ΚΟΣΜΟΣ

Ετοιμος για διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ δηλώνει ο Ροχανί, εφόσον αρθούν πρώτα οι κυρώσεις

Ετοιμος για διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ δηλώνει ο Ροχανί, εφόσον αρθούν πρώτα οι κυρώσεις

Ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί δήλωσε σήμερα διατεθειμένος να συζητήσει με την Ουάσινγκτον, αν οι ΗΠΑ άρουν τις κυρώσεις που έχουν επαναφέρει εναντίον της Ισλαμικής Δημοκρατίας μετά τη μονομερή απόσυρσή τους από τη διεθνή συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

«Αν είναι έτοιμοι να βάλουν στην άκρη τις κυρώσεις, είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε και να διαπραγματευθούμε, ακόμη και σε επίπεδο ηγετών των χωρών της Ομάδας 5+1», επεσήμανε ο Ροχανί αναφερόμενος στις έξι χώρες (Κίνα, ΗΠΑ. Γαλλία, Βρετανία, Ρωσία και Γερμανία) οι οποίες υπέγραψαν τη συμφωνία αυτή με το Ιράν το 2015.

Οι ΗΠΑ αποχώρησαν μονομερώς από τη διεθνή συμφωνία τον Μάιο του 2018 και επανέφεραν τις κυρώσεις εναντίον του Ιράν τις οποίες είχαν άρει. Έκτοτε δεν σταματούν να τις σκληραίνουν.

«Είμαστε υπό καθεστώς κυρώσεων. Δεν ευθυνόμαστε για αυτή την κατάσταση», αλλά είναι αποτέλεσμα «μιας σκληρής ενέργειας του Λευκού Οίκου», κατήγγειλε ο Ροχανί.

«Δεν έχουμε άλλη επιλογή από την αντίσταση και την επιμονή απέναντι σε αυτούς που επιβάλλουν κυρώσεις», τόνισε ο ίδιος.

«Παράλληλα δεν έχουμε κλείσει την πόρτα στις διαπραγματεύσεις», συνέχισε ο Ιρανός πρόεδρος, περιορίζοντας ωστόσο το πλαίσιο ενδεχόμενων συνομιλιών με τις ΗΠΑ σε αυτό της Ομάδας 5+1.

«Λέω στο ιρανικό κράτος ότι οποιαδήποτε στιγμή, αν η Αμερική είναι έτοιμη να άρει ή να βάλει στην άκρη τις άδικες, σκληρές, παράνομες, δυσανάλογες και τρομοκρατικές κυρώσεις, οι ηγέτες της Ομάδας 5+1 (και του Ιράν) θα μπορέσουν να συναντηθούν», κατέληξε ο Ροχανί.

Απελευθέρωση των ειρηνικών διαδηλωτών

Εξάλλου ο Ιρανός πρόεδρος ζήτησε την απελευθέρωση των άοπλων και αθώων ανθρώπων που συνελήφθησαν στη διάρκεια των διαδηλώσεων κατά της αύξησης της τιμής των καυσίμων.

Οι κινητοποιήσεις, που ξεκίνησαν στις 15 Νοεμβρίου μετά την αιφνιδιαστική απόφαση της Τεχεράνης να αυξήσει τις τιμές των καυσίμων, επεκτάθηκαν σε περισσότερες από 100 πόλεις και πήραν πολιτική τροπή.

«Θα πρέπει να επιδειχθεί θρησκευτική και ισλαμική επιείκεια και όσοι αθώοι άνθρωποι διαμαρτυρήθηκαν κατά της αύξησης της τιμής των καυσίμων και δεν ήταν οπλισμένοι (…) θα πρέπει να αφεθούν ελεύθεροι», τόνισε ο Ροχανί σε τηλεοπτικό του διάγγελμα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ