Εγκάρδια… διαφωνία Μπους – Πούτιν

Εγκάρδια… διαφωνία Μπους – Πούτιν

5' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η βροχή που συνόδευσε την περιήγηση του Βλαντιμίρ Πούτιν στο ράντσο του Αμερικανού προέδρου, στο Κρόφορντ του Τέξας, αποτελεί μάλλον… ευλογία γι’ αυτή την κατεξοχήν άνυδρη περιοχή των Ηνωμένων Πολιτειών, όπως προσφυώς σημείωσε ο Τζορτζ Μπους. Κατ’ αναλογία, το επίμονο «συννεφάκι» που επιμένει να αιωρείται στον ουρανό των ρωσοαμερικανικών σχέσεων και μετά την ολοκλήρωση της τριήμερης συνόδου κορυφής -η διαφωνία στο θέμα της αντιπυραυλικής άμυνας- είναι απίθανο να φέρει μια ξαφνική καταιγίδα.

Οι ηγέτες των δύο μεγάλων πυρηνικών δυνάμεων του πλανήτη διαπίστωσαν χθες την εγκάρδια… διαφωνία τους στο θέμα της αντιπυραυλικής άμυνας που προωθεί η κυβέρνηση Μπους (πιο γνωστής με τον μάλλον κακόφημο όρο «Πόλεμος των Αστρων»), αφήνοντας ωστόσο ανοιχτό το δρόμο για νέες συζητήσεις τους προσεχείς μήνες. Συνεργάτες του Αμερικανού προέδρου πιθανολογούσαν, με δηλώσεις τους στο πρακτορείο Ασοσιέιτεντ Πρες, ότι ο Μπους θα επισκεφθεί τη Μόσχα τους πρώτους μήνες του 2002 αναζητώντας έναν τελικό συμβιβασμό, που θα επιτρέψει να αρχίσουν οι δοκιμές του Πενταγώνου γύρω από το φιλόδοξο αυτό σχέδιο.

«Το Κρόφορντ ήταν απλώς ένας σταθμός. Θα υπάρξουν και άλλοι τέτοιοι σταθμοί στον ίδιο δρόμο, όπου κάθε βήμα θα βασίζεται στα θετικά αποτελέσματα των προηγουμένων», δήλωσε σχετικά ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Αρι Φλάισερ.

Ακαμπτος ο Πούτιν

Αμερικανοί αξιωματούχοι δεν έκρυβαν, πάντως, τη σχετική απογοήτευσή τους για την «ακαμψία» που κατά τη γνώμη τους επέδειξε ο Πούτιν στο εν λόγω θέμα. Ο Τζορτζ Μπους ήλπιζε ότι, μετά τη δέσμευσή του για περιορισμό των πυρηνικών κεφαλών της χώρας του στο ένα τρίτο του σημερινού τους αριθμού -μια θεαματική χειρονομία που ανταποκρινόταν σε πάγιο αίτημα της Ρωσίας- θα εξασφάλιζε μια διαλλακτική στάση του Πούτιν σχετικά με την αναθεώρηση της συνθήκης ΑΒΜ, του 1972, η οποία απαγορεύει την ανάπτυξη αντιπυραυλικών συστημάτων.

Ωστόσο, η Μόσχα εννοεί να παζαρέψει σκληρά στο θέμα αυτό, δεδομένου ότι η κατάργηση της ΑΒΜ θα της αφαιρέσει, αν όχι στο στρατιωτικό, τουλάχιστον στο πολιτικό – συμβολικό επίπεδο, το τελευταίο κατάλοιπο από το στάτους της παγκόσμιας υπερδύναμης: την πυρηνική ισοτιμία της με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Θα συγκατανεύσει

Βεβαίως, ο Πούτιν δεν έχει και πολλά περιθώρια διαπραγμάτευσης, δεδομένου ότι η κυβέρνηση Μπους εννοεί να προχωρήσει μονομερώς στην υλοποίηση της αντιπυραυλικής άμυνας, ακόμη και αν η Ρωσία ή και χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπως η Γαλλία και η Γερμανία, επιμείνουν στις εκφρασμένες αντιρρήσεις τους. Με αυτά τα δεδομένα, το πιθανότερο είναι ότι ο Πούτιν θα συγκατανεύσει, τελικά, στην αντιπυραυλική άμυνα ζητώντας να παραμείνει τυπικά σε ισχύ η ΑΒΜ, έστω και ως άταφος νεκρός, και να δοθούν στη χώρα του κάποια ανταλλάγματα – στρατιωτική ενημέρωση και δυνατότητα τεχνολογικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ, ευνοϊκή ρύθμιση του εξωτερικού χρέους της Ρωσίας κ.λπ.

Σε εκκρεμότητα παρέμειναν, μετά τη σύνοδο κορυφής του τελευταίου τριημέρου, και οι γενικότερες σχέσεις μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας. Μιλώντας στο πανεπιστήμιο Ράις, του Χιούστον, ο Πούτιν δήλωσε: «Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με το ΝΑΤΟ στην έκταση που το ΝΑΤΟ είναι έτοιμο να συνεργαστεί μαζί μας». Υπενθυμίζεται ότι προ μηνών, ο ηγέτης της Ρωσίας είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμη και συμμετοχής της χώρας του στην Ατλαντική Συμμαχία, εφόσον αυτή αλλάξει χαρακτήρα και μεταβληθεί, από στρατιωτικό συνασπισμό, σε πολιτικό οργανισμό ασφάλειας – κάτι που σημαίνει, πρακτικά, διάλυση του ΝΑΤΟ με τη σημερινή του μορφή.

Τον υποδέχθηκε στο ράντζο ντυμένος καουμπόικα…

ΚΡΟΦΟΡΝΤ. Με δεδομένους τους δημοσιογραφικούς υπολογισμούς ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους είχε περάσει -τουλάχιστον πριν από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου- το μεγαλύτερο μέρος της θητείας στο ράντζο του, στο Κρόφορντ του Τέξας, ήταν λογικό να υποδεχθεί εκεί τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν, για να προσδώσει έναν τόνο οικειότητας στη σχέση τους, και όχι στον Λευκό Οίκο όπου ενδεχομένως αισθάνεται και ο ίδιος… φιλοξενούμενος. Από την πλευρά του, ο Πούτιν σε μία χειρονομία καλής θέλησης έφερε μαζί του τη βροχή, η οποία -κατά τον Μπους- «είναι πάντα ευπρόσδεκτη στο συνήθως ξηρό Τέξας».

Ενδεδυμένος καουμπόικα (μπότες, μπλουτζίν) και επιβαίνοντας σε φορτηγό, καθότι το ράντζο του είναι από τα ελάχιστα της περιοχής που δεν διαθέτουν άλογα και ο Αμερικανός πρόεδρος είναι ίσως ο μοναδικός Τεξανός ο οποίος δεν ξέρει ιππασία, ο Μπους παρέλαβε τον Πούτιν και τη σύζυγό του, Λουντμίλα, από το ελικοδρόμιο που έχει διαμορφωθεί στο Κρόφορντ για τους υψηλούς καλεσμένους του. Κατά την έξοδό της από το προεδρικό ελικόπτερο, η κυρία Πούτιν προσέφερε ένα άσπρο τριαντάφυλλο, σύμβολο του Τέξας, στη Λόρα Μπους και στη συνέχεια οι δύο πρώτες κυρίες κάθισαν στο πίσω κάθισμα του φορτηγού, το οποίο οδήγησε ο πλανητάρχης. «Θα κάνουμε μια μικρή περιοδεία θέλω να του δείξω τα αγαπημένα μου σημεία», εξήγησε ο Μπους.

Ωστόσο, η δυνατή βροχή ανέβαλε για λίγο την ξενάγηση, η οποία πραγματοποιήθηκε με αρκετή καθυστέρηση, αλλά τελικά διήρκεσε 45 λεπτά, αφού η συνολική έκταση αγγίζει τα 6.500 στρέμματα. «Ξέρω ακόμη να οδηγώ», διαπίστωσε μετά τη βόλτα στην αχανή έκταση ο εθισμένος πλέον στις λιμουζίνες Τζορτζ Μπους. Στη συνέχεια οι καλεσμένοι του προέδρου εγκαταστάθηκαν στον ξενώνα, όπου επρόκειτο να περάσουν την προχθεσινή νύχτα.

Τι έφαγαν

Το βράδυ το προεδρικό ζεύγος των ΗΠΑ είχε διοργανώσει πάρτι για 28 άτομα, ανάμεσά τους ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, διπλωμάτες των δύο χωρών, ο παίκτης του γκολφ Μπεν Κρενσόου και ο διάσημος πιανίστας Βαν Κλίμπερν, ο οποίος έχει κερδίσει στο παρελθόν σε διαγωνισμό πιάνου στη Μόσχα. Το μενού περιελάμβανε καπνιστή, βοδινή, ψαρονέφρι με πιπεράτη σάλτσα, τηγανητό γατόψαρο, οφτές πατάτες με πιπεριές, πράσινα φασόλια και καρυδόπιτα και οι άνδρες, που σέρβιραν τα εδέσματα, έφεραν καουμπόικη αμφίεση. Τη μουσική επένδυση της βραδιάς ανέλαβε η μπάντα του ράντζου, που προτιμά τους σουίνγκ ήχους. Το δείπνο, που είχε τη μορφή πικνίκ, ολοκληρώθηκε με εκατέρωθεν προπόσεις με ειδική βαρύτητα. «Συνήθως καλείς έναν καλό φίλο στο σπίτι σου και αυτή είναι η περίπτωση με εμάς. Ηξερα ότι ο πρόεδρος Πούτιν είναι ένας άνθρωπος με τον οποίο μπορώ να συνεργασθώ για να μετασχηματίσω τη σχέση των δύο χωρών», είπε ο Μπους και σήκωσε το ποτήρι του. Ο Ρώσος πρόεδρος ανταπέδωσε το κοπλιμέντο με αστραπιαία ταχύτητα: «Είναι η πρώτη φορά που ένας ξένος ηγέτης με καλεί στο σπίτι του έχει ιδιαίτερα συμβολική σημασία για μένα και τη χώρα μου, ότι είναι το σπίτι του προέδρου των ΗΠΑ», απάντησε.

Την επόμενη ημέρα η παρέα συρρικνώθηκε και οι δύο πρόεδροι πήραν το πρωινό τους μόνο μετά των συζύγων τους. Στη διάρκεια της διήμερης παραμονής του ζεύγους Πούτιν στο ράντζο, οι δύο άνδρες φαίνεται άλλωστε ότι βρήκαν αρκετές ευκαιρίες για να ανταλλάξουν απόψεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή