατά της κουλτούρας μνήμης της ναζιστικής θηριωδίας, με αμφιλεγόμενες δηλώσεις, οπότε επελέγη ο Τσρουπάλα, ως πιο ανώδυνη, ενδιάμεση λύση. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο τελευταίος είχε συναντηθεί στις αρχές του έτους με τον διαβόητο πρώην σύμβουλο του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, Στιβ Μπάνον, στο Βερολίνο.