Μηχανική αντλία βοηθάει την καρδιά στη λειτουργία της

Μηχανική αντλία βοηθάει την καρδιά στη λειτουργία της

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μιά μηχανική αντλία, η Heartmate, που εμφυτεύεται στην κοιλία και υποβοηθά την καρδιακή λειτουργία, χωρίς ωστόσο να την αντικαθιστά, μπορεί να επιμηκύνει τη ζωή όλων όσοι σήμερα πεθαίνουν από καρδιακές νόσους, αποκαλύπτει μελέτη διάρκειας ενός έτους του Εθνικού Ινστιτούτου Καρδιάς, Πνευμόνων και Αίματος του Πανεπιστημίου της Κολούμπιa. Η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε 129 ασθενείς πολύ άρρωστους ή ηλικιωμένους ώστε να υποβληθούν σε μεταμόσχευση.

Αποτελέσματα

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, η αντλία Heartmate καταγράφει καλύτερα αποτελέσματα από τα ισχυρότερα φαρμακευτικά σκευάσματα, και είναι πιθανό να σώσει τη ζωή ακόμα και εκατό χιλιάδων Αμερικανών. Πιθανώς τα συμπεράσματά τους να μεταβάλουν τη θεραπευτική αγωγή της καρδιακής ανεπάρκειας, ενός από τα βασικότερα αίτια θανάτου στις ΗΠΑ, τόνισε ο δρ Ερικ Α. Ροζ, βασικός συντάκτης της μελέτης και πρόεδρος του τμήματος χειρουργικής του Κολεγίου Ιατρών και Χειρουργών του Πανεπιστημίου της Κολούμπια.

Γενικότερα με τον όρο καρδιακή ανεπάρκεια οι ειδικοί αναφέρονται στην κατάσταση κατά την οποία ο καρδιακός μυς γίνεται αδύναμος και δεν μπορεί να αντλήσει το αίμα αποτελεσματικά κάτι τέτοιο προκαλείται εξαιτίας της νόσου της στεφανιαίας, καρδιακών προσβολών ή υπέρτασης. Οι μισοί από αυτούς που διαγιγνώσκονται ως πάσχοντες πεθαίνουν μέσα σε πέντε χρόνια παρά την αλματώδη εξέλιξη των φαρμακευτικών σκευασμάτων.

Οι υποβοηθητικές αντλίες αρχικώς χρησιμοποιήθηκαν ως προσωρινό μέτρο διατήρησης στη ζωή των πασχόντων από σοβαρή καρδιακή ανεπάρκεια ή άλλα καρδιακά προβλήματα, ενόσω περιμέναν να βρεθεί καρδιά για μεταμόσχευση. Πολλοί, ωστόσο, που δεν έβρισκαν το κατάλληλο μόσχευμα επιβίωναν συνδεδεμένοι με τις αντλίες για μακρά χρονικά διαστήματα που έφταναν και τα τέσσερα χρόνια. Η μακροχρόνια χρήση της αποδείχθηκε εφικτή στη μελέτη, την πρώτη που συνέκρινε τις αντλίες με τα καλύτερα φαρμακευτικά σκευάσματα για ασθενείς με τις πιο βαριές μορφές καρδιακής ανεπάρκειας, δήλωσε ο δρ Ροζ. Ο κίνδυνος θανάτου σε όσους είχε τοποθετηθεί η αντλία ήταν κατά 48% μικρότερος από αυτόν που αντιμετώπιζαν όσοι λάμβαναν φαρμακευτική αγωγή.

Οι ασθενείς, ωστόσο, στους οποίους εμφυτεύεται η καρδιακή αντλία δεν ζουν μόνο περισσότερο, αλλά νιώθουν καλύτερα από αυτούς που λαμβάνουν μόνο φάρμακα.

Επιπλοκές

Ωστόσο, επεσήμανε ο δρ Ροζ, η αντλία ασφαλώς δεν αποτελεί θεραπεία της καρδιακής ανεπάρκειας, ενώ οι ενδεχόμενες επιπλόκες από την εμφύτευσή της, σοβαρές λοιμώξεις, αιμορραγία, και μηχανικές δυσλειτουργίες όπως βλάβη του μηχανισμού, αποκόλληση των σωλήνων και φθορά (σοβαρές λοιμώξεις, αιμορραγία και μηχανικές δυσλειτουργίες) είναι κατά 2,35 φορές περισσότερες από αυτές των φαρμάκων της μελέτης. Πάντως, ο δρ Ροζ τόνισε ότι θα μειωθούν οι περιπλοκές με τις μετατροπές της συσκευής.

Επειτα από ένα χρόνο χρήσης της τεχνητής αυτής αντλίας το ποσοστό επιβίωσης ήταν 52% γι’ αυτούς που δέχθηκαν το μόσχευμα και 24,7 γι’ αυτούς που έλαβαν την καλύτερη μέχρι σήμερα φαρμακευτική αγωγή. Επειτα από δύο χρόνια, εξακολουθούσε να ζει το 22,9% όσων έλαβαν τη μηχανική αντλία, ενώ μόλις 8,1% αυτών που λαμβάναν μόνο φάρμακα εξακουθούσε να βρίσκεται στη ζωή. Το κόστος της θεραπείας με εμφύτευση βοηθητικής αντλίας ανέρχεται σε 160 χιλιάδες δολάρια, περίπου όσο μια μεταμόσχευση καρδιάς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή