Στολίδια που φέρουν εικόνες από το Αουσβιτς

Στολίδια που φέρουν εικόνες από το Αουσβιτς

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απέσυρε χριστουγεννιάτικα στολίδια που είχαν επάνω τους εικόνες από το ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης Aουσβιτς – Μπιρκενάου η Amazon, μετά την έντονη αντίδραση πολωνικού μουσείου που βρίσκεται στην περιοχή όπου μαρτύρησαν και πέθαναν εκατομμύρια άνθρωποι. Το μουσείο Αουσβιτς ανήρτησε φωτογραφίες των αμφιλεγόμενων εμπορευμάτων στο Twitter. Εκεί, διακρίνονται στολίδια και ανοιχτήρια διακοσμημένα με τις σιδηροτροχιές που οδηγούσαν στο στρατόπεδο συγκέντρωσης και κάποια κτίρια. Το μουσείο ζήτησε από τον κολοσσό του ηλεκτρονικού εμπορίου να τα αποσύρει.

«Η πώληση χριστουγεννιάτικων στολιδιών που φέρουν εικόνες του Αουσβιτς είναι κάτι το ανάρμοστο. Το Αουσβιτς σε ανοιχτήρι μπουκαλιών είναι μια ανατριχιαστική ιδέα και δείχνει έλλειψη σεβασμού», ανέφερε στην ανάρτησή του το μουσείο. Παρότι λίγο αργότερα πρόσθεσε ότι το Amazon συμμορφώθηκε και απέσυρε τα επίμαχα στολίδια, σε επόμενη ανάρτησή του το μουσείο σημείωσε ότι εντόπισε και άλλα τέτοιου είδους αντικείμενα, μεταξύ των οποίων ένας τάπητας για ποντίκι ηλεκτρονικού υπολογιστή και ένα κεραμικό στολίδι χριστουγεννιάτικου δένδρου τα οποία απεικονίζουν βαγόνια μεταφοράς ζώων, ίδια με εκείνα που χρησιμοποιήθηκαν από τους ναζί για τη μεταφορά των εκτοπισμένων Εβραίων στα στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Εκπρόσωπος Τύπου της Amazon δήλωσε στη βρετανική εφημερίδα The Metro ότι όλοι οι πωλητές που χρησιμοποιούν την ιστοσελίδα οφείλουν να συμμορφώνονται με τους κανόνες της Amazon και όσοι τους παραβιάζουν θα υποστούν συνέπειες, όπως είναι το πιθανό κλείσιμο του λογαριασμού τους, ενώ υπογράμμισε ότι τα επίμαχα αντικείμενα αποσύρθηκαν από την πλατφόρμα.

Σύμβολο γενοκτονίας

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ναζιστική Γερμανία δημιούργησε το στρατόπεδο συγκέντρωσης Αουσβιτς κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, μετά τη γερμανική κατοχή της Πολωνίας. Εκεί εξοντώθηκαν, κατά την περίοδο 1940-1945, περισσότεροι από ένα εκατομμύριο Εβραίοι, καθώς και 100.000 μη Εβραίοι. Υπολογίζεται ότι τα παιδιά που έχασαν εκεί τη ζωή τους ανέρχονται σε 232.000. Η τοποθεσία αποτελεί παγκόσμιο σύμβολο της ναζιστικής γενοκτονίας 6 εκατ. Ευρωπαίων Εβραίων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή