Σύνοδος ΝΑΤΟ: Οι διαφωνίες απειλούν την ενότητα

Σύνοδος ΝΑΤΟ: Οι διαφωνίες απειλούν την ενότητα

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα 29 μέλη του ΝΑΤΟ προσπαθούν σήμερα να εμφανισθούν ενωμένα κατά τη διάρκεια των εργασιών της συνόδου κορυφής με την ευκαιρία της 70ής επετείου της Συμμαχίας και να καλύψουν τις διαφορές που ήρθαν στο φως ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Γαλλία και την Τουρκία.

«Δεν είναι η πρώτη φορά που η Συμμαχία βρίσκεται αντιμέτωπη με διαφωνίες και πάντοτε κατόρθωνε να τις ξεπεράσει», υποστήριξε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που έδωσε το πρωί, πριν από την έναρξη των εργασιών της συνόδου στο Γουότφορντ, προάστιο του Λονδίνου.

Τριάντα χρόνια μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου, ο οργανισμός βρίσκεται αντιμέτωπος με σημαντικά προβλήματα ανάμεσα στην στρατιωτικοποίηση του Διαστήματος, τη δυναμική επιστροφή της Ρωσίας στη διεθνή σκηνή και την ανάδυση της Κίνας ως στρατιωτικής δύναμης πρώτου μεγέθους.

Ομως, η ατμόσφαιρα είναι τεταμένη. Χθες, οι πρώτες ανταλλαγές περιστράφηκαν, όπως αναμενόταν, γύρω από τις πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν που διαπίστωσε ότι το ΝΑΤΟ βρίσκεται σε κατάσταση εγκεφαλικού θανάτου και ζήτησε την επανεξέταση της στρατηγικής του.

Σύνοδος ΝΑΤΟ: Οι διαφωνίες απειλούν την ενότητα-1

Ο Εμανουέλ Μακρόν επέμεινε στις δηλώσεις αυτές που επικρίθηκαν σφοδρά από τους νατοϊκούς συμμάχους και ζήτησε εξηγήσεις από την Τουρκία για την στρατιωτική της επέμβαση κατά των κουρδικών δυνάμεων στη βόρεια Συρία, ενώ κατηγόρησε την Αγκυρα για συνεργασία με εξτρεμιστικά στοιχεία που πρόσκεινται στο Ισλαμικό Κράτος.

Προσερχόμενος σήμερα στις εργασίες της συνόδου, ο Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι επιμένει στις δηλώσεις του, οι οποίες, άλλωστε, έδωσαν και το έναυσμα για σημαντικές συζητήσεις μεταξύ των συμμάχων.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας διευκρίνισε ότι σε αυτές περιλαμβάνεται ο τρόπος διασφάλισης διαρκούς ειρήνης για την Ευρώπη και την απάντηση στην ερώτηση «ποιος είναι ο εχθρός;».

«Πιστεύω ότι οι συζητήσεις μας πρέπει να έχουν άλλα θέματα πέραν των οικονομικών ζητημάτων και του προϋπολογισμού», είπε ο Μακρόν

«Κατά συνέπεια, πιστεύω ότι αποτελεί ευθύνη μας να άρουμε τις ασάφειες που μπορεί να είναι επιζήμιες και να ασχοληθούμε με την πραγματική στρατηγική συζήτηση. Ξεκίνησε και είμαι ικανοποιημένος», είπε.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας τάχθηκε, επίσης, υπέρ της έναρξης στρατηγικού διαλόγου «χωρίς αφέλειες» με τη Ρωσία.

Η Τουρκία του Ταγίπ Ερντογάν απειλεί με βέτο τα αμυντικά σχέδια για τις χώρες της Βαλτικής και της Πολωνίας και είναι πιθανόν να αρνηθεί να υπογράψει το κοινό ανακοινωθέν της συνόδου κορυφής.

Στο κείμενο του κοινού ανακοινωθέντος το Διάστημα αναγορεύεται σε θέατρο επιχειρήσεων για το ΝΑΤΟ, ενώ γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στην Κίνα με τον δεύτερο μεγαλύτερο αμυντικό προϋπολογισμό στον κόσμο.

Αναμένεται, επίσης, ότι θα ανατεθεί στον γενικό γραμματέα η αποστολή της εξέτασης της στρατηγικής της Συμμαχίας απέναντι στις νέες απειλές, κυρίως της διεθνούς τρομοκρατίας.

Σύνοδος ΝΑΤΟ: Οι διαφωνίες απειλούν την ενότητα-2

Ο πρόεδρος της Γαλλίας επέμεινε χθες στο θέμα του «κοινού εχθρού» που συνιστά η τρομοκρατία και τόνισε το γεγονός ότι «δεν έχουμε τον ίδιο ορισμό για την τρομοκρατία όλοι όσοι είμαστε γύρω από το τραπέζι», σε μία αναφορά στον πρόεδρο της Τουρκίας, ο οποίος θεωρεί ότι οι κουρδικές δυνάμεις της Συρίας, σύμμαχοι των δυτικών χωρών στον πόλεμο κατά των δυνάμεων του Ισλαμικού Κράτους, είναι τρομοκράτες.

Ο Εμανουέλ Μακρόν έχει ήδη θέσει και αναμένεται να το κάνει και κατά την διάρκεια των εργασιών, το θέμα των μονομερών και χωρίς συντονισμό με τους συμμάχους αποφάσεων των ΗΠΑ και της Τουρκίας που έθεσαν σε κίνδυνο τις επιχειρήσεις κατά του Ισλαμικού Κράτους στην Συρία στις οποίες συμμετέχουν οι γαλλικές δυνάμεις και άλλες συμμαχικές χώρες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή